2017. feb 09.

Egyeztetések

írta: effiksz
Egyeztetések

Apróságok nagyban, avagy mi történik az építés előtt

Igyekszem ott folytatni a sztorit, ahol lassan egy hónapja abba hagytam.

Az időjárás szépen közbeszólt, gyakorlatilag minden megcsúszott a 'szokatlan' nagy és hosszan tartó mínuszok miattt:

  • sajnos a hegyeinkkel azóta sem történt semmi érdemleges, mivel a föld igen mélyen megfagyott, így ha akartak volna sem tudták volna azóta mozdítani a földet, mert szegény kis gépekbe nem szorult annyi erő (állítólag! ..... ). Szükségünk volt 2-3 nap melegebb időre, ami alatt annyit olvad a talaj, hgoy mozdítható legyen. Megkaptuk. Jött a globális felmelegedés, ám ezzel együtt érkezett némi csapadék is, így viszont a sár okoz gondot: elsüllyed a gép benne, illetve egy adagot az utcára is kihordana, aminek senki sem örülne. Így újabb napok következtek, amíg a száradásra vártunk (kész kabaré... de talán érthető...)
    • az egyik irányból azt az infót kaptuk, hogy amint a természet kicsit szárít a dolgokon máris munkához látnak (csütörtök van - talán holnap, pénteken?! Nem gondolom... csütörtök este van, és nem sikerült elérnem emberünket...)
    • másik irányból a jövő hét közepére kaptam ígéretet, hogy akkor megoldják. Ám itt megy a meccselés, hogy a szállítást ki fogja fizetni. Emlékezeteim szerint ez is az alku része volt annak idején (mikor az alapot készítették), ám a szerződés nem tér ki erre. Kíváncsi vagyok, mennyiben fog ez nekünk kerülni...
  • az alapból kimaradt vízcsővel kapcsolatban beszéltem mindenkivel, akit arra érdemesnek találtam:
    • kivitelező: húúb@zzeg, tényleg kimaradt! Aggodalomra nincs ok, a vizes majd megoldja máshogy - elfér az aljzatban minden!
    • műszaki ellenőr: valóban kimaradt, ám a vizes meg tudja oldani. Arra ne is számítsak, hogy a kivitelező pótolja, mert nyilván nem kis összeg lenne.
    • vizes: majd megoldjuk...
    • így sajnos várhatóan marad a jelenlegi felállás: a konyhai víz kiállás/felállás (melyik a megfelelő?!) hiányzik, majd az aljzatban fog utat találni magának a legközelebbi wc-ig, ahol a gravitáció majd teszi a dolgát
  • földmérővel beszéltem, hogy ugyanlegyenmárkedves végre a még 4 hónappal ezelőtti egyeztetésünk alapján a telket kimérni, kijelölni annak határait, hogy később ne legyen ezzel gondunk-bajunk. Beteg votl, hideg volt, minden volt - egyelőre várom, hogy jelentkezzen, mikor lesz ránk ideje (fizetős munka ugyebár....). Amíg a föld a telken van, addig nem nagyon eröltetem a dolgot. Remélem nem teszem rosszul...

Az így eltelt napok alatt igyekeztünk egyeztetéseket folytatni mindenkivel, aki épp eszünkbe jutott.
Elsőkörben az ütemterv, illetve a házzal kapcsolatos kérdéseket kellett mindenképp tisztázni. Sikerült időpontot egyeztetni a kivitelezővel és a műszaki ellenőrrel. Az ellenőr eddig szépen teszi a dolgát képviseli az érdekeinket kb mindenkivel szemben, illetve tanácsokkal lát el, hogy mire célszerű figyelni a különböző dolgok kialakítása során (egy hibája van a történetnek, mégpedig az, hogy nehezen elérhető kb bármilyen formában...)

A felmerülő kérdések és azok általunk választott megoldásai:

  • tető és annak kiszellőzése: Fontos kérdés, hogy a tető cserepek milyen távol vannak az alatta lévő fóliától, ugyanis a jó tető szellőzik! A hűvösebb levegő alul berepül a két réteg közé, majd ahogy melegszik egyre feljebb jut, így távozik a gerinc irányába. Ugyanis a nyári rekkenő hőségben nagyon nem mindegy, hogy a hatalmas felületű tető mennyire viszi át a hőt a tetőtérbe. Minnél jobb a szellőzés, annál kevésbé lesz meleg az emeleten. A kérdés az volt, hogy milyen távol legyenek a rétegek egymástól illetve, hogy fent milyen módon röppen ki a zárt tető alól:
    • 10cm tetőlécben állapodtunk meg, mert ott már bőven elegendő levegő mennyiség tud távozni ahhoz, hogy ne forrjon fel mindenki feje az emeleten még a legmelegebb nyári napon sem.
    • a fenti kiszellőzést 2 módon lehet megoldani:
      • kiszellőző cserepeket kell tenni a gerinctől számított utolsó előtti sorba, ami megoldja a dolgot
        (végül ez a megoldás marad. az érintett sort véggi rakjuk ezzel, illetve alatta is mégnéhányat')
      • másik lehetőség ha jól értettem, akkro egy ún. 'szellőző szalag, amit az utolsó sor cserép alá tesznek így megemelve azt, hogy a levegő ki tudjon áramolni onnan. Ennél maradtunk mert ez talán nagyon áteresztő képességgel rendelkezik
        hullámos cserepet választottunk korábban, és sajnos az alá nem jó ez a megoldás
    • födém vastagsága, avagy a leendő meleg levegőt szállító cső elhelyezése vált kérdésessé.
      Ugye a házunkben egy 'egyszerű' fatüzelésű kandalló látja majd el a fő fűtőegység szerepét. A kandalló betéten lesz egy konvekciós burkolat, ami kis távolságra van a betéttől, így a kettő közötti levegőt igen gyorsan felmelegíti majd a födém irányábe tereli. A födém környékén a meleg levegőt összeszedi, majd azt a tetőtéri helyiségekbe szép nagy csöveken keresztül (200-as) továbbítja, ott pedig szellőző rácsokon keresztül a szobákba kerül a friss és üde meleg.
      A kérdés az volt, hogy a közbenső födém (alsó és felső szint közötti plafon) alatt, avagy benne közlekedjenek a levegőt szállító csövek).
      Megoldások:
      • amennyiben a födém alatt futnak, úgy igen cifra kinézetet kölcsönözne a földszintnek. Látszó gerendák, parasztmennyezet, szép fa mindenhol - ám a 200-as csövek látványa hazavágna mindent. El kell burkolni, illetve nem feltétlenül tenne jót a benne lévő levegő áramlásának az, hogy a gerendák alatt fölött kacsáznia kellene. Viszont a födém 'vékonyabb' lenne pár centivel
      • ha a födémbe rakjuk, akkor nincs a csudálatos látvány a földszintről, marad minden a régiben - szépen. A légáramlás nem romlana, lényelmesebben lehetne kialakítani az egész rendszert.
        Ám így a födém vastagabb lenne (ami annyira nem is biztos, hogy baj, mert a tetőtérbe is kerül egy vizes helyiség, ami igényli a 15-20cm helyet...). Így az egész ház emelkedik pár centit ugyan, de élhetőbb marad :) (lejebb részletezem majd a rétegrendeket is - külső falak és födémek)
      • tetőtér belmagassága, térdfal: egyeztetések során eljutottunk oda, hogy a térdfal belső magassága (ami a padló és a tető indulásá között van) 120cm lesz, így gyakorlatilag alig veszítünk helyet a ferde tető miatt a felső szinten. A belmagasságot 270-ről kerek 3 méterig emeljük úgy, hogy itt is a látszó gerendák indulnak erről a szintről (azaz ahol épp nem gerende van, ott 318 lesz a magasság). Így a fenti szinten nagyobb lesz valamivel a fűtés igény, ám hatalmas teret kapunk, ami pl a gyerek szobákban jelentős eszmei értékekkel fog rendelkezni :)
      • lábazati szigetelés kialakítása is kérdéses volt. A kivitelező azt mondta, hogy simán elegendő, hogy az alap oldalát szigeteljük 5-6 centis XPS szigetelővel úgy, hogy az alap magasságában megáll a szigetelés. Majd némi tanács (alapozó, műszaki ellenőr) hatására változott a terv: a lábazati szigetelést felvisszük 10 centivel a gerenda szerkezetre is, majd erre fog 'ráülni' a külső borítás.
      • a kivitelezővel korábban egyeztettük a homlokzati nyílászárók méretét, darabszámát illetve gyártóját (Delta kft). A kivitelezőnk egyik korábbi házánál akadt némi fennforgás, aminek következtében hőkamerás felvételek is készültek (a ház 2 éves, hasonló szerkezetű mint ami nekünk lesz). Sajnálatos módon arról árulkodtak a felvételek, hogy a nyílászárók olyan szinten amortizálódtak 2 év alatt, hogy amikor kint mínuszok pörögtek, akkor volt olyan ablak, aminek belső sarkánál mért hő sem volt több pár foknál (azaz alig szigetelt...).
        Mivel eddig nem hallottunk arról, hogy bármilyen formában reagáltak volna gyártói oldalról az incidensre, így másik gyártó lesz a kiválasztott, egyelőre még függőben, hogy pontosan kicsoda.
      • kéményünk lesz, kell tetőkibúvó is mellé! Tervek szerint a felső szinten lesz egy gardrób, oda fogunk beépíttetni egy megfelelő (szigetelt) egységet. Mivel a ház telekhatárra épül (HÉSZ alapján) és a tető ezen oldala a szomszéd irányába tekint, így sajnos nem rakható be akármekkora ablak. Egy kis kutatás után kiderült, hogy olyan ablak építhető be, aminek ablakfelülete legfeljebb 0.4m2. így egy 60*60-as vagy akár egy 60*90-es is sikerrel veheti az akadályt (ezek ugye a keret méretek, így az üvegfelület ezeknél kisebb, ergó beférnek a 0.4m2-be)
        A kémény szerelt kémény lesz, hogy a kandalló fölé lehessen építeni és ne vegyen el plusz helyet a nappaliban.
      • sikerült ütemtervhez is hizzájutnunk végül.
        • előkészületek: 2-4 hét
        • vázszerkezet szerelése (már a helyszínen): 3 nap
        • födém szerelése: 2 nap
        • tetőszerkezet építése: 3 nap
        • fóliaterítés (függőleges külső falakon és tetőn): 3 nap
        • falgerendák szerelése: 5 nap
        • tetőlécezés: 5 nap
        • tető cserepezése: 3 nap
        • külső falak szigetelése, fóliázása: 3-4 nap
        • befejező munálatok: majd kiderül :)

          Ez kb 1 hónapot ölel fel. Jól hangzik! :)
          Amint a külső falak szigetelése és fóliázása megtörtént, máris jöhetnek a szakiparosok (víz, villany szerelők), akiknek munkálatai párhuzamosan mehetnek (sőt, ajánlott is).
          Ezen a ponton lesz még egy kis móka: mivel a ház teljes egészében támogatott (és kevésbé támogatott) pénzekből épül, így minden lépéshez szükséges a bank részéről az utalás. Na már most a belső szigetelés el kell hogy készüljön mielőtt a szakipar felvonul. A szigeteléshez viszont pénz kell (2-3 egység magasságában), pénzt viszont a bank ad. A bank az értékbecslőre támaszkodik, aki viszont akkor jöhet ki, amikor szerkezetkészen vagyunk. Ott viszont azonnal kellene a szigetelést kezdeni, mert akkor akad a többi munkálat. A bank viszont az értékbecsléstől számított 1-3 héten belül utal (jó esetben). Addigra viszont a víz/villany munkáknak is kész kén' lennie.
          Összegezve: elő kell teremtenünk valahonnan az egéségeket azért, hogy haladjon minden a maga útján, majd a banki pénzből visszatoljuk oda, ahonnan szereztük.
          Ja igen, közben a kéményest is ki kell hívni - mikor a tető szerkezetet építik, akkor a kéményt is a helyére kellene rakni. Ahoz csupán további kb 0.5 pénzre lesz szükségünk... Banki utalás előtt... jó móka! :)
      • vizessel sikerült beszélni. Az ütemterv szerinti kezdés nekik megfelel, pontosítani kell a terveket és az árat. Ez a jövőhét zenéje lesz
      • villamos társulást is szereztünk ez idő alatt, alap egyeztetést is sikerült eszközölnünk. Terveket nagyvonalakban átbeszéltük, a tervezett kezdés megfelel nekik is, így egy helyszíni szemle után jön majd a pontosabb ajánlat kalkuláció.
        Amikre figyelni kell előre, tervezni kell velük:
        • célszerűen a rendszer úgy épül fel, hogy az áram valahol bejut a házba (alapon keresztül célszerű, így a szigetelt rétegeket nem befolyásolja...). Emellett az internet illetve a telefon is ugyanott, de másik védőcsőben közlekedik befelé'. Házon belül osztódnak-szorzódnak, majd MINDEN kint áramot felvevő egységhez (kaputelefon, motoros kapu, szivattyú, ...) vissza kimennek a házon kívülre (az alapot áttörve, külön-külön védőcsövekben) -> figyelni és tervezni kell azt, hogy az alapba mennyi és mekkora védőcsövet építsenek be! (nekünk sajnos sikerült összesen egy darab 50-es csövet beépíteni, ami kb arra jó, hogy az erősáram bejusson a házba. Emellett szükségünk lesz még ~5 másik kisebb védőcsőre - vagy az alapot utólag átfurva, vagy más megoldás útján kivezetve...)
        • éjjeli (vezérelt) áramra szükség lesz-e? Ha igen, akkor jó pénzért (70+) egy újabb villamos dobozt kell felszereltetni. Jó dolog ha van, mivel lényegesen olcsóbb mint a sima tarifás áram - ellenben csak nap 8 (?) órán át jön rajta a nafta (megfelelően méretezett bojlernek pont jó lehet)
        • napelemeknek a vezetékeinek/csöveinek előkészítése akkor, amikor a tető épül

A villamos és vizes csapat lehetőség szerint egy helyen legyen térben és időben jelen, így elkerülhető az, hogy egymásnak keresztbe tegyenek (legalább is nagyon remélemmmm)
Elkezdenek a tetőtérben dolgozni - egyik az egyik szobában, másik a másikban). Amikor végeznek a tetőtérrel, akkor mennek a földszintre - közben a kivitelező tudja lambériázni a tetőteret - és ahol épp aljzat vagy kapcsoló kerülne a falra, ott azonnal tud egyeztetni a villanyossal, nem kell egymásra várniuk. Földszinti szakmunka végeztével ott is burkolás jön, majd festés és villanyszerelő befejező munkálatok.

Mindeközben valahol a külső festést is be kellene ütemezni - jó pénzért...
Ja igen, kandallót is építtetni kellene valahol útközben. Előzetes árajánlat szerint (Miháczi kandalló) 1.2 és 2 pénz közötti összegért oldják meg a feladatot (kandalló betét, kandalló építés, légcsövek elhelyezése) pár nap munkával. Várhatóan az összeg felét előre kell fizetni (remélem ezen lehet korrigálni úgy, hogy az aktuális értékbecslés és utalás után rendezzük majd a számlát)

 

Kíváncsian várjuk a jövőt! :)

Uhh, most veszem észre, hogy a konyháról még nem írtam semmit sem! Na majd a következő bejegyzésben

Külső falak rétegrendje (kívülről befelé):

  • 5cm gerenda
  • párazáró (áteresztő?) fólia
  • 20cm gerenda, közte gyapot szigetelés
  • páraáteresztő (záró?) fólia
  • 3cm párna (alias légrés a szerelvényeknek)
  • 2cm lambéria

Födém rétegrendje (lentről felfelé):

  • 18cm gerenda
  • 2+2cm lambéria
  • 3cm lépésálló hangszigetelő réteg
  • 20cm párnafa(?) szigeteléssel
  • 2cm hajópadló

r2.jpg

Tető rétegrendje (kintről befele): (ez még nem tiszta teljesen számomra, így lehet hogy később módosítom állításomat :) )

  • 3cm cserép
  • 3cm cserépléc
  • 10cm ellenléc
  • fólia
  • 2cm lambéria
  • 20cm gerenda, közte szigetelés
  • fólia
  • 3cm párnafa
  • 2cm lambéria

teto1.jpg

Szólj hozzá

föld kémény víz cserép villany tető kandalló nyílászárók szigetelés lábazat födém ütemterv szellőzés belmagasság kivitelező éjjeli áram térdfal