2017. máj 26.

Ajánlatra várvaaaa

írta: effiksz
Ajánlatra várvaaaa

festés, kandallós, hidegburkolás, konyha...

Hol is jártam? Már nem egészen tudom - összefolynak a napok..

A betonozáson túlvagyunk, jöhet a festés, csempézés témaköre!

Festni a házat kívül és belül is kell, igen nagy felületeken. A homlokzati része (kívül kb minden) nagyságrendileg 200nm, bent 600-800nm a lambéria (függőleges falakon, menyezeten) - szép számok...
Az anyagokat már kinéztem mindenhova, így azok nagyjábóló adottak!

Kívülre a Milesi XGT 608-as vékonylazúr fog kerülni 2 rétegben: csiszolás, festés, utócsiszolás, festés lesz a sorrend.

milesi_608.JPG

Ennek literára függ a kiszereléstől (1l / 3100 HUF, 5l / 14.000 HUF, 25l / 64.000 HUF). A gyártói leírás szerint 10nm/l amivel számolnunk kell rétegenként. Ezek alapján nekünk kb 50 literres lesz szükségünk. Mivel nincs hatalmas eltérés a kiszerelés árai között, így 5 literes dobozokkal veszek. Bukunk rajta egy kis pénzt, ellenben ha túl sok lesz az 50 liter, akkor marad bontatlan dobozunk is későbbre. :)
Sok helyen körbenéztem neten, minimális ár eltérések vannak boltonként.
Várhatóan 5-8 év az újrakenés ideje, így jó pár évig nem számolok a renoválással - szép kell hogy legyen! :)

Sok utánaolvasást követően úgy döntöttünk, hogy belülre az AURO Nr129 - Természetes olasj-viasz balzsam 2:1 - kerül egy rétegben (csak kapjon valami kezelést a lambéria is).

auro_129.jpg

Itt az árak igen jelentős eltérést mutatnak kiszerelésenként. 0.75 liter esetén a négyzetméter ár 633 Ft, 5 literesnél már csak 500 HUF/nm, 20 literes kanna esetén 441 HUF / nm amivel számolni lehet. Kiadósságát tekintve 20nm / liter amit a gyártó ír rétegenként.
Ezeket összegezve nekünk alsó hangon 20 liter fog kelleni.
(a múlt hét végén vettünk egy kis dobozt, abból kb 20nm kijött egy rétegben, így bízom benne hogy a 20-as elég lesz mindenhova...)
Szerencsére a menyezeti lambéria szépen megmunkált, így festés előtt csiszolni nem kell. (száradás után is sima maradt mindenhol).
Lehet az olajhoz venni színező anyagot is, így a parasztmenyezet gerendái illetve a takaró lécek amik majd felkerülnek mindenhol kicsit sötétebb árnyalatban fognak pompázni - a többi lambéria marad eredeti színében.
(amit lekentünk ott a görcsöket és erezetét a fának nagyon szépen kihozta az anyag, szép selymes színt kapott az egész felület - 2 nap után teljesen száraz volt (lelhet, hogy hamarabb is - közben nem néztünk rá), illata festés közben erőteljes citrusos, ami később is valamennyire megmarad)

Az szakik árairól:
Kaptam pár festő elérhetőséget, beszéltem velük, helyszínen megtekintették az objektumot. Volt, aki már ott helyben mondott árat, volt akitől azóta sem kaptam. Node, szépen, sorjában!

  • egy fiatal srác miskolcról: a környéken járt, beugrott felmérni a házat.
    A külső rész kezelését elvállalná 150 nettóért + szállás + utiköltség. Egyedül lenne rá létráról. Ez kb nettó 1500/nm
  • másik szaki szintén egyedül: homlokzat kezelése 2 rétegben csiszolva nettó 2800/nm.
    benti falak kezelése 2500/nm
  • harmadik szaki nem jelzett azóta sem vissza - lehet megijedt az egésztől... :\
  • a negyedik csapat számát a kivitelezővől kaptam - állítólag ők festették az előző házukat is, így talán ők tűnnek a leg megbízhatóbbank!
    helyszíni szemlét követően pár napon belül visszajeleztek:
    nettó 2000/nm a homlokzati festés úgy, hogy én fizetem a csiszolóanyagokat is (jelentéktelen összeg), valamint az állványozást biztosítom

Sajnos a költségvetés készítésekor nem voltam elég óvatos, így ezeket az összegeket álmomban sem gondoltam volna. Úgy voltam vele, hogy kijön pár ember, 4-5 nap alatt lefestik az egészet (kívülről), kapnak érte jó kis pénzt (200-300at) és köszöntük szépen. Bentre valamivel többet gondoltam). De azt, hogy nem tudnak elszakadni a négyzetméter ártól!? 800nm-rel és 2400 HUF/nm-rel számolva is nettó 2M lenne az egész ház kezelése! Munkadíj!
Lehet, hogy én voltam nagyon elvarázsolódva, de ez 'kicsit' soknak tűnik, akárhonnan is nézem.

A kezdeti sokk után a konklúzió a következő képp alakult:
A külső falakat mindenképp szakember kell hogy kezelje. Azok a fák kapják a legnagyobb igénybevételt a következő 100 évben, így azokat megfelelően kell megcsinálni. Nincs mese, sok pénzbe fog kerülni, de jó lesz!
Az utolsó csapatra esett a választásunk. Láttak már ilyen házat, szépen dolgoztak, ráadásul majdhogynem a legolcsóbbak is. A beszélgetésünk alatt látszódott, hogy értenek hozzá - már amennyire én meg tudtam ítélni)
Az állványozás viszont egy nagyon jó kérdés. A ház alapja mentén körbe még egy kisebb lövészárok húzódik körbe (a vizesek körbeásták a háat és mivel a lábazati szigetelés még nincs a helyén, így azt nem akarjuk visszatemetni addig), így sima gurulós állvány szóba sem jöhet. Mivel a srácok hétvégente tudnak velünk foglalkozni, így bérelni sem jó móka, mert iszonyú összeg lenne minden szombaton felállíttatni majd vasárnap este meg szétszedetni az egészet - vagy épp 1 hónapig bérelni a szerkezetet. Amit találtam a legolcsóbb is 15 HUF/nm/nap. 30 nappal számolva közel 100 pénz + összerakás + szétszedés. 150 alatt nem ússzuk meg - és ez csak az alja.
A B verzió az, hogy a kivitelező gyártott magának pár állványt/bakot fából - azok segítségével tették fel a külső borításokat, így lehetne azokat használni. Ám mivel azokra csak olyan embernek kén' felmennie, akik tudják hova hogyan léphetnek, így ez a verzió is kuka... Felelősség vállalás, baleset... Á-ááá!
A végső megoldásnak azt látjuk, hogy létráról oldják meg a festést. 2-3-4 igen magas (8méteres) létrát felállítani, amiről elérnek minden pontot. Ez ugye nem a leggyorsabb megoldás, mert pakolászni kell folyamatosan őket, de talán működhet. Lassan kezdik a munkát odakint, egyeztetek velük - remélem minden simán fog menni.

Közben a kandallós ügye is előrehaladt. Sikerült végre újabb időpontot egyeztetni velük (Miháczi kandalló) egy helyszíni szemlére. A falak ugye állnak, kémény a helyén, villanyos szerelések a végüket járják, így már láthatják a leendő végállapotot, tudnak számolgatni amit kell.
Tervek szerint a kandalló meleglevegős csöve a kémény mellett fel fog menni a földszint/emelet födémjébe, majd ott a gerinc mentén végig fut a ház hosszába és kisebb leágazásokkal fogja elérni a fűtendő szobákat.
Egy apró 'tévedést' találtunk a villanyszerelésnél, ami akadályozza a meleglevegős csöveket: 3 vezeték keresztezte egymást, így azt a csomópontot meg kellett szüntetni, alrébb kellett rakni. Villanyos meg is oldotta, így nincs más hátra mint előre.
A kandalló kinézetét illetően egyeztettünk még, amdj jött az újabb várakozás. Sajnos eltelt itt is 2 hét, mire megkaptuk az árajánlatot, majd újabb 1 hét mire a számla is átjött a szerződéssel. Durván 1.5M HUF lesz a vége kb 1+1 napnyi szereléssel.
Első ütemben a légcsatornákat helyezik el, majd ha ez megvan akkor pár hétre rá a kandallót megépítik.
A kandallóbetét egy 'Mullit Aero 15' lesz. mullit_15.jpg

Nagy telejsítmény, hosszúégés, ... Sok mindent tud, Magyar termék, jókat olvastam róla.
Maga a kandalló hasonló bontott téglás burkolatot kap, mint a mellette lévő téglafal, illetve pár nagyobb vágott kő is lesz benne, így látványos lesz. Reméljük... :)

Pörögtek az események a csempész ügyben is.
Megrendeltük az összeset végre, jövőhéten szállítják őket. bő 70nm, közel 1 tonna... szép adag :)


Neten sok cégnek vank webshopja, ott érdemes nézelődni. Több napot töltöttünk azzal, hogy kimentünk üzletekbe megfogdosni a dolgokat, megnézni a színeket, ám a végső rendelés neten következett be!
Kaptam egy telefonszámot, ami végén egy korabeli sráccal beszéltem. Helyszínre kijött, méregetett, beszélgettünk egy jót, majd ígéretet kaptam arra, hogy jelentkezni fog az árakkal, méretekkel. Nagyságrendileg tudom, hogy mennyi az annyi (~30nm padlólap + ~40nm fali csempe, zuhany, fürdőkád, wc falazása, stb...)
Neten keresgélve sok árat találtam, nettó ~3000 HUF/nm körül van sok, alatta is lehet találni néhányat. Így kalkulálva ~70nm * 3000 HUF -> 210.000 nettó munkadíj. Ezzel is számoltam korábban
Egy bő hét után sikerült megszereznem a szükséges, pontos adatokat:
- 64.5 nm (ebben nincs benne az előszoba - az a legvégére marad)
- 370.000 nettó munkadíj
- ~ 150.000 HUF segédanyagok (ragasztó, fugázó, ....)

Sikerült dobnom itt is egy hátast. Számolgattam én korábban mindennel, de ezzel nem. Persze, nem milliós eltérések, de a 3000 HUF/nm helyett nettó 5700 pénz az IGEN nagy eltérés.

Kétségbeesésünket tett követ! Egy korábbi téglapakolós segítségünktől kaptunk egy kőműves elérhetőséget, így gyorsan fel is hívtam, találkoztunk.
A terepszemle után a számai így alakultak (nettó):
- 2500-ért rakja a csempét akárhogyan
- 2000-ért aljzatbetonozott ugye (saját keverőt hozta/vitte)
- 1000-ért javítja a téglafal fugáit

Gyorsan meg is egyeztem vele. Egy kitétele volt: családi okok miatt csak június 19.-én tudja kezdeni a csempézést. Belefér. Addigra itt lesz minden csempe, ileltve lesz időm beszerezni az anyagokat is. Ígérte, hogy átküldi a szükséges termékek listáját, hogy meg tudjam venni időben őket.

Közben ugye az aljzatbetont el is készítette (szerintem szépen - elég sík lett) egy nap alatt! Mivel ő rakja rá majd a csempéket is, így jól kellett, hogy csinálja! )

Sikerült a konyhával is a napokban haladnunk. A céget már korábban kinéztük - GuidoBútor - (családi körökben sokmindent csináltak már). Szépen, jó minőségben, ám nem a legolcsóbban gyártják le a dolgokat.
Többszöri telefonos egyeztetés és 2 személyes találkozó után megvan a pontos terv, színek. Méreteket jövőhéten jönnek és vesznek mindenről, utána kezdődhet a gyártás. Számlát, szerződést már kaptunk, remélem itt nem lesz több fennakadás. Ja igen. a konyha kb 2.5m x 4m-es méreteket képvisel, egyik oldalán egy igen méretes félszigettel. Ennek az elsőkörös kalkulációjára nettó 915 pénzt mondtak be. Pár dolgot sikerült még belealkudni, így szerintem jók leszünk.

A villanyos több alkalommal mondta, hogy jön folytatja a dolgait, ám nem nagyon sikerült eljutnia hozzánk... Viszont amikor kértem, hogy valamit csináljanak meg, mert fennakad a többi jómunkásember, akkor jöttek megcsinálták időben, szépen.

A házasok sajnos az utóbbi hetekben sok mindent nem haladtak... A lambéria gyártása sok fennakadás után végre folyamatban van...
Lesz mit csinálniuk a következő 2 hétben! Kémény melletti tetőkibúvó, padlásfeljáró, lambériázás, kipszkartonozás... Nagyon bízunk benne, hogy innentől kezdve a befejezés a cél és nem lesz több nagyobb időeltolódásunk...

 

Talán sikerült megint mindent kiadni magamból... A hétvégén megint szintet lépünk, majd jelzem, hogy milyen sikerrel jártunk! :)

Szólj hozzá

konyha aero festés villany állvány létra kandalló csempe homlokzat lambéria padlásfeljáró auro milesi xgt tetőkibúvó auro 129 mullit aéjzatbeton bútoros