2016. aug 12.

Vadászat a kivitelezőre!

írta: effiksz
Vadászat a kivitelezőre!

Könnyűszerkezetes gerendaház révén nyilván ilyen orientációjú kivitelezőket kerestünk.

Kiindulási pontnak nagyszerű volt a Gerendaházak újság, melyben az ötletek mellett néhol a kivitelezőket is feltüntették. Persze az újságba azok a cégek kerülnek be, akik szánnak pénzt a megjelenésre, reklámra, így nem feltétlenül bukkanunk a megfelelő partnerre.
Másodsorban rengeteg hasznos infót lehet gyűjteni az index fórumának megfelelő bugyraiban. Segítőkész emberek, sok okosság...
Harmadsorban a net is sok segítséget nyújthat, ha megfelelően tudjuk használni.

A különböző cégeknek majdhogynem kivétel nélkül van weboldala, ahol megtekinthetjük már kész épületeiket. Nyilván sokat nem számít, hogy mit látunk ott, de kiindulási alapnak, első benyomásnak pont megfelelő lehet!

A sok újság és fórum olvasása után megállapítottuk, hogy ilyen anyagból házat országos szinten nem sokan készítenek, de azért akadnak páran.

A mezőny kb 3 részre oszlik (azokat nem említve akikről csak rosszat olvastunk):

  1. Nagy név, nagy géppark a gyártáshoz, sok alkalmazott, magas ár. A saját kutatások azt mutatják, hogy 2 ilyen cég van az országban.
    Alkalmunk volt az egyikőjük egy 4-5 éves építményében körültekintenünk, a ház tulajdonosa hívott meg, hogy nézzünk szét náluk. Mit ne mondjak, megvettek kilóra. Nagyon szép, jó állapotú ház volt. Szenzációs érzés volt bent lenni. Mindenhol a szépen megmunkált fa, annak az illata... Hmm!
    Nem látszott rajta, hogy nem most épült. Azonnal megdöntötték a faházakról kialakult képet, miszerint gyakran kell foglalkozni vele, átfesteni, kezelni, stb... Nyilván több törődést igényel mint egy téglaház, de egyáltalán nem vészes, viszonyoktól függően 2-5 évente kell újrakenni.
    Egy probléma akadt ezekkel a kivitelezőkkel, mégpedig az ár! Nem semmi! A szerkezetkész építmények alapáron nettó 200 pénzért készülnek. Persze, ezért az ember megkapja a falakat kompletten nyílászárókkal, talán még a tető is benne lehet. De ha az ember kulcsrakész áron gondolkodik, akkor ez olyan nettó 280-ra ugrik hirtelen négyzetméterenként. 140nm kb 50 millióra jön ki... Ugye?! És ez még egy gyenge középérték, nincs benne semmi extra! 
  2. Kevésbé neves cég, hasonló 10-20 éves múlttal, kisebb gyártási kapacitással.
    Az áruk alacsonyabb a korábbinál. Már 160-180 ezer nettóért építenek szerkezetkész házakat. Sajnos ilyen kész házat nem, csak építés alatt állót láttunk. Szépen nézett ki az is! Így, hogy nem értünk hozzá (nem tudjuk ugye megállapítani, hogy az a faáru amit beépítenek jó-e), megfelelőnek tűnt. De az ára még mindig magas...
  3. Ebben a szegmensben változó a tapasztalatunk, összességében viszont megfelelőnek tűnik!
    A 3 kiválasztott cég megtekintett házai nagyon szépen néztek ki. Volt közöttük éppen befejezett, vagy már 8 éve felépült. Mindegyik egytől egyig szép volt mind kívülről mind belülről. A cégek között a gyártási kapacitás, finanszírozás valamint a leterheltség a mérhető különbség. Árban erősen hasonlóak: nettó 140 pénz per négyzetméter körül van, amiért felépítenek egy 'emeltszintű' szerkezetkész házat.
    Van cég, akinek nincs háttértőkéje, így előre kellene finanszírozni egy részét a beépítendő dolgoknak, de van akinek 3-4 háznyi kész szárított fája van raktáron, amit csak méretre kell vágni és be kell építeni.
    Van aki még most ősszel neki tud állni a kivitelezésnek, akad olyan, akinek van 3-4 futó tervezése és aki hamarabb véglegesít, azt építik meg.
    De találkoztunk olyan céggel is, aki elmondta, hogy nagy projektjei vannak készülőben amik mindenképp előnyt élveznek a mi 'kis házunkkal' szemben. Így is bevállalna minket, ám nagyobb határidővel, mert mi lennénk az a kivitelezés, amit az aktuálisan kialakult hotl időben csinálnának - előre nem lehet tudni, hogy mikor. Így a 2 hónapos kivitelezési idő felugorhat 6-ra is.

 

Mi a harmadik verzióból fogunk választani. Olcsó húsnak című sztoritól tartunk persze, de amit a személyes találkozók alapján tapasztaltunk, az mindenképp bíztató. Olyan cégekkel találoztunk, akik a fellelhető médiában régóta jelen vannak, így stabilnak mondhatóak. A szimpátia is sokat jelent természetesen!
Mivel ebben a szegmensben 3 cég is van, így nehéz a döntés. Mérlegelnünk kell, hogy mi a legfontosabb számunkra. Az, hogy minél hamarabb kész legyünk? Ne kelljen előre adni egy forintot sem - csak az elvégzett munka után?

Egyelőre még van 1-2 hetünk ezt a döntést meghozni, meglátjuk mi lesz!

Szólj hozzá

szerkezetkész kivitelező gerendaházak