2016. nov 23.

Indulás!

írta: effiksz
Indulás!

Most, hogy a banki munka végetért egy időre, így kezdődhet az alapozási munkálat!

Felvettük a kapcsolatot egy kivitelezővel, aki ért ahhoz, hogy egy háznak milyen lábon is kell állnia, hogy megfelelően biztosítsa leendő házunk tartását a következő jóóóó sok évre!
Találkoztunk a tett helyszínén, átnéztük a terveket, mit mikor és hogyan fog csinálni. Később vátott pár szót a tervezővel is (aki az alapot tervezte). Előzetes becslések alapján 10 nap alatt meg kell hogy legyenek a ~150m2 terület sávalapozásával, betonozásával, mindennel (időjárástól függően)!

Miután kitöltöttük a szerződést, e-naplóban készítettem egy új főnaplót az alábbi két beállítással:

  • Tevékenység leírása: Alapozás
  • Építés jellege: Új építés

Majd a Főnaplóhoz feltöltöttem a szerződést PDF formában. Csak ezek után lehet az adott cég képviseletét meghívni a főnaplóhoz egy 'Új szerep felvitele' gomb megnyomásával:

  • szükséges a cég NÜJ száma
  • szerepe: Kivitelező - napijelentésért felelős
  • szakág: Nem értelmezett (be kell ezt is állítani, különben hibát dob a kis drága')
  • adószám értelem szerűen
  • névjegyzéki számot listából dobja

Amint ezeket az ember kitölti és elmenti, úgy a másik fél azonnal kap egy üzenetet, miszerint meghívták a buliba.
A mi oldalunkon megjelenik az, hogy meghívtunk valakit:
Főoldalon van egy 'visszaigazolások' pont, amin belül 'küldött visszaigazolások'-ra kattintva meglátjuk a meghívott pácienseket. Az adott névre kattintva előjön a 'visszaigazolás kódja', amit a meghívott egyén fülébe kell suttogni, hogy tapsvihar közepette a saját felületén a meghívás elfogadásánál be tudja pötyögni. Csak így fér hozzá a dolgainkhoz.

Ezek után a kivitelező tud bejegyzéseket tenni a naplóba, szerepköröket kiosztani ésatöbbi.

Amint ezzel megvagyunk, át kell adni a munkaterületet az adott kivitelezőnek! Meg kell adni a kezdés dátumát, várhatóan hány napig fog tartan a munkálat. Ezekután a kivitelező máris neki láthat a tevékenységnek! A munka elkezdését követően a kivitelezőnek minden nap jelentéseket kell tennie arról, hogy hányan voltak aznap illetve, hogy milyen volt az időjárás. Ezt a főnapló/alnapló oldalán a 'Napi jelentés' fül alatt találjuk. Minden esetben az aktuális napra vonatkozó adatokat jeleníti meg a rendszer, így a dátum meletti nyilacskákkal lépegetve nézhetünk rá az előző napi dolgokra. 

A kivitelezővel lebonyolított meghívás után érdemes a műszaki ellenőrrel is lejátszani hasonlóan a dolgokat, hogy később ne legyen ebből gond. (Merthogy sikerült telefonon keresztül megegyeznünk, hogy Ő lesz a műszaki ellenőrünk, és hogy kb hányszor milyen ütemezésben mikor megy majd ki ellenőrizni a dolgokat, ám ezt kb 1 hónap alatt sikerült megoldanunk, mert hihetetlenül elérhetetlen az illetékes! Elhiszem, hogy nagyon elfoglalt, de ettlő függetlenül néha visszajelezhetne, hogy miaf@kkvan!)

Miután megvoltunk a papírmunkával, a jómunkásemberek neki is álltak az alapnak sikerült végre csekély, de valamilyen eredményt elérnem a házat bontónál! Ugyanis történt az eset, miszerint elbontották a házat, kifizettem amit kikellett, ám a telken hagytak még vagy 20m3 sittet és földet vegyesen arra hivatkozva, hogy lehet jó lesz az még az alapba! Jó a f@&+mat lesz jó! Emberünket folyamatosan kerestem 2 hónapon keresztül, hogy legyen már kedves vigye onnan a megbeszélt dolgokat. Végül annyit elértünk, hogy utolsó nap (alapozás előtt 1 nappal) odafáradt és alrébb tologatta a dolgokat, hogy a jómunkásembereket nagyon ne zavarja. Így vele is kell majd még futnom pár kört...

Node, az alapozás:

  • első nap kiszedték a terveknek megfelelő földet az érintett területről, és ha minden igaz még aznap a sávalapot ki is betonozták... ! A telek enyhén lejt a bejárat irányából (kb 50cm-t 30 méteren), így a megmozgatott föld mennyisége elborzasztó: nagyságrendileg 80m3-t tömör földet emeltek ki, ami kiszedve közel 100m3 lett...
  • másnap nem sok minden történhetett, mert annyira nem volt kegyes az időjárás (hozzáteszem, hogy éjszaka már átcsapott minusz 2-3 fokba a hőmérséklet, míg nappal plusz 5-8 között alakulhatott végig a munkálatok során)
  • negyednap már kész volt a beton réteg alatti homok/sóder tömörítése is
  • ötödik nap a zsalukat szerelték fel mindenhova szintezve, pontosan
  • hatodik napon megjött a betonkeverő, és kiöntötték a területet szépen, síkba.

Kész!

Hat nap alatt nulláról el is készültek a munkálatokkal. 1 hétig a zsalukat ott hagyják, majd felszedik és meg is vagyunk! 2 nap kötés után már járható a betonkolosszus, 3-4 hét után terhelhető is lesz.
Még a kitermelt föld a területen leledzik, ám ígéretet kaptam annak elszállítására! (megint egy ígéret...)

Közben fény derült 3 igen érdekes kérdésre is:

  1. az alap utcai felőli oldala 10cm-rel a talajszint felett van, ami megfelel a terveknek. Ám sajnálatos módon a terület emelkedése miatt a az alap túlvége a telejszint alatt van ~50cm-rel. Így a ház azon oldalára valamit ki kell találni, hogy az ott termelődő eső és talajvíz ne a beton alá folydogáljon és törjön utat a természet zöldségeinek, hanem szépen okosan a házat megkerülve máshol leljen végső nyughelyet. Vagy szintbe kell hzoni az alap első részével (ami megintcsak sok földmunka lenne), vagy a ház körül valami csatornaféleséget kell kialakítani.
  2. A terveinken szerepel egy 5m3-es esővíz tároló, amiben értelem szerűen esővizet szeretnénk tárolni :) - locsolási céllal. Nagy tartály a föld alatt egy szivattyúval, amiből vizet lehet nyerni a leendő kiskert javára. Node! Ez nem része az alapozási munkáknak. Nem feladata a gépésznek. Nem dolga a ház kivitelezőjének. Hanem... ?! Improvizálni kell majd, és kell találni valakit, aki ás egy nagy gödröt, elrejt benne egy hatalmas műanyag köcsögöt és beföldeli. Ki lesz ez? Mikor? Mennyiért?
  3. Szomszéd felőli kerítést mikor kellene felépítenünk? Ugye korábban a ház fala szolgált hasonló funkcióval, ám most nincs a két telek között gyakorlatilag semmi. Ezt is meg kell oldani valamikor, valahogyan, valakivel...

Ezekre nyilván nem volt korábban kitalált terv, improvizálni kell... 

Node miközben ezek zajlódtak, sikerült a ház kivitelezőjével is leszerződnünk!
Átbeszéltük személyesen, hogy mi az ő vállalásuk, mit fognak elérni az építés során. Tisztáztuk az árakat, nyílászárók fajtáját, fizetési ütemezést, ésatöbbi. Az első utalást is megtettük az irányukba, ugyanis a nyílászárók rendeléstől számított szállítási ideje 60 nap körül alakul, így azokkal hamar el kellett kezdeni foglalkozni.
Lassan őket is meg kellene hívni a naplóba, hogy tudjanak okosakat írni bele.

Idő közben a NAV-tól kapott 'behívó' is értelmet nyert: a papíron található telefonszámot felhívva egy segítőkész hölggyel egyeztettem, miszerint neki ki kell menni az érintett telekre, csinál pár képet, dokumentál, majd küld nekünk egy 'határozatot' arról, hogy mit tapasztalt. Ezt a papírt 1 héten belül meg is kaptuk. A telek adottságain kíül sok új információt nem tartalmazott.
Amennyiben vállaljuk, hogy 5 éven beépítjük a területet, úgy nem kell a telek vételára után adóznunk. Vállaljuk!

Tapasztalatok az első fázis után:

  • Minden kivitelezővel szerződést kell kötni!
  • Minden szerződés PONTOSAN tartalmazza a vállalást! Ki, mikor, mit fog megcsinálni és mennyiért. Mi a vége a munkának?
  • Lehetőség szerint úgy kell szerződni, hogy a teljesítés után kerüljön a megállapodott összeg kifizetésre! (minnél nagyobb százalékot kell hagyni a végére) Így ha az ember nem azt kapja amit kért, akkor van valami a kezében (lsd: bontás) (akad olyan kivitelező, aki előre kér valamennyit, akár 50%-ot is, esetleg lépésről lépésre egyre többet, van aki csak a legvégén az egészet egybe)
  • Minden jómunkásembert hívni kell napi többször is addig, amíg meg nem csinálja azt amit ígért! Nem állapot az, hogy mindenki tologatja halogatja a teljesítéseket...

 

juppiii

 

4. nap reggele
2.jpg

 

6. nap után
1.jpg

Szólj hozzá

szerződés beton alapozás zsalu műszaki ellenőr kivitelező napi jelentés NAV e-napló NÜJ