2018. aug 22.

Képek und Tüzifa infó télire

írta: effiksz
Képek und Tüzifa infó télire

vágatlanul'

pár kép, amit mostanában lőttem, nomeg némi tüzifa infó 

img_20180811_172639.jpg

Az elkezdett járdán alkalmaztunk némi impregnálást (gondolván a téli fagyokra, sok esőre, ésatöbbi). Nagyon reméljük, hogy a bő lenolaj kezelés megteszi a hatását, és jövőre nem kell az egészet előről kezdeni

img_20180812_142245.jpg

img_20180812_142256.jpg

Pár hete meghozták a 2 hónapja rendelt tüzifát, azt raktuk szépen fel esztétikus kis ház formába'
A tartó szerkezetet sima cseréplécből állítottuk össze, a teteje egyszerű bitumens hullámpala. Benne van pár munkaóra, szerintem megérte :)

img_20180811_172725.jpg

img_20180811_172744.jpg

Node, pár infó a tüzifáról - kezdve a kezdetekkel:
Tavaly sikerült már túlélnünk egy telet a simán fatüzelésű kandallónkkal. Hivatalosan is jelenthetem, hogy működik, nem is akár hogyan! :)
Hidegebb napokon már délután kezdtük a tüzelést, szépen kis lángon tartva. Folyamatosan pakoltunk rá 1-1 nagyobb darabot elalvásig. Amikor a pizsit fellőtték, akkor 2-3 hasábbal megkínáltuk még, és helyzettől függően folytottuk a tüzet. Volt, hogy reggel még parázsról újra tudtunk gyújtani - ez jól hangzik, de sajnos a szépséges üvegajtóra lerakódott kormot ha rajta hagytuk 1-2 napig, akkor igen nagy sz0ßás volt letakarítani. A reggeleket azzal kezdtük, hogy amíg a kávét elszürcsöltük, gyorsan a kormot is lemostuk. Nekünk nagyon szépen bevált a szivacs+hamu kombó, majd a végén papírtörlővel szárazra törlés - csillogott villogott másnap reggelig :)
A hamutálca alapvetően nagy méretű, ám naponta érdemes volt üríteni... jellemzően napközben amúgy sem kellett begyújtanunk.

A hőveszteség: egyszer volt, hol nem volt, amikor 19 fokosan hagytuk a nappalinkat magára, majd negyednapra hazatérve 16 fokon állt a hőmérő (kint erősen nulla fok alatt voltunk).
Volt olyan este, amikor kint -5 körül alakult a hideg, bent a tetőtérben az ablakokat ki kellett nyitni, mert majdmegdöglöttünkamelegtől!
Jellemzően a nappaliban a kandalló körül nagyon meleg tud lenni, egyéb földszinti helyiségekben a távolság növekedésével a hőmérséklet is csökkent. Ha a nappaliban 24 fok volt, akkor a leghidegebb szobában 19-20, az emeleten pedig 28 körül lehetett. Erősen ki kell tapasztalni a működését - nem egy termosztáttal működő akármi, picit nehezebben szabályozható.
A korábban nálunk járt hőkamerás ellenörző emberünk szerint a ház nagyrésze hibátlanul szigetel. A földszinti ablakok lettek sz4rul berakva, a keretük körül kissé szelelnek, foglakozni kell majd velük, illetve a konyha egyik sarka hidegebb a kelleténél (szerintem csak azért, mert kívülről került pont oda pár egység, ami a szigetelést megbontotta...)

Fogyasztás: tavaly friss fát vettünk július környékén, azt égettük egész télen (nem volt túl száraz ugye...), így kb 7m3 szaladt tűzre. A megrendelt adagból kb 5m3 maradt még idénre - azóta az száraz. Nagyon bízunk benne, hogy idén már nem kell ennyi fa (és az idei rendelés tulajdonképp' a jövőévi adag lesz) és kevésbé fogja kormozni az üveget is.

Érzés: véleményem szerint nagyon jól teljesítette az első bevetést. A hőérzet nekem nagyon bejött - teljesen más mint egy radiátoros, padlós, menyezeti, arkámilyen fűtési rendszer. A látvány pedig semmihez sem fogható - egy hideg téli estén begyújtva a lassú lángok mellett... (szépen le lehet szabályozni a légmozgást odabent olyannyira, hogy szinte csak lebegnek a lángcsóvák - igen látványos! :) )

nu, mostanra ennyi
majd egyszer megint erretévedek (most hogy a garázs megvan, lassan mehetek a hivatalba elintézni a végét a dolgoknak) és kiírom magamból az utóbbi 2 évet... bah...

Szólj hozzá

képek tél járda kandalló tüzifa lenolaj