2017. ápr 25.

Kéménykedés és a többiek

írta: effiksz
Kéménykedés és a többiek

csempeválasztás, aljzatszigetelés amatőröknek :)

Az utóbbi bő egy hétben is pörögtek az események. Egyre inkább jön a nyomás, hogy össze kell hangolni a dolgokat és figyelnünk kell az 'apróságokra'

Elindítottuk a konyhabútor projektet! Sikerült elkapnunk a kiszemelt célszeméjt egy pár órás skype beszélgetésre, hogy tisztázni tudjuk azt, ami a konyhába szükséges lesz (kiemelt figyelmet fordítva a villanyszerelésre - mert ugye most az van porondon)
Sikerült felmérni az igényeket:

  • milyen gépek hova fognak kerülni (balról jobbra haladva)
    • szélre kerül a főzőlap, kell egy dugalj
    • fölé az elszívó, újabb dugalj
    • melléjük kerül a mosogatógép. Ennek a dugalja nem a falra, hanem a szekrény belső oldalfalára kerül (lesz helyünk a mosogató alatt, illetve kényelmesebben tudjuk áramtalanítani bármilyen okból kifolyólag)
    • a mosogató alá kerül egy 10 literes bojler, ennek is kell áram
    • mosógép jön (dugalj haosnlóan a mosogatógéphez, az oldalfalra kerül a mosogató alá)
    • tűzhely (60cm-rel az alap szint fölé kerül, így kényelmesebben tudjuk majd használni), dugalj mögötte
    • tűzhely fölé is raktunk pár konnektort (mikró + egyéb gyorsan csatlakoztatni kívánt egységeknek)
  • dugaljak padlószinttől mért Y pozíciója
    • alap esetben 130cm (így a pult és a felső szekrénysor között lesz, kényelmes helyen)
    • sütő fölött 150cm
  • villanykapcsoló a konyha ajtónál
    • 150cm, mivel szekrény lesz alatta - így lejebb nem kerülhetett

konyha_1.jpg

A villamos embörkék az utóbbi 2 napban nem voltak aktívak, így holnap regegl tudom ezeket az infókat eljuttatni hozzájuk még egy személyes beszélgetéssel egybekötve.

aram_1.jpg

aram_2.jpg

aram_3.jpg

aram_4.jpg

Elkezdtük a csempéket/padlólapokat nézegetni, válogatni, hogy melyik helyiségbe mik lennének a megfelelőek. Mondanom sem kell, hogy jellemzően a magasabb árfekvésűek azok, amik minden igényt kielégítenének. :)
Ott tartunk, hogy az alap koncepció megvan:

  • konyhába padlóra és falra is ugyanaz fog kerülni - 6szög (un. hexagon) alakú csempe ~20x20-as. Sajnos idehaza a legolcsóbb, amit találtunk is 8 pénzről indul, így még ezen erősen gondolkoznunk kell, hogy kellenekünk... (pl: Ragno Rewind)

    csempe_3.jpg

  • wc, zuhanyzó, fürdő: padlóra szép, famintás padlólap kerül majd sötétbarna árnyalatban, lehetőség szerint 15x60-as méretű lapokból kirakva (ez a méret tetszett meg - a kisebb nagyon kicsi, a nagyobbat pedig viszonylag sokat kellene vágni a helyisgéek mérete miatt). Ezeket a lapokat már 4 pénztől hozzá is vágják az emberhez négyzetméterenként. (Ragno Freetime)
    csempe_1.jpg
    A falra 10x20-as metro csempét szemeltünk ki világos, matt színben. Mint az várható, ez sem egy 1000 HUF/nm áras termék. Eddig a legolcsóbb amit találtunk az 4000/nm árú (pl: ceranosa plaqueta)
    csempe_2.jpg
  • előszobába azt rakunk, amit legolcsóbban találunk kb... Persze csúnya ne legyen, de sokat nem szeretnénk költeni rá....
  • néztünk pár budapesti helyet
    • otthondepo (lurdyház): kedvesek, segítőkészek voltak, nagy választék
    • praktiker: vannak jó dolgok jó árban
    • invictus burkolat (jászberényi út): segítőkészek, nagy választék, árban is változatos
    • zalakerámia (jászberényi út): kész fürdőszobákat lehet megnézni, ötletszerzésnek jó lehet, vannak jó árú dolgok

A hidegburkoláshoz ugye szükséges lesz legalább még ragasztóra és fugára: ezeknek kb 1000Ft az ára négyzetméterenként... Erre ugye még rájön a burkoló szaki munkadíja (2500 nettó alatt nem találtam még) majd... Bár a tervek szernit ezt is mi szeretnénk csinálni (mint a téglafalat :D ), de majd meglátjuk, hogy hogy haladunk vele - milyen ügyesen, milyen sebességgel.

Múlt héten járt nálunk a kéményes is. Kihozta a beépítendő anyagokat, ám a téglafalunkra tekintettel nem csinált semmit.

kemeny.jpg

Az alap terv az volt, hogy mivel a földszinti és emeleti válaszfalak egymáshoz képest kb 30cm-rel el vannak tolva, így a kémény pont fel tud jönni közöttük és mehet egyenese a tető irányába. Ám mikor a szaki közelebbről megvizsgálta a téglafalat, majd végzett egy próbafúrást az emeleten, azt tapasztalta, hogy a fal az emlékeihez képest kétszeresére hízott. Valamiért neki egy 10cm-es fal maradt meg, míg mi 2 sorba raktuk (25cm). Így sajnos a kémény már nem fér el a megfelelő helyen.
Végeredmény: a szééééép falunkat vissza kellett bontani a megfelelő magasságig, hogy a kémény helyére kerülhessen. Ez ma meg is történt szépen, rendben. Egy hét késéssel ugyan, de a kémény odavarázsolódott, ahova kellett neki.
Persze a fal bontása nem az egyedüli fennakadás volt e-téren.
Ugyanis a kéményessel azt egyeztettem korábban, hogy nekünk egy 20-asra van szükségünk. Rendben. Kell neki a szabályok (és a józan ész miatt) 5cm távolság minden nemű éghető anyagtól (faházban ez ugye.... naigen). Rendben. Viszont azt elfejeltette említeni (a kis hamis), hogy a 20as kémény körül van egy grátisz 5cm szigetelés, és az éghetőanyag távolságot onnan mérjük. Így lett a 20as kéményből egy gyors 40-es.
Még ezzel sem lett volna baj, ám az emeleten ez a fránya kémény a válaszfal folyosó oldalán helyezkedik el, így csökkentve a folyosó keresztmetszetét... A tervezett közel 1 méterhez képest már láttuk, hogy közel 70cm lesz a vége... az pedig egy folyosónál nem túl barátságos érték - legyen akármilyen rövid is az a rész.
Szerencsére a vége az lett, hogy ~80cm maradt nekünk, így az már nevezhető 'megfelelőnek'.

kemeny_hely.jpgA kémény kijelölt helye...

Ugye ezzel még nem érhetett véget a történet! :)
Szükségünk van egy megoldásra, hogy a kéményseprő úriember a kémény átvételekor majdan fel tudjon jutni a kémény tetjéhez, abba beletekinteni (hogy minek, azt nemtudom... bár, nem is ez a dolgommm)

  1. gardrób ablaka lesz tetőkibúvó, onnan fel tud jutni simán. Pipa!
    Ja nem. mivel a tető viszonylag hosszú, így szükség van mindenépp 4-5 lépő cserépre, hogy le ne essen szegény'. Ám ez a cserép persze nem olcsó, nem esztétikusss. Ráadásul a szigetelt tetőkibúvó sem a legjobb megoldás. Azt nem is említem, hogy így a padlástérbe (ami persze nem egy hatalmas valami, de csak ott van) sem lehet ki/be jutni
  2. kell egy csapóajtó az emeletre a plafon egyik pontjára, amit lenyitva egy égigérő lértán fel tudunk jutni a padlástérbe, ahonnan egy egyszerűbb tetőkibúvón keresztül máris a kémény mellett találjuk magunkat (illetve a kéményes). Ezzel csak az a bökkenő, hogy sajnos ezek az ajtók nem a hőszigetelésükről ismerszenek meg, ám legalább olcsóak. Az, hogy a gerendák között talán elférne a nyílás létrástól midenestől, már csak fikció...
  3. a ház hátsó tűzfalára a kivitelező tesz egy csinos kis ajtót, amin keresztül be lehet jutni a padlástérbe, át lehet menni a kéményig, a tetőkibúvón pedig ki lehet jutni a kéményhez.
    Ez talán a legjobb megoldás: nem drága, használhatóvá válik a padlástér, nem kell a szigetelés miatt aggódni, a kémény is elérhető. Ám szükség lesz egy jóóóó hossszúú lértrára majd, amin fel lehet majd mászni az ajtóhoz.

Ja igen, a kémény költségei: 8.6m hosszú szerelt (saválló, bélelt) kémény bruttó 356 birodalmi egység, a munkadíj pedig nettó 110 pénz. Csak hogy legyen mihez viszonyítani.
A szaki kedves, segítőkész, rugalmas. Nem volt vele gond.

A hosszú hétvégére való tekintettel kitaláltuk, hogy mivel a vizes kész, villanyos a hétvégére készre jelenti magát (legalábbis múlt héten ez volt a prekoncepció), így el szeretnénk kezdeni a vizes helyiségek aljzatszigetelését.
Nem egy varázslat - mondták az okosak. EPS 100-as lépésálló polisztirol lapok egymáson, méretre vágva, ügyelve a már megszerelt víz és villany dolgokra, a tetején párazáró fóliával. Majd erre jöhet a 6cm aljzatbeton (esztricht) vashálóval benne.
Bőszen nézegetem az oldalakat, hogy honnan mennyiért mikorra lehetséges a vásárlásuk - de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy 4 napon belül senki sem szeretne minket kiszolgálni a megfelelő mennyiségű és méretű anyaggal. Pár oldalt átböngészve azt látom, hogy 5-10 nap a szállítási idő. Remélem holnap sikerül találni valakit, aki megkönyörül rajtunk és lesz szíves prezentálni számunkra megfelelő időben az anyagokat :)

Ezen lapok jellemzően 100x50-es méretben elérhetőek, 1cm-től sok cm vastagságig - igény szerint. Akciósan 200Ft/nm/cm a bekerülési költségük.

Nálunk a helyzet az, hogy egyes vizes helyiségekbe 14 vagy 17cm EPS-re lesz szükség. Tervem szerint 8+6 illetve 10+7 felosztásban.
Ugye a vastagabbik réteget vágni, szabni kell majd erősen a már lefektetett csövek miatt, a felső réteget meg már telibe lehet rakni (ügyelve a kötésekre, hogy a két réteg között mindenhol zárt legyen a rendszer. Nem csináltunk még ilyet, de talán pár lap szabása és egymás mellé helyezése nem fog ki rajtunk! :)

Node, holnap sokminden kiderül (vagy nem). Igyekszek keríteni szigetelést, beszélek a villanyossal, kivitelezővel, hívnom kell a kandallóst mert még nem jött meg a módosított terv - pedig lassan jó lenne elkezdeni. Nem lesz rövid nap ez sem... :)

Szólj hozzá

kémény villanyszerelés tűzfal kéményseprő csempe padlás hexagon csapóajtó hatszög EPS aljzatszigetelés tetőkibúvó