2017. máj 03.

Apróságok

írta: effiksz
Apróságok

kémény, villanyászat és a téglafaaaal :)

Sikerült végre a kéményesnek is beszerelni a csöveket.
A srácok kivágták a megfelelő helyen a téglafalat, visszaszedtek pár cserepet, kivágták a födémet a megfelelő helyen és hipp-hopp! Már is a helyén volt a kémény!
Csak másnap tudtam kimenni megnézni, hogy hogy sikerült: gyakorlatilag a falat nem is kellett volna bántani, mert 1-2 mm-t leszámítva elfért volna a szerkezet... Na mindegy, a lényeg hogy kész van. Munkadíjastul, mindenestül 435 egységbe került. A kéményseprő díja várat még magára - ha kész a kandalló is, akkor kell kihívni, hogy átvegye: várhatóan 40 pénz lesz.

A villanyos munkálatok emeleti része nagyrészt megvan. A földszinten a kisebb helyiségekkel is készen vannak, már 'csak' a konyha, főelosztó kialakítása, rákötés az oszlopról és pár apróság maradt az alapszerelésből. Várhatóan jövőhéten folytatják ezeket.

A ház szerkezeti oldaláról kevés változás történt az utóbbi napokban. A padlástér szigetelései bekerültek teljesen. A wc és zuhanyzó szellőző nyílásai kivágódtak, a ház talpgerendái alatti részt kifújták púrhabbal, illetve a héten várjuk a tetőablakok beszerelését. Utána gyakorlatilag az emeleten lehetne kezdeni a lambériázásást.

purhab.jpg

A vizesek voltak igen aktívak az utóbbi napokban: kb egy nap alatt a külső víz és csatorna szerelést megcsinálták. Megvannak az esővíz kiállások, rákötöttek a szennyvíz hálózatra illetve a vizet is bekötötték a házba (nyomáspróbázva, nyomást rajtahagyva)

Részükről is hiányzik még jópár apróság. Amint a szellőző cserepek a helyőkre kerülnek a tetőn, úgy jönnek és befejezik amit elkezdtek. Szellőző ventillátorok beillesztése, elvezetése és rákötése a szellőző cserepekre, kerti csap előállítása, légkondik alapszerelése, ...

Terveink szerint ezen a hétvégén csináltuk volna meg az aljzat szigetelését (10+4cm EPS 100-assal) minden vizes helyiségben, ahova hidegburkolat kerül.
Jó pár helyet megnéztem, hogy honnan lenne legolcsóbb a művelet: a tapasztalat az, hogy a legtöbb helyen 230-250 HUF/cm/nm az EPS 100-as ára (bruttó), a kiszállítás külön tétel (bár volt, ahol annak a díját akcióba megkaptam volnta). Jellemzően a kiszállítási 2-10nap között van (nekem természetesen azonnal kell... hogyan máshogy?!)
Egy helyen találtam raktáron 10+4cm-t 197Ft-os áron, így gyorsan meg is rendeltem. A rendelés/utalás után azonnal még aznap délután ki is szállították (az épp ott dolgozó jómunkásemberek bepakolták mindet - ezer hála! :) )

aljzat_szigeteles.jpg

Sajnos ugye az ember tervez, a hzá meg végez... Végignézve a házon azt láttam, hogy akad még mit tenni mielőtt ebbe bele tudunk vágni. Az alsó szinten a wc és zuhanyzó betonjából is jönnek mennek a csövek, amik nincsennek körbe betonozva véglegesen - mert ugye a vizesek még állítgattak rajtuk, hogy minden megfelelő legyen. Emiatt itt még betonozni kellett - aminek persze van száradási idejei is, így ezek kiestek hirtelen... A konyhába még nincs villany, az is tabu. Az előszoba marad ahogy van, ott még igen sok villanyos munka van hátra. Az emeleten a fürdőben hiányzik a szellőző elvezetése az aljzatban (ide érkezik a földszinti wc csöve) - így itt sem lehet csinálni semmit még... Illetve nagyon jó lenne a szigetelés lerakása után pár napon belül a betont is elintézni, mert ha sokáig áll magányosan a szigetelés, még a végén valaki összejárja létrával, teleszemeteli, stb...

Ezeket figyelembe véve nem maradt más hátra a hosszú hétvégére, minthogy a betonozást megcsináljuk, illetve a téglafalat lecsiszoljuk.

Utunk szombat délelőtt az obi-ba vezet: 2 zsák esztricht (1000HUF/40kg) (vödrünk, fúrónk és keverőszárunk van), flex (12 pénz), kőcsiszoló korong (~1000), drótkefés fej (1400 egység) (majd meglátjuk melyik hogyan teljesít), takaró fólia (párszáz), ragasztószallag (párszáz), védőszemüveg (400/db), maszk (700/3db), vékony drótkefe (~1000), legyezőlapos 40es csiszoló korong (~600)

A helyszínre érve barátunk és középső lányunk segítségével felmértük a tömítendő lyukakat, majd munkához láttunk. Mivel a vizes már rákötött a hálózatra, bent viszont még nincs sehol egy kiállás, így készültünk: vittünk magunkkal pár liter vizet a betonhoz. Persze hogy kevés lett... 4-5 liter / 40kg zsák
A lyukak csak úgy nyelték a betont - másfél zsák kellett hozzájuk, pedig nem tűntek nagyon nagynak. 1 óra alatt készre jelentettük a helyzetet, jöhetett egy kis pihenés :)

beton_1.jpg

beton_2.jpg

Ja igen: a beton keveréséhez a fúró nem a legjobb megoldás. Igen erőteljes szerkezet kell ahoz, hogy ne menjen tönkre 15kg beton esetén. Az első adagot fúróval kevertük be, később viszont manuálisan - lapáttal, mert féltünk a az eszköz leégésétől...

Pár nap száradást követően mehet majd a betonozott helyekre valami kenhető bitumenes szigetelés (ugye ezeken a helyeken még hiányzik a vízszigetelő rétegünk...

A pihenést követően körbefóliáztuk a nappalit úgy, hogy egy ablak helyét nyitva hagytunk - megfulladni nem nagyon akartunk. Mivel több különböző megoldással készültünk a próbára, ehun álljanak az eredmények:

  • drótkefe: jól működik, a nagyját lehozza a tégláról, összlátványban nem sok a javulás
  • flex + kőcsiszoló korong: duuurván lehoz mindent a tégláról, ám mély barázdákat hagy az anyagban (nem javallott a használata)
  • flex + drótkefés fej: hasonló a sima drótkeféhez, csak gyorsabb, valamivel látványosabb az eredmény
  • flex + legyezőlapos korong: kb az előző megoldásokat egyesíti: gyors, lehoz mindent, ne mhagy barázdákat, szép piros lesz minden utána

Mivel a drótkefés megoldással kezdtük el az egészet (a legyezőlapos koronghoz csak később jutottunk), így az eredményünk nem lett túl látványos egyelőre. A nagyobb vakolat folyásokat, foltokat sikerült lekaparni a felületről, ám a nagyon a téglába ivódott anomáliákat nem sikerült kiszűrnünk. Ez van. Meglátjuk majd a végeredményen, hogy mit sikerült cssnálnunk :)

Kb 2*4 óra alatt sikerült 2 embernek a közel 40nm felületet átcsiszolni egyszer. Ha azt mondom, hogy nem volt egyszerű, akkor messze állok a valóságtól :D.
Amikor a téglapor masszívan az arcodba száll, és hosszú órákon át azt szívod be úgy, hogy a felszálló portól szinte már alig látsz - mert persze légmozgás nem nagyon van, az felbecsülhetetlen! :)

Gyakorlati tapasztalatok, amiket az ember jó, ha magának él át:

  • fóliázás: vagy nagyon duuurván körbefóliázza az ember az érintett helyiséget (tényleg minden apró résre kiterjedően), vagy hagyja az egészet az elején... Mi felraktunk egy fóliát az általunk gondolt helyre, teljesen felesleges volt. Két szinten áll mindenhol a masszív téglapor...
  • a csiszoláshoz legjobb eszköz a flex + legyezőlapos korong. Ha az ember szeretné a téglát eredeti színében látni a későbbiekben, akkor ez kell neki! Nem használtuk kifulladásig az egy koronogunkat, de talán a 10nm/korong a szükséglet...
  • maszkot mindenképp kell felvenni - anélkül pár perc után megfulladunk. lehet, hogy érdemes lenne 30-60 percenként cserélni - nekünk egy 3 órás etap után bőven átjött a por a maszkon
  • védőszemüveg a flexeléshez erősen ajánlott! Nem kifizetődő a röppenő darabokat szemmel levenni!
  • a flexxel igen vigyázni kell a fugák közelében - ha egyszer bemegy a fej oda, igen nagyot tud rántani az ember kezén!
  • ha az ember ilyen téglafalra adja a fejét, célszerű az építkezés minnél korábbi fázisában megcsinálni csiszolással együtt. Így, hogy nekünk már áll kb minden - igen nagy szívás a por. Takarítani nem lesz egyszerű (ipari porszívó + lombfúvó?!)

Közben sikerült felvennem a kapcsolatot egy csempésszel. Tegnapi helyszíni szemlét követően a hétvégére ígérte a számokat, hogy mennyiért rakna le közel 70nm csempét és járólapot.
Pénteken találkozom a kandallóssal egy utolsó megtekintésre. Megbeszéljük a légcsöveknek a pontos helyét és méretét, átbeszéljük a kandalló burkolatát is. Az, hogy a kémény jóhelyen van-e, és elfér-e mellette a légcső, már csak később derül ki
Ez a terv lesz a végső (ha minden igaz :D )
kandallo.jpgUgyanúgy péntek reggel találkozom a sittelszállító rakodó jómunkásemberrel is, mert elképzeéhető, hogy az aljzatbetonozást meg tudnák csinálni a megfelelő minőségben, megfelelő időben, megfelelő árért. Majd kiderül...

Remélem péntek estére többet fogunk tudni! :)

Szólj hozzá

beton flex téglafal kémény víz csatorna fúró vezeték áram kandalló csempe szigetelés drótkefe nyomáspróba EPS esztricht legyezőlapos keverőszár