2017. júl 27.

Végjáték 2

írta: effiksz
Végjáték 2

haladás minden mennyiségben

Újra itt! :)
Igyekszem leírni mindent, ami az utóbbi hetekben történt a papírmunkán kívül.

Belső festés

Ahogy korábban is írtam, a belső lambéria kezelése az AURO Nr129-cel történt. Jött több szaki is, akik olyan árakat adtak, hogy nem szerettem volna rájuk bízni. Biztos, hogy a végeredmény jobb lett volna (előtte és közben csiszolnak, kétszer kennek), bzts hogy nem másfélmillióval - így magunk kezeltük le a belső anyagokat felrakás után. A mennyezetet nem kellett csiszolni (csak max olyan helyeken ahol valami durvább kosz volt rajta), viszont a függőleges falakon mindenhol átmentünk csiszológéppel (120-as , 240-es papírral) egyszer. Ahol a csiszolás megvolt, ott hagytuk picit ülepedni a port, majd utána alig nedves szivaccsal mindent áttöröltünk a festés előtt. Fogtunk egy-egy ecsetet, majd óvatosan végig kentünk mindent. Az olaj igen folyékony (használat előtt jól felkeverendő!), csepeg rendesen ha az ember kicsit nem figyel oda, így csak keveset lehet tenni az ecsetre mindíg, lassítja a munkát valamelyest. Hamar belejöttünk a mókába, így semmi problémát nem okozott - pár sörrel és jóbaráttal igen jól lehet haladni a nagy felületeken! :)
A fa gyorsan szívja az anyagot, gyorsan szárad megfelelő szellőztetéssel. Finom illata van (mindaddig amíg az ember csak messziről és ritkán szagolja - kenés közben igen átjárja az ember fejét, így csak jól szellőző körülmények között csináljuk - vagy sokat pihenjünk)

Szükséges kellékek:

  • minnél több jóbarát, annál jobb
  • 1-2 excentercsiszoló masina (Bosch PEX 300 AE - bevált nagyon, szépen vitte a pár száz négyeztméter felületet. Könnyen/gyakran takarítható a porgyűjtője)
  • csiszolópapír a géphez: 120-as, 240-es (felülettől és a fa gyantásságától függően kell mérni a darabszámát. nekünk olyan 20 darab kellett mindenhez) (a 20 darabos gyári csomagban (Praktikerből) vegyesen van 80/120/240-es papír!)
  • pár darab szivacs, vízzel, esetleg valami nyéllel hozzá, hogy ne kelljen állandóan létrára állni a magasabb pontokért)
  • mindenkinek egy-egy olajhoz való ecset
  • üdítős flakonok alja az olajhoz mindenkinek :)

2 hétvégénk ment rá úgy, hogy kb 85%-on van minden egyszer kezelve. Első 2 nap 4-5 emberrel csináltuk - 2 csiszolt, többi törölgetett és festett, második hétvégén ketten voltunk: pár óra csiszolás, majd másnap törölgetés és festés. (Természetesen a lányok mind a két hétvégén aktívan főzték a gulyást, slambucot, flekkent sütöttek, ésatöbbi :)

Ja igen, a lényeg: ez az anyag védi valamelyest a fát a külső behatásoktól és tartósítja egyaránt. Viszont a fa erezetét is nagyon szépen kiemeli, selymes, kicsit narancssárgás színt ad neki mindenhol. Otthonosabb lesz tőle a ház! :)
Sajnos a képeken egyáltalán nem jön át a kezelés, így innen most elmaradnak a képek. 

Esővízgyűjtő tartály

Mivel ilyen jellegű kapcsolattal nem rendelkeztünk, így netről vadásztam pár céget. Egyet találtam, aki záros határiőn belül vállalta a telepítését az 5m3-es tartálynak (tartályház)
Emailen kersztül kerestem meg őket, gyorsan válaszoltak (komplett előzetes árajánlattal, amit igaz, kicsit nehéz volt kibogarászni, de jó volt hogy jött), 2 héten belül kiküldtek egy szakit felmérni a terepet, majd rá pár napra kaptunk is egy árajánlatot, ami tartalmazta

  • tartály
  • kiszállítás
  • telepítés
  • lombfogó
  • szivattyú
  • csövezés
  • villamos kábelezés
  • többletvíz elvezetés

Ezért kértek nagyságrendileg 700 birodalmi egységet + ÁFÁ-t. Ami a számokat felfelé mozgatja erősen az a tartály megerősítése talajvizes területeken - más fajta ibriket raknak le a földbe, erősebbet több vassal - plusz 1-2-300 pénzért. Kb mindenre van megoldásuk (locsolás, ivóvíz, házba visszaforgatása a víznek), persze minden kőkemény pénzekért.
Nagyjából minden rendben zajlott körülöttük, csak egy helyen próbálkoztak be, de ezt már megtanultam hárítani.
Történt ugyanis, hogy a telepítés közben kaptam a telefont tőlük (ugye nem lehetek ott állandóan), hogy mélyebbre kell tenni a tartályt mint ők tervezték, így nagyobb gépet kell hozatniuk, tovább tart, többe fog kerülni. Tájékoztettem őket, hogy az ő szakijuk volt kint felmérni a terepet, semmi sem változott azóta, az árajánlatot az alapján adták, arra kellett készülniük, több pénzt nem fognak látni. Nem akadékoskodtak. Korábban megállapodott pénzt megkapták, megkaptam a papírokat, mindenki boldog! (remélem legalább is :) )
A telepítés egy napi munkával jár, illetve kb 6-7m3 extra földdel - amit kitermeltek. Így megint van egy kisebb dombunk a ház mellett :\
Mivel jelenleg kb a maximum mennyiségű föld van a tartályra hányva (1m), így nem célszerű járkálni rajta (beszakadni nemfog, de az ördög nem alszik ugye). Később le kell venni róla 20-30cm földet (a végleges szint beállításánál fog megtörténni). Valamint a kupakokon sem ajánlatos járkálni (gyereknek hogy magyarázzuk majd el megfelelően!? :D ), és ültetni sem nagyon lehet rá sokmindent - max kisebb virágokat, füvesíteni)
A földből összesen 2 nagyobb cső látszik ki, amit a tereprendezést követően megfelelő magasságra vissza kell vágni, majd egy szép kis fefedelet kell rátenni (cég ajándéka) - ezt majd költözés után tesszük meg...

Vizes helyiségek

Szépen lassan a hidegburkolás is befejeződik. A csempészünk lassan, de szépen dolgozik, eddig nincs vele gondunk. Amit megbeszélünk, azt úgy cisnálja. Ha valami fennakadás van (nem tudja, hogy hogyan rakja a mintát, anyag kell, stb), akkor szól, intézi. Az egy hetes csúszás miatt csak ezen a héten fogja befejezni a munkálatokat. Wc, zuhanyzó, konyha, fürdőszoba (később még az előszoba). Ajánlott egy festő ismerősét ugye, ő festegetett aktívan. A konyha jelenleg már készen van teljes mértékben, a többi helyiség egyszer festve, fürdő kivételével minden csempézve. Tervek szerint jövőhét hétfő/kedd magasságában lesz meg minden (utána tud csak jönni a vizesünk a szanitereket is felszerelni - bár egy hete volt már kint a fürdőkádat a helyére tenni, mert az is burkolva lesz körbe)

 

Lépcsőzés, padlózás

Némi fennakadás után végre megindult a haladás a belső dolgok kialakításával is. A lépcső alapja egy nap alatt készült el. Burkolása majd a legvégén jön, addig ne járják szét a jómunkásemberek.
A hajópadló is nagyrészt a helyére került már

 Villanyosság

 A villanyosok végeztek a kinti munka nagyrészével. Elvezettek mindent a kapuig (elektromos kapu, kapucsengő, ...).
Bent a villanyosdobozba bent vannak a vezetékek, még kötések nélkül. Elkezdték a hátban is felszerelni a kapcsolókat, konnektorokat, így már kezd belül is ház képe lenni a dolgoknak :)

villany_1.jpg

Szerelvényeket az egyik másik konyhai képen lehet észlelni :)

Kandalló

A kandalló nagyrésze is megvan. Légvezetékeket lefektették, kandallót felépítették. Még az ülő részekhez várjuk a fa borítást, illetve a az alsó fa tárolót kell befejezniük. A festését majd a festő fejezi be, ha a hidegburkolás kész lesz...

kandallo_3.jpg

 

Ami hiányzik még a ház teljességéből:

  • belső nyílászárók (elvileg úton vannak)
  • bejárati ajtót sajnos nem jót kaptunk, így azt még cserélni kell (pár hét mire megjön az új...)
  • takarások odabent (ajtószegélyek, ablakpárkányok, lambéria illesztéseknél)
  • takarólécek odakint (ablakok körül)
  • padló kezelése (a festővel kell egyeztetni, hogy mennyiért és mikor vállalná - épp nyaral :\ )
  • előszoba burkolása, lambéria festése
  • villanyos munkák befejezése (kapcsolók, konnektorok, lámpák, doboz befejezése)
  • lépcső burkolása
  • külső ereszek rákötése a tartályra
  • szaniterek felszerelése
  • vizes helyiségek festése
  • kémény átvétele (tetőkibúvó felszerelése, padlástér járhatóvá tétele)
  • villámhárító
  • téglafal fugázása

Ha mindenúgy megy, ahogy az előző 2 hétben, akkor várhatóan 19.-én költözés lesz belőle! :)
Addig persze a használatbavételit (bejelentést) meg kell kérni (reméljük minden fennakadás nélkül)

Jelentkezem ahogy tudok! :)

Szólj hozzá

téglafal kémény csatorna villanyszerelés lépcső festés tartály esővíz hidegburkolás kandalló csempe csiszoló hajópadló