2017. sze 01.

Végjáték 3

írta: effiksz
Végjáték 3

kezdek kilenni...

haz_1_4.jpg

Megint egy nagyobb szüneten vagyok túl a blog életében - persze mindez azért, mert az élet nem állt nem ellenben pörögtem mint a mérgezett egér az utóbbi egy hónapban...
Több helyen sikereket értünk el, máshol pedig még mindíg megmutatja az élet, hogy nem egyszerű egy ház építése...

Lassan 2 hete beköltöztünk!
Az, hogy milyen állapotok közepette éljük most is mindennapjainkat, már igen csak más kérdés!

Node, mindent csak szép sorjában! Vissza pár héttel ezelőttre, amikor is megint akadt 1 teljes hét,hogy senki még a ház környékére sem ment - pedig a tervezett költözési dátum adott volt már egy ideje: augusztus 19-ei hétvége....

Az események időrendi sorrendje a valóságtól eltérhet - ennyi idő távlatában még mindig nem tudom rendezni gondolataimat (talán jobb is így...)

A kőművesünk a megbeszélt időben megjelent mindíg.
Befejezte az összes vizes helyiséget - lassan, de biztosan.


így az egyik nap sikerült lebetonoznia az előszobánkat (előtte persze megvolt a hungarocellezési móka ott is... A töménytelen mennyiségű vezeték körbejátszása a nagy táblákkal nem volt egyszerű feladat, de megoldottuk...)
Mikor már járható volt, vettünk pár nm járólapot oda is, így a következő napokban az is szépen a helyére került. Mindezért ha jól emlékszem (betonozás + csempézés) nettó 45 pénzt kért el (~7nm) + az anyag. Cement és sóder még maradt az előző adagból szerencsére (így is volt tervezve), csempét venni kellett, illetve fugázót is hozott emberünk plusz pénzért.
Gyors, szép munka, kész van! :)

Vele egy időben jött a festő is, fehérre kente a vizesblokkokat. Szép munka lett :)
Valamint az idő közben elkészült kandallót is fehérre pigálta!

A vizes is a megbeszélt időben megjelent, felszerelt minden szanitert (csapok, wck, zuhanyzó, ventillátorok...)
Így utólag, a költözés után derült csak fény arra, hogy 2 wc sajnos folyik (egyik a tartály alatt minden lehúzáskor, másik pedig nem nagyon akarja elzárni magát...), illetve a konyhai csap 360 fokban forgatható és sikerült rossz irányba beszerelniük (180-nal elnézték... 50-50% volt az esély ugye :) ). Ezek miatt még vissza kell egyszer jönniük mindenképp.
A bojler felszerelése nem volt egyszerű művelet: sajnos nem kerültek be mögé a megfelelő helyre a merevítések, így a kivitelező vágott egy kisebb fajta lyukat a frissen festett gipszkarton falon, hogy orvosolja a problémát. Egyelőre a bojler a falon van - nagyon reméljük, hogy ott is marad a következő 20 évben...
2 törölköző szárító is felkerült a helyére. Illetve majdnem. Mivel mind a kettő mögötti fal ugyancsak merevítési problémákkal kűzd' (nincs váz emögött sem), így csak az egyiket tették fel - a másik egyelőre a földön pihen... Még ki kell találni, hogy mi lesz a sorsa...
Vettünk 3 elszívó ventillátort is a vizesblokkokba, ezeket is felrakták
2db ATC ACF 100T időrelés radiális ventilátor (ezek gerendák mellé kerültek, megfelelő magassáuak és olcsók), illetve 1db Vent-Axia Solo Plus T időrelés ventilátor (ez pedig fehér gipszkarton falra került, jobban mutat mint a másik 2) a Nemes Ventillátorház jóvoltából
Az egyik ventillátor helye még nem volt kivágva időben, illetve szükség volt a tetőn egy újabb megfelelő cserépre, amire rá lehetett kötni - erre is vártunk 1 hetet, mire bekerül... Így a vizesnek megint ki kellett jönnie..

Közben a kőművessel megbeszéltem, hogy a téglafalat legyen kedves megfelelően kifúgázni, így az is elkészült idő közben. Nettó 1000 pénz per négyzetméter áron vállalta. Később mikor odabent rendeződött a kaotikus helyet valamennyire, fogtam, és lekentem az egyik oldalán lenolajjal. Szerintem mutatós lett! :)
Duurván szívta az olajat, így jó pár órám ráment a melóra. Megérte.

Mivel a konyha végre ki volt csempézve, így a konyhások is jöhettek. 16 elemből álló cucc (alsó-felső polcok, fiókok, szekrények, munkalap, foggantyúk - gépek nélkül!) nettó 1M-s tétel.
Kb 1 hét alatt gyártották le, egy nap (8 óra) alatt építették a helyére (gépekkel, mosogatótálcával együtt). Gyorsak, precízek - szép munka!

Mindeközben a kandallósok is befejezték a művet. 1-2 alkalommal vissza kellett jönniük (elmaradt fapárkány az oldalsó szárnyakról, kimaradt ventillátor az egyik helyről, ...), de kész van!
Megcsinálták az első begyújtást is - kevés fával, szépen megmutatva mit hogyan kell csinálni a kandallóval.

A kéményseprő is tiszteletét tette (3 hét vadászat után). Nem voltam jelen, így csak az elbeszéléseből tudom, hogy mindent rendbentalált. Ugye amit a kiérkezéséig meg kellett oldani a kivitelezőnek:

  • feljutás a padlástérbe (külső, tűzfalon lévő ajtón keresztül)
  • tetőkibúvó
  • lakótérben a kémény körül 5cm-re visszavágni minden éghető anyagot (ennek megvalósítása is nehézkesre sikerült, de időben elkészült)

A téli fűtésről - a tüzifáról is gondoskodnunk kellett időben. Találtam a közelben egy helyet, ahol 1.5m3-es ömlesztett aprított akácot/tölgyet adományoznak minden oda betévedő, megfelelő pénzmaggal (28 egység) rendelkező fázós jelentkezőnek.
Mivel nagyon nem tudom, hogy milyen mennyiségre lesz szükségünk egy ilyen ház kifűtéséhez, így gyorsan vettem 6-6 zsákot mind a akácból, mind a tölgyből. Mivel ömlesztve volt, zsákokban, így foglalkoznunk kellett egy keveset azok elhelyezésével is. Nettó 8 óra 3 emberre megfelelően rakásba pakolni ilyen mennyiséget. Alapvetően jó móka - levezetésnek a sok hónap küzdelem után pont megfelelt! :)
2 külön rakásba raktuk. Kíváncsi leszek, hogy melyik milyen ütemben szárad majd (mind a 2 hely szellős, ám a rakás technikája nem egyezik). A rakások alá raklapokat tettünk, hogy alul is megfelelően szellőzzön, illetve szépen körbe is járja a levegő. Azóta az egyik fölé már tető is került, így nem kell a fóliázással szórakozni minden egyes eső előtt és után...

Kerítést is építettünk a telek egyik oldalára. Mivel korábban az ott álló ház fala volt a határ, így egy ideje igen szellős volt a szoszéd irányába a bejárás. Kerítettünk pár jóerőben lévő barátot, akik a telek túlvégén elásott betonoszlopokat 'kikapkodták', helyükre vitték. Az oszlop helyeket egy elre a célra rendszeresített célszerszámmal ástuk ki, majd egyszerű drótkerítéssel borítottuk a művet - 3-4 ember, 2 nap...

A belső munkálatok is haladtak szépen, lassan. 2 hét alatt a srácok majdnem be tudták fejezni a padlólerakást, takarásokat, zárásokat odabent, ám sajnos még mindig maradt bőven tennivalójuk (így a beköltözés után) (képek egyelőre takarások nélkül állnak rendelkezésemre...)
Így már egész pofásan néz ki belülről is a dolog :)
Megcsinálták a lépcsőt is szépen, apróságok hiányoznak még bőven....

Úgy, hogy a vizes helyiségek csempézve voltak, előkészítettük a fürdőszoba szekrényt is a modsdók fogadására. Fúró, dekopírfűrész, kész is van :)
Találtunk egy nagyon jó antikbútorost vácon, ahol rengeteg minden van olcsón is, drágán is! Innen szereztük ezt a kis szerkrényt is.
A mosdókagylókat a vizes a helyükre rakta, így viszont a fiókok nem használhatóak. Azoknak a belsején még alakítanom fog kelleni, mert amit lehet használni szeretnénk még benne :)

A hajópadló. Az egy érdekes móka.
Körbejártam a kérdést és úgy határoztunk, hogy az AURO termékcsalád elemeit fogjuk kenni/kenetni mindenhova a padlóra. Természetes anyagok, hagyják a fát lélegezni, szépen néznek ki (a lakkozást teljesen elvetettük - éltünk már olyan helyen bőven, ahol minden csillogott a földön)
Alapozáshoz a 121-es impregnáló anyagot szereztük be, amihez színezőt is lehet tenni (max 20% arányban).
Erre jön a keményolaj réteg - a 126-os, majd erre kerül az utolsó, védő réteg. 
A padló lkezeléséről találunk rengeteg hasznos infót mind a linkelt oldalon, mind youtubon.

Az alapvető elv, hogy szépen, egy rétegben kell felhoradni a cuccokat, majd rövid száradást (beszívódást) követően vissza kell törölni a felesleget, ellenkező esetben nem szárad meg teljesen és ragacsos marad a felület. 24 óra a száradás ideje mindegyik rétegnek (persze a viasz végső keménységét még hosszú napok/hetek alatt éri majd el.

Neki is láttunk 1-2 kisebb helyiséget kezelni, hogy lássuk a végső színt felhordva, a maga valójában.
Eszközök:

  • csiszoláshoz kis kézi excenteres masinát használtam. Kisebb helyiségekhez megoldást jelent, szépen dolgozik (ám figyelni kell arra, hogy az embe rmég véletlenül se emelje/tegye rosszul, mert picit jobban belemar a fába, így a festék ott megül, és keményen látszódnak a csiszolás ívei - csúnya lesz)
  • a felhordáshoz ami nekem jól bevállt, az egy 'szivacsos simító' (fugázáshoz használják talán?!). Szépen, egyenletesen, gyorsan lehet vele kenni a felületet, kevés anyagot hagy maga után. Ám ha egyszer lerakod, utána a szivacs kuka (vagy beleszárad, vagy leesik a markolatról, vagy mindkettő)
    szivacs.jpg
  • a visszatörléshez egy olyan rongy kell, ami nem szöszöl, és szívja az anyagot (baba törölköző?! :) )
  • a viasz felhordásához is a csiszológépet használtam. Nagy probléma vele, hogy míg a fa csiszolásakor keletkezett port szépen elnyeli/kiköpi, addig a viasszal nehezen bírkózik meg. A gép a kezelés végére igen viaszos lett - ragadt, eltömődtek a szellőzői... Kemény takarításnak kellett alávetni a meccs után!

Az eredmény összességében szerintem szép lett, ám biztos, hogy nagyobb géppel egyenletesebb lenne minden!

Szóval - kinéztük, hogy a 121-es anyagot ha 10%-ban keverjük a fekete színezővel, akkor szép barnát kapunk majd úgy, hogy a fa erezete még mindig szépen látszik.
Mivel több flakonban érkeztek az anyagok, így volt 'terem' próbálkozni az árnyalatokkal. Úgy voltunk vele, hogy az első adagot keverjük 7%-ba csak (ha kevés, tudunk még rakni hozzá). Ehhez képest már ez az arány is jóval a neten (boltokban) látható sötétségi fok felett pompázott! Nem jelentett gondot, mert a gardrobról volt szó - annak kb mindegy milyen a padló.
A következő arány a 3.5% volt. Ez nagyon szépen nézett ki, ám attól függően, hogy a fény hogy esik rá vagy épp a fa mikor vágás volt, vagy mittudomén - a barnától a zöldön keresztül a kékig mindenféle árnyalatban játszik a színe. A csúnyától messze van, ám nem egészen ezt képzeltük el (bár azóta már megtaláljuk benne a szépséget :D )

Az látszik a munkán, hogy kis helyiségre alkalmazahtó a manuális módszer, ám nagyobb területen tökönszúrás. Nem azért, mert lehetetlen, hanem mert az ember ahogy halad, úgy telik az idő ugye. A legkorábban lekent felületet vissza kell törölni mindenképp 10-15 perc után, különben ragadni fog, más lesz a színe, stb... viszont így nem lehet sokat haladni. Festesz egy adagot (annyit, amennyit elérsz úgy, hogy ne mássz bele a friss festésbe), vársz, törölsz, haladsz tovább. Így egy pár nm-es kisebb helyiség is órákat visz el...

Node, hogy ezt áthidaljuk, a festőket kértük meg, hogy oldják meg a nagyobb területeket (padlókezeléssel is foglalkoztak már, jó lesz az... gondoltuk...)
Nem bocsájtkozom nagyon a részletekbe, csak úgy vázlatosan:

  • 3000/nm nettó a díj. csiszolások, kenések
  • felvittek egy 121-es réteget - színező nélkül...
  • másnap felvittek még egy 121-es réteget 7%-osan színezve...
  • 40nm-re felkerült 100nm-i anyag... nem akart száradni (már miért is tenné?!
  • felcsiszolták megint a padlót
  • lekenték a megfelelő színnel
  • a kép össze vissza karcolta a padlót (mint én a kisgéppel - csak mivel ez nagyobb, így jobban is karcolt)
  • felcsiszolták megint
  • megint lefestették a 121-el...
  • megszáradt rendesen
  • elvileg ma felkerül a második réteg is... egy hét után...

Szerencsére csak újabb 5 liter 121-es kellett az elpazarolt mennyiséget pótolandó... Az összeget sikeresen rájukhárítottam...
Az eredmény végre szép lett, ám 3x annyi időbe került... nomeg persze a padló háromszori csiszolása miatt a padló vastagsága is csökkent... ~1mm ?!

 A villanyos csapat jött, látott, győzött!
Elékszült a villanyszekrény (doboz), bekötöttek mindent, felkerült az összes lámpa és kapcsoló, konnektor. Szépen működik minden.
A villámhárítás hiányzik, illetve még 1-2 olyan aljzat, ami nem volt előkészítve más által, valamint a kapucsengő. Max 1 napos munka akkor, ha lesz helyük dolgozni.

Nem egyszerű heteken vagyunk túl. Az emelet épp használhatatlan (ugye a festés miatt). A földszinten alagutak vannak amin tudunk közlekedni. A 3 gyerekkel egy 160+90-es matracon osztozunk 2 hete.
Viszont már ott lakunk, miénk. Megvan a kutyus is. Gyerekek imádják a kertet, kutyát, házat, élvezik az új helyzetet! Nekünk minden napra van tennivalónk - ez így is lesz a következő 2 hónapban, az biztos!

A következő alkalommal igyekszem leírni a szárazabb, papírmunka részét az eseményeknek!

Szólj hozzá

költözés konyha téglafal villanyszerelés festés kerítés kőműves kéményseprő fűtés kandalló ventillátor vízszerelés tüzifa hajópadló auro