2017. jún 29.

Lassú haladás, kitartás!

írta: effiksz
Lassú haladás, kitartás!

a végjáték előtt pár lépéssel

Egy kicsit el vagyok csúszva... kb mindennel...
Sok minden történt az utóbbi egy hónapban, de talán az igazi haladás a következő 2 hétben lesz tetten érhető!

Hol is kezdjem...

A festés.
Mint írtam, sikerült találni egy csapatot akik vállaltál nem aranyáron a munkálatokat. Szerencsére az állványozást is meg tudták oldani (szereztek állványt némi plusz pénzért) - kihozták, felépítették, festettek, szétszedték, elvitték! :)
Hétvégeken tudtak jönni csak, így beletelt pár hétbe mire elkészült az egész. Körbe csiszolták (géppel) az egész házat, lefestették egy rétegben, majd száradás után még egyszer átmentek kézzel az olyan helyeken, ahol nagyon felszálkásodott az anyag, majd lekenték még egyszer az egészet.
Alapvetően gyorsan haladtak, szép munkát végeztek! Időben megjelentek mindíg, meg vagyunk velük elégedve! :)

Pár kép a végeredményről:

haz_3_1.jpg

haz_2_3.jpg

haz_1_3.jpg

Ugye mint látható, pár hét csúszással ugyan, de a külső nyílászárók is a helyükre kerültek. Előre festettek, az érzékelők előre beszereltek. Szépen mutatnak a barna házfalon! :)
Egyelőre a minőségükről/használhatóságukról sok mindent nem tudok nyilatkozni, mert még csak a bejárati ajtón van kilincs, így a többi nyithatatlan :D
A kivitelező gyorsan, 1-2 nap alatt berakta mindet. A vilgos lécek nem végleges látványelemei a háznak, gondolom a purhab benttartása végett kerültek fel ideiglenesen.

Sajnos a belső lambéria körül akadt némi fennforgásunk.
Tervek szerint a kivitelező gyártotta volna le őket olyanra, mint amit kértünk. Már az alapanyag beszerzése sem volt egyszerű, ott úsztunk 1-2 hetet. Mikro az anyag megjött, akkor a gyártás akadt fenn. A gépeikkel nem sikerült a megfelelő minőségben előállítani a dolgokat, így rá is hagyták. Újabb 2 hét ment a levesbe.
Végső megoldás (ami szerencsére működik is), kész anyagot vettek megfelelő minőségben és mennyiségben, így végre el tudták kezdeni a felrakását. Ha van anyag, gyorsan haladnak: 2 nap alatt a tetőtér nagyrészével végeztek

Sikerült a kandallósnak is kijönnie 2 alkalommal, így a kandalló is sorra került, ha minden igaz pont ma fejezik be a burkolatát illetve a légtechnikai csöveket is

A karton miatt a csempész egy hét csúszással tudott csak kezdeni, ám ezen a héten halad ő is szépen rendben. Azt ígérte, hogy a napokban a falra rakja fel a csempéket mindenhova, majd egy hétre eltűnik - utána viszont a padlóval folytatja, várhatóan be is fejezi azt. Idő közben elkészült a konyhába a sziget alatti 3 tartóoszlop is. Sajnos az egyik nem sikerült túl fényesen, félúton kettétört, így a kőművessel újrarakatjuk (az első, instabil próbálkozás házilag készült :) )
A csempézéshez a segédanyagokat igen egyszerűen be tudtam szerezni. A csempész elmondta, hogy miből mennyit kell vennem, illetve hogy ő a MAPEI termékeket szereti, megbízhatóak. Ám legyen.
MAPEI FUTÁR
Legolcsóbb amit neten találtam. Rendelést leadtam, 30 perc múlva hívtak, hogy másnap hozzák a cuccokat. Szuper! Emberünk pontosan érkezett, segített kipakolni a dolgokat. Plusz pont nekik is!
Ja igen. kb bő 60nm amit első körben csempéznünk kell. Ehhez az anyag ára nettó 144 pénz volt (bár a csempész tegnap jelezte, hogy elfogyott valami, így még 20 pénzért vásárolt...) A csempék összesen 450 körül voltak, a munkadíj pedig nettó 2.5 pénz/nm.
Így a négyzetméter ára nagyságrendileg 13 pénz... Azt a mindenit!
Ebből ugye kb 60% maga a csempe és 40% az egyéb költség...

A kőműves hozott magával valamelyik nap egy festőjómunkásembert, aki gyorsan felmérte a vizes helyiségeket, majd azt mondta, hogy a wc, zuhanyzó, konyha, fürdőszoba munkálataiért anyagostul 130 birodalmi egységet fog kérni. Sok választásunk nincs (csinálhatnánk mi magunk is, de a szaktudás és idő miatt nem opció), rábízzuk a dolgot. A burkolóval egyeztetnek, hogy mit mikor lehet csinálni, és együttes erővel készre hozzák a vizesblokkokat. 2 hét múlva kész kellene, hogy legyenek (addigra talán a konyhabútor is előáll)

A konyhások voltak kint felmérni a terepet, elvileg a gyártásnál járnak. Elvileg.... nem sok biztosat lehet mondani e körül az építkezés körül, csak azt, hogy van. Sok ember sok mindent mondott már, ezért járunk itt, ahol...

Node
Terveink szerint a fürdőszobába egy kis szekrény lesz a mosdók alatt, valami szép rusztikus fa készítmény.
Sikerült találni egy nagyon jó antikbútorost Vácon (tolerián antik). Hatalmas hangárban rengeteg gyönyörű régi dolog felújítva, eredeti állapotában, ... Csak ajánlani tudom, érdemes meglátogatni őket!
Sikerült is beszerezni a vágyott bútordarabor:furdo_szekreny.jpg

Mindenközben a szanitereket is berendeltem. Mosdók, csaptelepek, kád, zuhanykabin, ...
Sokat nézelődtem neten, hogy honnan lehetne legolcsóbban megkapni azokat a dolgokat amit szeretnénk - lehetőség szerint egy helyről (minnél kevesebb céggel van az ember kapcsolatban, annál jobb....).
Megtaláltam.
THERMIRÁLIS
Jó árak, sokminden van náluk! Ámde az ügyintézés menete, hossza.... Kritikánalulinak mondható... Heteken keresztül ment a levelezés (legalább 2 email váltás....). Mailre nehezen válaszoltak, végső árajánlatot nagyon nehezen csikartam ki belőlük, telefonon szinte elérhetetlenek (95%ban foglalt, nem veszik fel, nem csörög ki)
Nagy nehezen sikerült sűlőre jutni velük. Fizetés előre utalva, szállítás korán reggel 8ra megbeszélve. 8:10kor hívnak, hogy lassan indulnak. 9:30kor hívom őket, hogy namerrejártokmá?! 9:40-re megérkezett a szállító.
Segített bepakolni, jófej volt... NaDeNa!

A konyhai gépek beszerzése is folyamatban van, már csak a mosógépet várjuk... :)
Ezeket több különböző helyről szereztük be - érdemes az akciókra hajtani! Igen nagy áreltérés lehet a boltok között!
(beépíthető mosogatógép: kinéztem egy típust, ami tudja azt ami kell. látszó kezelőpaneles. Van fehér, fekete, ezürt színű paneles. A fehér a legolcsóbb, 5 év garival. A fekete paneles 2 év gari, 20 pénzzel több. Ugyan annál a cégnél. Ugyan az a márka, típus, csak a panel színe más.... )

Mint korábban írtam, esővíz tározót is szeretnénk csináltatni.
Ehhez is találtam egy céget aki eddig megfelelőnek tűnnek. (tartályház)
Első mailre még aznap válaszoltak, gyorsan adtak első körös árajánlatot. Később kijöttek a helyszínre felmérni az adottásgokat, hogy pontosan lássák mit is kellene csinálni. Elméletileg talajvízzel nem kell számolnunk, így az 'olcsóbbik' tartály is elég nekünk, ami nem véd a felúszás ellen. Ez a tartály nettó 240 körül mozog (minden segédanyag és munkadíj nélkül), a talajvizes pedig 450 magasságában véd a felúszás ellen... Nagyon nem mindegy, hogy az ember melyiket is telepítteti. Garanciát 10 évet adnak rá (ám a sima tartály ha felemelkedik a talajvíz miatt, akkor sajnos nem él a gari...).
Egy 5m3-es tartály telepítése (tartály, csövek, áram, szivattyú, lombfogó akna, sallangok) nettó 670 pénz körül mozog. Igény szerint az összeg még emelkedhet...

Jelenleg itt járunk.
Ha minden igaz (márpedigeddigsemmisemvoltigaz), akkor ma az emeleten a padlókat kezdik el csinálni.
A kandallós ma befejezi a munkálatait, így estétől már fűthetünk is! :)
Hétfőre várjuk a villanyost, hogy a földszintet befejezze, megcsinálja a kinti szereléseket illetve a belső villanydobozt lassan összerakja
Hétfőn a srácok tudják folytatni a lambériázást a földszinten, illetve csinálhatják a kint befejező munkálatokat (takarólécek, rovarhálók, stb...)
Beszélni kell a tartályossal, hogy mikor csinálják

Szólj hozzá

konyha tégla . ablak festés oszlop kőműves kandalló csempe nyílászárók burkoló lambéria szaniterek