2017. máj 19.

Szigetelés, betonozás, árbekérések [FRISSÍTVE]

írta: effiksz
Szigetelés, betonozás, árbekérések [FRISSÍTVE]

hihhetetttlenn árak után kedvező fordulatok

Az utóbbi heteim igen el vannak havazva, így csak most tudtam időt szakítani egy állapotfrissítésre.

Sok minden történt az előző 2 hétben, próbálom összeszedni a megfelelő gondolatokat kronológiai sorrendben :)

A téglafalunk tisztítása után a kivitelező hozott egy ipari bérporszívót, hogy majd jól összeszedi a koszt amit mi termeltünk a téglaporral, illetve minden mást ami az előző 2 hónap alatt a házban keletkezett. Sajnos a masina nem volt a helyzet magaslatán, mivel sem a nagyobb sem a kisebb dolgokat nem nagyon akarta felszedni. A téglapor túl finom volt neki, a tégla és fa darabok meg túl nagyok... Pár órás szenvedéssel sikerült elfogadhatóra tisztítani a földszintet. Az emelet későbbre marad...

Sajnos akadt némi fennakadás újra az építési oldalon, így 2 hét alatt csak kisebb munkákat végeztek a srácok.
Beraktak 4 tetőablakot, illetve végre a tűzfalakat is lezárták megfelelően. Felkerültek a bádogos dolgok is a tetőre :)

Ha minden igaz, akkor ezen a héten a tetőtér menyezetét lambériázzák már - erről csak holnap fogok tudni meggyőződni :)
Ugyancsak hamindenigaz (...), akkor a belső függőleges falaknak a lambériája is gyártódik, hétvégére várható az első fuvar. Ugyanazt az anyagot sikerült beszerezniük, amit kívülre raktak (6x22cm-es borovi). Ezeket aprítják 3 félbe, majd hozzák a helyszínre és szerelik. Mivel a villanyos végzett az emelettel, így a lambériázás mehet gőzerővel mindenfele, kivéve a fürdőszobát, oda ugye vízálló gipszkarton kerül
Végre megérkeztek a tetőre a kis gomb kiszellőzők, amik a földszinti wc/zuhany ventillátorára lesznek kötve. Erre vártunk hetek óta. Beszerelték, így a vizes is tud haladni a dolgával tovább.

tetoablak_eresz.jpg

tuzfal.jpg

A szellőzőcserepek beépülése után a vizes pár napon belül meg is jelent, és gyorsan be is fejezte a belső munkáit is. A célnapon reggel találkoztam kint velük és rákérdeztem a fürdőben lévő wc kiállásra, hogy lehet nekem furcsa csak, de oda rá fog menni rendesen a fali wc? Értetlen pillantásokkal válaszoltak, hogy semmiféleilyenrőlnemvoltszó, oda is ugyanolyan mélyöblítésű, alsó kifolyású porcelán darab kerül, mint a többi helyre. Noigen. Pont előző nap küldtem át a tervezett szaniter listát, amire áment kaptam. Így én is értetlenül álltam előttük. Száz szónak is egy a vége, tisztáztam velük, hogy oda fali, beépített wc fog kerülni, így kénytelenek voltak átalakítani a megfelelő szakaszokat. Egy lendülettel hoztak is egy beépíthető szerkezetet - azt sem nekem kell megvenni.
Ezek után a leendő légkondik cseppvíz elvezetését szerelték fel ügyesen, minden tervezett helyiségbe kiállásokkal, majd a fürdőbe rakták a cső végét rákötve a szennyvízre.

cseppviz_1.jpg

cseppviz_2.jpg

Bekötötték a szagelszívók csöveit is, így a belső alapszerelés késznek tekinthető teljes mértékben.
A kívülre tervezett kerti csapot csak később szeretnék berakni, majd ha a terepszint véglegesedik. Addig is kértem, hogy rakjá fel a szárazmérő vízórát, illetve a kiállásra egy csapot, hogy tudjunk majd vizet vételezni amikor csak akarunk :)
Jelenleg ott tartunk, hogy a vizes már csak akkor kell hogy megjelenjen, mikor a szanitereket kell helyükre illeszteni, illetve a kinti dolgokat véglegesíteni. Engedélyek beadása, csatorna gerincre csatlakozásnál egy erős fedelet kell felrakniuk majd (sajna pont a nagykapu autónyomba került a nyílás...). Illetve ha végre majd elkészül a külső esővíz tározó, akkor az arravaló rácsatlakozás is rajtuk áll... bár lehet hogy megoldja majd az, aki lerakja a tartályt... Majd meglátjuk.

Ja igen, tartály: 5m3-es földalatti öntött műanyag tartály ára 250 pénz + áfa + szállítás. Kivitelezést akit kerestem (http://www.tartalygyar.hu/) nem vállal - nincs kapacitásuk, így egyelőre nem tudom, ezzel mi lesz. Rákötni addig az csatornát nem kellene, mert jelenleg a föld alatti rész végénél egy árkunk van, ami eső alkalmával egy nagyobb kerti tóvá növekedhet... Ezt már talán a használatbavételi után is el tudjuk intézni, nem életbevágó.

Amint a vizes végzett odabent a dolgaival, úgy el is kezdtük a lépésálló szigetelést lerakni. Ja, nem!
A földszinten ugye a wc/zuhany alapból felálló csöveit körbebetonoztuk legutóbb. Nagyszerű! De ugye ott nincs vízszigetelés semmi, így ott javítani kell a területet! A kivitelezőnél volt egy tekercs fekete bitumenszerű anyagos ragasztószallag szerű akármi. Vízszigetelő anyag, ragad minden felületre. Ezzel ragasztottuk le az említett kb 2x 40x40-es területet ahol csak tudtuk. a kimaradt részekre vettem valami folyékony vízszigetelő anyagot, amit ecsettel kellett felkenni és nagyon nem akart megszáradni. Pár ezer forint volt 5kg. Leírása alapján tetőre szánták, de mivel megtaláltam benne az aljazszigetelést is, így erre esett a választásom. Remélem nem lesz vele gond.

Szépen, lassan. Amilyen egyszerűnek tűnt elsőre a szigetelés lerakása, annyira időigényes művelet. Node, szépen sorjában!
Hozzávalók:

  • 10+4cm EPS 100 szigetelés (alsóhangon 2800 HUF/nm)
  • 1 nagy zsák (250l) polisztirol gyöngy (~5000 HUF)
  • vastag (0.2mm) technológiai fólia (50nm kb 8 pénz)
  • betonháló (4mm * 5m * 2.15m, 15cm*15cm-es ráccsal) (4000 / darab)
  • távtartó bakok a háló alá (mivel 6cm-es lesz a beton, így 3cm-es bakot vettem, 25 HUF/darab, 4-6 darab/nm)
  • vágószerszám (vettem pár szikét párszázért, nem egyszerű vele vágni, de működik)
  • széles ragasztószallag, amivel a fóliát lehet majd ragasztgatni

A beszerzések után nekiláttunk lerakni a dolgokat. Szerencsére nagyrészt volt segítségem is, így talán gyorsabban haladtunk! :)
Utólag kijelenthetem, hogy igen időigényes, és macerás dolog ez (ha az ember pontosan akar mindenhova beszabni mindent...). A nagyobb helyekre simán letettünk egy-egy 10cm-es lapot, kész. Olyan helyekre ahol viszonylag keveset kellett faragni a 10-es aljából (csövek miatt), azokkal szívtunk. Ahol sokat kellett farigcsálni, ott szívtunk sokat. Jellemzően az alsó vastag lapok lerakása a nehezebb, ott ugye a padlón futó csövek/vezetékek helyét viszonylag pontosan kell farigcsálni. A megmaradt kisebb lyukakat kiöntöttük egyszerűen a polisztirol gyöngyökkel. Jó cucc! A legkisebb résekbe is be lehet seperni vigyázva arra, hogy kerüljük a lendületes mozdulatokat, mert könnyen szétfújhatjuk az anyagot.
Amikor az elsó réteg kész volt, mehetett rá a 4cm-es. Igyekeztünk kötésbe rakni, ahol csak tudtunk. Ez gyorsabban ment, lényegesen kevesebbet kellett farani mindenhonnan (persze itt is akadtak szívós területek - jellemzően a vízcsövek/szennyvízcsövek felállásainál).
A 4cm-es után jöhetett a fólia. Viszonylag egyszerű teríteni. Az ember előre levágja a megfelelő méretet, leteríti és kész! :)
Körbe, a falakra igyekeztem pár ponton felragasztani, hogy a betonozáskor ne okozzon gondot, hogy belelóg. Az illesztéseknél telibe kell ragasztani, nehogy a cementlé le tudjon folyni a polisztirolra.
Egyedül a fürdőbe raktunk egy réteg fóliát a hungarocell alá is, mert ugye az emeleten van, alatta közvetlenül fa, sztán egy váratlan esemény bekövetkezésekor legyen még valami plusz réteg, ami talán segíthet. Bár ha ott csőtörés lenne, az vinne mindent... (Ja igen vízcsövek: a vizes nyomás alatt hagyott a szerelés óta minden csövet, hogy ha baj van akkor most derüljön ki... Szerencsére sehol nem engedett el semmi pár hét alatt! Szép munka)
A fólia után kb méretre szabtuk a vashálót. Sima mezei flex, fémvágó koronggal kiválóan teszi a dolgát!
A hólkat besakkoztuk a helyükre, majd pár bakkal alulról megtámasztottuk mindet. Mivel a vasháló nem tökéletesen sík, így pár bak csak a látvány miatt van ott ahol. Remélem, hogy a beton majd lent fogja tartani a hálót mindenhol :)

A fürdő kb 7-8nm, elvitt 4-5 órát az életünkből. Wc bő 1nm, zuhanyzó 3nm körül. A kettő együtt kb 4-5 óra volt ugyancsak. Amatőr munka, de remélem meg fog felelni minden kritériumnak! (majd a kőműves megmondja holnap...)

Nu akkor, kőműves! Mire találtam egyet, szép játék volt! össze vissza 30nm az, amit betonoznunk kell, mert csempe megy majd rá. Minden más terület fázni fog. Hajópadló.
Mivel aljzatbetonos kapcsolattal nem rendelkezem, így elkezdtem túrni a netet cégek után, akik vállalnak ilyet. Olyan 2000 HUF/nm áron találtam többet, írtam nekik mailt. 6 cégből egy jelzett nagyon gyorsan vissza, 50nm alatt nem szállnak ki. Rendben, egyenes, gyors beszéd.
A többi 5 céget 2 nap múlva én hívtam, hogy mivanmár. Jellemzően 100-150nm-re vannak berendezkedve naponta, így nem érdeklem őket. Egyikőjük mondott olyat, hogy ha ki is jönnek hetek mulva, akkor is 150pénz lenne. Újabb cég 200-at mondott, következő meg 250-et 30nm-re... pfffff...
Egy ember volt olyan korrekt, hogy elmondja a tutit: ő nem vállalja, mert nem éri meg kijönni, túl kevés. De ha találok is valakit, mindegyik 200-250-et fog mondani, mert egy nap alatt kb ennyi pénzt tudnak kitermelni egy nagyobb terület betonozásakor. Ki kell szállniuk, gépek, emberek, stb... Ennyi és kész. Mindegy, hogy 30nm, vagy 150... Persze, legyen drágább az egységre jutó ár, de hogy 5x !!!! Ugyanmár!

Az egyik barátunktól kaptunk kontaktot valakihez, aki csempézett nála korábban. A csempe a helyén van még, így ajánlani tudja! :)
Emberünket felhívtam, egyeztettem vele helyszíni szemlét. A megbeszélt időben ott volt, közvetlen, megbízhatónak tűnt. Csak rákérdeztem, hogy aljzatbetonozást nem vállal? Dehogynem! Mennyi? 2000/nm (természetesen nettó). Mikor? Egy héten belül. Meg is vagyunk! Holnap kezdi a munkát. (a csempe részét később elemzem)

Amin közben képes lettem volna átsiklani: a kandalló alatti részt is leszigeteltük, és ki is betonoztuk! Segítség itt is volt, köszönet érte!

kandallo_beton.jpgMegkapta a 14cm EPS-t, illetve kb 6cm betont. Sima, bolti zsákos esztricht. Sajnos későn jutott eszembe, hogy jó lenne behálózni azt is, így az elmaradt. Bízom benne, hogy a kandallónak nem lesz hatalmas súlya, és így is el fogja bírni rendesen... Az nem hibázik, aki nem dolgozik ugye...

Közben 1 nap leforgása alatt el is készült az aljzatbeton a fürdőszobába, zuhanyzóba, wcbe és a konyhába is. Gyorsan ügyesen 2 ember oldotta meg. Az egyik betont kevert és hordta, másik rakta, sznitezte. :)

 Betonozás közben a fürdőszoba

betonozas_furdo.jpgés utánaszigeteles_furdo.jpg

Sok minden történt az utóbbi 2 hétben, igyekszem magam utolérni mindennel :)

Szólj hozzá

vízálló tartály gipszkarton lambéria borovi tetőablak távtartó aljzatbeton EPS aljzatszigetelés szellőző cserép geberit vízgyüjtő betonháló polisztirol gyöngy ragasztószallag