2017. ápr 19.

Folytatás

írta: effiksz
Folytatás

Víz, villany, szerkezet

Újabb mozgalmas másfél héten vagyunk túl.

A házépítők szépen, lassan haladtak a belső szerelésekkel.
Húsvét előttre elkészültek az összes válaszfallal, rajtuk a párnafákkal. Így végre minden összeállt a villanyszereléshez is. A tető szigetelését elkezdték, 1-2 nap lesz még míg befejezik.
Tisztázni kell még a tetőablakokat, hogy milyenek kerülnek be (mekkora, milyen gyártmány, stb), illetve hogy az ajtókat/ablakokat a gyártó szerelje-e be (mivel garanciát csak úgy adnak - persze kérdés, hogy mit takar a garancia), vagy a kivitelező. A gyártói beszerelés ára 300 pénz körül alakulna...

Elkészült az előszoba is, jöhetnek a villanyászok!

eloszoba.jpg

Kivágták az ablako helyét is, így lassan kezdi végső formáját felölteni!

eloszoba_ablak.jpg

Az emeleten a leendő gardrób egyik falát is átrakták a megfelelő helyre (lenti képen a bal oldali fal került 20cm-rel beljebb), így a folyosórló elérhetővé tettünk egy lehetőséget polcoknak, beépített szekrénynek, akárminek :)
Itt már látszik az is, hogy helyére került mindenhol a 2cm lépésálló hangszigetelés is. Lényegesen jobb rosszabb már a hangáteresztése képesség a két szint között, hátmég ha rákerül a maradék közel 20cm réteg!

emelet_folyoso.jpg

 A konyha ajtó kerete is hiányzott korábban, merthogy befalazták'. Most már a folyosóról is elérhető a ház 'központi' helye :) 

konyha_ajto.jpg

Nappali, étkező, konyha: minden kisebb válaszfal a helyén, várják a villanyszerelést és burkolást! :)

lent.jpg

A gyerekszobába is felkerült minden párnafa, elindult a tető szigetelése is. Amint a villanyszerelők végeznek a felső szinttel, úgy ide már be is kerülhet minden lambéria. (Szerintem ez a szoba lesz legelőször átadva/felavatva! :)

szoba.jpg

A téglafal másik oldala is elkészült teljesen a födémig. A tetejét kell még kifújni púrhabbal (így teljesen zárt lesz illetve némi plusz merevséget is ad az egésznek). A sarok majd hasonló fa burkolatot kap, mint az összes többi fal.

teglafal_1.jpg

A vizes a benti munka nagyrészével készen van. A kiállások a helyükön, burkolni kell őket, majd jöhetnek a szaniterek. Egyedül a földszinti szellőzők nem kerültek még be, mert a szellőző cserepük még nem kerültek beépítésre.
A kinti munka egyelőre áll a részükről: a földmunkással nem sikerült a múlt hétre időpontot egyeztetniük, most meg ugye SZAKAD A HÓÓÓÓ! Miért is ne esne április közepén olyan pelyhekben, amilyeneket 10 éve nem láttam... Na mindegy, majdelállegyszer!
Szóval kint a csatorna egy részét kiásták már, most a gépre várnak, hogy a többit megoldja. Szennyvíz, tiszta víz, esővíz elvezetések kialakítása áll.

furdo.jpg

Konyha csatlakozások (mosogató, mosógép, mosogatógép)

konyha.jpg

A zuhanyt áttanulmányozva megegyeztünk abban, hogy építeni fogjuk és nem valami gyári kerül majd be. Sajnos a méretek miatt kényelmesebb lesz, ha magunk oldjuk meg a dolgot. Ha 10-10cm-rel nagyobb lenne a helyiség, akkor minden rendben volna, de jelenleg a 165 x 170 körül járunk. Ezen még a falburkolatokkal tudunk picit változtatni (ahova nem kerül villanyszerelés, oda nem kell a 3cm párnafa a gipszkarton alá)

Zuhanyzó összefolyója rögzítve, aljzatszigetelésre és zuhanyépítésre várva

zuhany_osszefolyo.jpg

A villanyos irányból újabb hét csúszással kellett számolnunk. Akadt némi fennforgás, így csak tegnap vonult fel a villanyszerelő brigád.
Délelőtt közösen tartottunk egy helyszíni szemlét, megnéztük, hogy a tervekhez képest mik a mostani elképzelések. Nagyrészük egyezett a korábbi tervekkel, ám volt pár hely, ahol a konnektorok, kapcsolók máshova kerülnek majd kényelmi szempontokból. Ha nem történik komolyabb fennakadás, akkor jövő hét végére az alapszereléssel meg is lesznek. Majd meglátjuk... :)
Utána kell néznünk annak, hogy milyen kaputelefont szeretnénk - mert állítólag annak megfelelően kell a kábelezést kialakítaniuk. Mivel eddig még nem nagyon nézegettük ilyen dolgokat, így ez most izgalmas lesz :)
Ja igen: ahova áram megy, oda MINDENHOVA 2cm-es csöveket fektetnek, amibe a vezetékek fognak futni. Nem rakunk semmilyen kábelt egy az egyben a lambéria alá: 

  1. ha valami gebasz van, akkor javítani, átkebelezni csak rombolás árán lehet csövek nélkül
  2. biztonságosabb
  3. ha sikerülne eltalálni valami kép felfúrása közben a fezetéket, akkor nagyobb esélyünk lehet a túlélésre :D

Kötődobozok nem lesznek sehol, minden direktbe fut a központi elosztóhoz. Faházba a süllyesztett doboz ugye nem ajánlatos - csak faház. A látható kinti doboz pedig nem túl szép látvány.
Természetesen a bármilyen burkolás előtt sok sok kép készítése ajánlott, hogy a későbbiekben nyomon lehessen követni, hogy mi hol van, merre fut, stb...

A kéményes ma elkezdte a munkálatokat, de persze egyből fennakadást jelentett. A korábbi helyszíni szemle alkalmával arra jutott, hogy a kémény pont el fog férni az alsó és felső szintek válaszfalai között (20-as kémény, körbe 5cm éghető anyag távolságot tartva).
A fölszinten ugyanis a téglafal nem pont a gerinc alatt van, hanem 20-30cm-rel mellette, a tetőtérben a válaszfal visoznt pont a gerinc alatt található. Így fentről nézve a két fal között valóban pont el tud csusszanni a kémény. AzÁááám! Persze a téglafal közben felépítődött, és természetesen nem olyan méretezésben, mint amit korábban a kéményessel egyeztettünk. Ő 1 sor tégláról (12cm) tudott, mi meg dupla sorba raktuk ugye (25cm). És mit ad isten, pont az a 12cm hiányzik ahhoz, hogy a kémény a helyére tudjon kerülni. Azaz, ahova a kémény kerül, onnan a téglákat vissza kell vágni/szedni, hogy elférjen a füstölő cső.... Nosza, oldjuk meg!

A kandallós küldött egy tervet a múlt héten, amire már majdnem áldásunkat tudtuk adni. Ám természetesen ott sem stimt minden az előzetes egyezettésekhez képest

A kandalló bal oldalán a téglafal végül 98cm lett, a kandalló viszont 120cm lenne. Így a jelenlegi terv bal oldalán látható fehér fal rész gyakorlatilag nincs ott, azaz a kandalló nem lehet olyan széles, különben nem lenne túl esztétikus. Várhatóan úgy tervezik át, hogy az alsó perem megmarad (ki fog lógni a fal síkjából), ám a fölötte lévő részeket beljebb veszik úgy, hogy elférjenek a 98cm-ben.
Az átdolgozást a napokban küldeni fogják. Ha az megfelelő, úgy a jövőhéten jöhet a papírozása.
Az építése előtt mindenképp kell alá a hasonló rétegrend, mint minden más vizes helyiségben. 10-16cm lépésálló szigetelés + 6-12cm beton. Ha ez megvan, akkor 1-2 nap alatt meg is tudják építeni az objektumot!

A következő napokban a villanyász csinálja a saját dolgát szépen csendben, a házépítő mesterek befejezik a tető szigetelését illetve folytatják a kinti dolgokat (a tető végén lévő cserepeket helyükre teszik, lezárják a végeket, csinálhatják az ereszezést), valamint ahol a villanyász végzett, oda tehetik fel a lambériátkat!

Sikerült egyeztetni riasztós szakemberrel is konkrétumokat. Hova, milyen érzékelők (mozgás, nyitás, ...) és milyen megfigyelő eszközök kerüljenek majd beépítésre - a villanyos is jelen volt, így tudja, hogy mit hova kell kábeleznie.
Nem egyszerű kérdéskör: megoldás van rengeteg féle, fajta. Árban pedig a pár tízezertől a sok millióig el lehet rugaszkodni. Szerencsére mindenki segít benne, hogy mi az az ár/érték arányú megoldás, ami nekünk már elég lehet és megfelelő biztonságérzetet/védelmet nyújt nekünk hosszú távon.

A tervek alapján, amikor a villanyos és a vizes teljesen készen lesz az első alapszerelésekkel, akkor fogok újra értékbecslést kérni a banktól. (remélem, hogy addigra a kandalló is elkészül, és úgy már csak a végén kell majd legközelebb bankoznom!)

Ja igen, bank.
Amikor szerződtünk, aláírtuk a kölcsön papírjait, ott volt egy pont, ahol fel kellett tüntetni a befejezés időpontját! Ezt mi idén április 1.-re raktuk. Már akkor láttam, hogy nem jó ötlet (miért nem írtuk át?!), de így írtuk alá. Pár hónapja jött levél az OTP-től, hogy lassan lejár a dátum, úgyhogy legyünk kedvesek bemutatni a használatbavételi engedélyünket. Tiszta sor, hogy még nincs ilyenünk, így be kellett mennem a bankba a dátum lejártát követően, majd egy nyomtatványon megadva egy újabb időpontot jeleztem feléjük, hogy október 1-ig biztos meglesz a papírunk! (ha mégsem leszünk készen, az már nagy baj lesz...)

Zárásként az elmaradhatatlan tulipánföld :)

tulipan_1.jpg

Szólj hozzá

bank otp téglafal víz villany riasztó tető szigetelés hangszigetelés előszoba vízszerelés párnafa lépésálló