2017. ápr 08.

Újabb lépcsőfok

írta: effiksz
Újabb lépcsőfok

belső szigetelés és vízszerelés

Az elmúlt napokban is pörgött az élet körülöttünk, nem is jutottam blog közelbe ezidáig...

Hétfőn kora reggel helyszíni szemlét tartottunk a vizessel (7re beszéltük meg, 9re már ott is volt...), átbeszéltünk újra mindent, ami a külső és belső munkálatokhoz szükséges:

  • kint a tetőről a csatorna leállásokat: a ház melyik oldalán megy le, mennyi, stb...
  • esővíz tározó helye - hova kell összegyűjteni a vizet
  • hol van a csatorna leágazás a gerincről? Hol kell nekik ásni a csatlakozáshoz? Hova kell nekik tenni a szennyvíz tisztító aknát? Mekkora akna kell? (200, 400, 800-as beton?!) Ezeknek a hivatalban kell utána kérdeznem...
  • bent a csapok, wck, zuhany, kád pontos helyét jelöltük be mindenhol, hogy a csöveket oda tudják majd rögzíteni
  • szellőzőknek a pontos helye a wcben, zuhanyzóban
  • tisztáztuk, hogy a szellőzők függőlegesen mennek a tetőn keresztül a szabadba. Ehhez a megfelelő helyen a tető cserepet kell cserélni valami szellőző cserépre

A találka után máris rohantam be a helyi hivatalba, hogy elkérjem a szennyvíz bekötésének pontos helyét. Miután 30 perc alatt sikerült letisztáznunk újra, hogy a közműhozzájárulás már ki volt fizetve korábban, közölték, hogy aki ezt az infót az a kolléga tudja nekem megmondani, aki még épp ebédel (persze nekem is 12kor kell oda beesnem...).
Mikor a kolléga megérkezett, akkor derült ki, hogy ő az akivel egy éve sokat egyeztettem mindenféle helyi szabályozásokkal kapcsolatban. Ígérte, hogy mihamarabb átküldi a kért infót emailben, valamint adott egy számot a DPMV-nél, hátha ott tudnak segíteni azzal kapcsolatban, hogy mekkora szennyvíz aknát kell telepítenünk. Hurrá!
Mindenki kedves és segítőkész volt, de sajnos semmivel sem vagyok előrébb.
A kapott számot felhívtam. Emberünk közölte, hogy ő nem pont azon a részlegen van aki illetékes ezügyben, de ő úgy tudja, hogy 800-as beton akna kell nekünk (félmillió birodalmi márkáért...). Kúl, elment 1.5 órám és pont ott vagyok mint voltam.
Mivel a DPMV legközelebbi kirendeltsége a szomszéd településen van, ráadásul pont nyitva is voltak, így a következő állomásom az volt. Az érkezésemet követő 5. (ÖTÖDIK!) percben kezemben tartottam a papírt arról, hogy a telek bal első sarkától 9.1 méterre kell 1.5méter mélyre ásni a szennyvíz csatlakozáshoz. Megkaptam a pontos adatokat arra vonatkozóan, hogy mekkora tisztítónyílást kell kialakítani (a 800as beton aknához képest egy 160-as PVC csövet kell csak lerakni...). Elmondták azt is, hogy locsolómérőt ők már nem raknak fel, hanem nekem kell 'száraz vízmérőt' beszereznem amit majd ők átvesznek.
A dolgokat (csatorna tisztító aknát és a locsolót) természetesen terveztetni kell (szerencsére a korábban kifizetett vizes tervezésbe ez is benne van). Felvettem a kapcsolatot a tervezővel, megvannak a tervek.
A szennyvíz csatlakozás átvételi (?!) díj valahol 22 pénz körül van, és még 3-4 pénz a papírmunka része a hivatalban.
A locsolómérőt nekem kell megvenni, a hivatal felé fizetendő díj összesen 7 egység körül alakul...
Így, hogy a terveket már korábban kifizettem, már 'csak' 30 egység veszteség ér minket. :)

A villanyos a múlt hétfői megjelenést visszamondta, mert sajnos még nem álltak úgy a belső szerkezetek. A vizet kevésbé befolyásolta a hiány, így ők tudtak haladni, gyorsan!
Péntekre a belső szerelések nagyrészével el is készültek. A fürdőszobában az egyik válaszfal hiánya miatt nem tudták még befejezni a kád csaptelepének és zuhany felszerelését, illetve a szellőző cserepek miatt a szellőzés sincs kész - majd később...

A kivitelező közben haladt a ház belsejével. Bekerült a szigetelések nagyrésze, fóliázva. A tető nincs még szigetelve, haladnak ahogy tudnak :)
Elkezdték az emeletre a lépésálló szigetelés lefektetését is, a téglafal péntekre elkészült végre, nagyon szép lett :)
A belső válaszfalak nagy része készen van:

  • a földszinten pár kisebb fal hiányzik
  • az emeleten a hálószobai falak hiányoznak illetve a fürdő egyik oldala

Szigetelések a falakba: 15cm került a függőleges gerendák közzé, erre raktak 5cm párnafát vízszintesen amik közzé megint 5cm szigetelés kerül. Erre megy a fólia, majd a 0-8cm párnafa attól függően, hogy mi kerül a falba:

  • 0cm párnafa, semmi sem lesz ott
  • 3cm - áram kábelek
  • 5cm - víz
  • 8cm - csatorna lefolyó

szigeteles_3.jpg

Emeleti válaszfal fóliázva:

emelet_1_1.jpg

emelet_2_1.jpg

Emeleti fürdőszoba lépésálló szigeteléssel:

furdoszoba.jpg

5 rétegű, gyárilag szigetelt vízcsövek:

vizcso.jpg

Szennyvíz áttörés az emeletre, mellette a hideg/meleg vizek

attores.jpg

Földszinti wc-be a szennyvíz csatlakozások, vizek elosztása a ház többi részébe. Mivel sajnos a konyhába nem került kiépítésre az alapba a szennyvíz csöve, így a konyhából is ide fog jönni minden szenny. Mivel a mosogatógép, a konyhai mosogató és mosógép egymás mellett lesznek (ebben a sorrendben), így várhatóan nem lesz a dugulással problémánk, mert a gépek nagy nyomással tolják ki a dolgokat magukból így tisztítva a csöveket!

wc_castorna.jpg

Földszinti zuhanyzó: csap, szennyvíz lefolyó, zuhanyzó, zuhany lefolyója

zuhany.jpg

Legközelebb holnap reggel megyünk megtekinteni a ház készültségi fokát. Remélhetőleg a villanyosnak elő lesz készítve minden, hogy tudjon haladni.

Még az aljzaton a vízszigetelést kell javítani mielőtt a hőszigetelés rákerül. Ugye használjuk már egy bő hónapja, így pár helyen biztos vannak rajta kisebb sérülések....

Hosszú hetek elibe' nézünk, de már legalább jelentős haladás látható megint a házon! :)

Szólj hozzá

díj hivatal tervezés villany szennyvíz vízcső szigetelés vízszerelés válaszfalak szellőző cserép 5 rétegű