2017. ápr 01.

Belsőségek

írta: effiksz
Belsőségek

válaszfalak, szigetelés, avagy eltelt másfél hónap

Természetesen az utóbbi egy hétben is pörögtek a dolgok körülöttünk, ám nem voltunk a helyszínen vasárnap óra, így új fotók nélkül nem posztolunk csak úgy'
Tehát most érkezik a friss bejegyzés

Kedden meglátogatott minket az értékbecslő. Körbefotózta a dolgokat, majd elhúzta a csíkot. Még aznap felhívtam, hogy hogy sikerült a százalékokkal bűvészkednie? ÓÓÓ, arról ő nem adhat tájékoztatást, majd a bank megosztja velem ezt az infót! Pfff... Na mindegy. Akkor legalább azt mondja el, hogy a következő lépésként mi az, amire költsük majd a pénzt, hogy ne fussunk megint bele egy kŁ$ßa nagy pofonba. Itt tájékoztatott arról, hogy a bank részéről az volt a fontos momentum, hogy tető legyen a házon, mert csak utána tud több pontot adni mindne egyéb szerelésekre. Így kb mindegy, hogy mivel haladunk - inenntől kezdve értékel mindent kb a költségvetés alapján.
Szerdán reggel a bankban kezdtem a napomat: bevittem az utóbbi 2 hónap számláit (ugye nem jártam arra december óta), hogy az ÁFÁ-t kérjük szépen kezünkbe, valamint megkérdeztem, hogy mi a helyzet, hány százalék lett a becslés, mikor utalnak, stb... Az értékbecslő irányából a rendszer még mindig a 'későbbre halasztva' bejegyzést látják (érdekesss), de amint frissül azonnal számolgatnak, utalnak. A számlákat bevették, ellenőrzik, ha arra járok visszaadják.
Pénteken csodák csodájára utalták is az összegeket. 49%-os készültségi fok, így a teljes bank által elfogadodd költségvetés majd' felét kiutalták 4 részletben: 1 utalás a CSOK, 1 támogatott hitel, 1 piaci hitel, 1 ÁFA
Így végre nem kell várnunk sokat az összegekre, haladhat minden a maga útján! :)

A kivitelező srácokkal múlt héten abban maradtunk ugye, hogy ezen a héten befejezik a téglafalat illetve a szigetelések a falakba kerülnek, válaszfalak felállnak a helyükre. Ezt úgy tűnik, hogy várhatóan tartják is. A falból a felső sor hibádzik már csak, a falak meg nagyütemben készülnek.

Az ablakok is el vannak még jelenleg fóliázva, így odabent a zöld az uralkodó árnyalat! :)fal.jpg

Az előszobából a folyosó jelenlegi látványa (a konyha ajtó keretét is sikerült szigetlniük - szerencsére nem nagy varázslat visszaszedni). Lassan a párnafák is felkerülnek a fóliára, így a vizes és villanyos is örülhetnek majd :)szigeteles_2.jpg

Szépen fogy a szigetelő anyag és a cserépből is csak pár darab pihen a földön

szigeteles_1.jpg

cserep_1.jpg

 

A vizessel egyeztettem: hétfőn reggel 7-kor találkozom vele a helyszínen, hogy átbeszéljünk mindent újra alaposan. Ha összejön, akkor már aznap kezdeni is fognak (a B terv, hogy kedden vonulnak fel). A villanyosok is hétfőn lesznek várhatóak.

Kaptunk egy látványtervet a kondallóstól is a korábbi egyeztetésünk alapján

Talán kicsit sötét lehet, de szerintem sikerülni fog a belső színekkel kompenzálni (falak és mennyezet világosak maradnak majd, padló kap egy picit sötétebb árnyalatot majd - de ez még változhat)

Végre eljutottunk odáig, hogy a külső színekről is egyeztessünk Vettünk 1-1 liter Milesi XGT 617 és 608 árnyalatot és pár használaton kívüli fát megfestettünk velük

szin.jpg

Bal oldalon a 617-es (kétszer kenve), középen a 608 kétszer kenve, a jobb oldali deszka jobb széle pedig ugyancsak 608 egyszer kenve.
Igen csak gondolkodunk azon, hogy mi legyen velük. Igazság szerint jobb fent a háttérben megbújó színt szeretnénk elérni (az egyik gyermeknek sikerült előállítania a 617-est használva, erősen vizezve). Nem túl sötét (mint a 617x2), nem túl 'narancssárgás' (mint a 608x2), matt, pont jó! Ám ugye nem vizezhetjük az anyagot, mert akkor igen gyorsan elveszíti azon tulajdonságát, mivel a fát védené. Így valahogy úgy kellene kicsit világosítai a 617-est, hogy még mindig védje a fát. Kevertetni színt nem szeretnénk, mert évek múlva a kutya sem fog emlékezni arra, hogy mit választottunk (meg persze ki tudja, hogy kikeverik-e majd). Viszont a gyári színek várhatóan rendelkezésünkre állnak majd ugyanúgy.

Megoldás ötletek:

  • venni egy világos Milesi XGT-t (legvilágosabb gyári árnyala (6113)t, esetleg fehér) és picit (5-10%) belekeverni a 617-esbe, így várhatóan világosodik annyit, hogy megfelelő legyen. Ebben az esetben ki tudja, hogy a két szín anyaga mennyire szeretnék egymást... ?!
  • a műszaki leírásában azt találtam az XGT-nek, hogy a 'színtelen XHC 6' anyaggal lehet higítani. Ez nagyszerű lenne ugye egy 5-10%-os keveréssel, ám a leírás arra tér csak ki, hogy felújításnál használjuk ezt az anyagot higításhoz. Ez feltételezheti azt, hogy egyszer már rendesen át volt kenve, jól beitta a fa az eredeti anyagot, ám lehet, hogy a leírásban csak a felújításra gondoltak, meg sem fordult a fejükben, hogy valaki az alap színt keverné ezzel. Hétfőn ennek mindenképp utánajárok, tisztázom a lehetőségeinket.

Így várjuk a hétfőt! :)

 

Szólj hozzá

bank téglafal víz cserép festés villany értékbecslés kandalló szigetelés kivitelező OTP ÁFA CSOK milesi xgt