2017. már 20.

Csúúszás

írta: effiksz
Csúúszás

gyártási fennforgás, szakadó eső és minden ami értékes napokat vesz el

Sajnos az utóbi egy hétben sokminden nem történt. Volt pár esős napunk, így a külső munkák nem nagyon tudtak haladni. A külső gerendák megmunkálása is lassan haladt: egy gerenda gyalulása, nútolása 6 percet vesz igénybe a kivitelező által használt gépekkel, így lassabban lettek kész, kint először vártuk volna. Ha minden jól megy, akkor ma érkezik meg az utolsó szállítmány.
A nagy cégekkel szemben ez valóban egy hátrány, hogy lassabban készülnek az anyagok el, de talán ebbe a pár napba nem fogunk belehalni.


Felkerült pár új tetőléc a házra, illetve a téglafal is haladt tovább maga kis költői útján. Kész még nincs, de eddig igen inpozáns lesz a megjelenése! Semmiképp sem szerettünk volna egy tökéletes falat felhúzni, hibák vannak/lesznek benne - de ettől lesz olyan barátságos, otthonos, a miénk!

teglafal.jpg

A srácok szépen dolgoznak. Megbeszéltük, hogy a korábban a telken állt ház tégláiból használjanak fel pár címereset
Ha elkészül, akkor utána a fugák javításra kerülnek, illetve természetesen még az egészet le fogjuk valamivel sziszolni, illetve az egésze várhatóan lenolajjal átkenjük, hogy szép pirosak legyenek! :)

tegla_cimer.jpg

Bekerült néhány villanyvezeték csövezése is, hogy később ne kelljen emiatt szívnunk - nagyokat.

tegla_villany_1.jpg

Az alsó szinten felkerült az alsó páraáteresztő (?) fólia és elkezdték a külső borítást is felrakni. Közel 300 darab szépen megmunkált gerenda kerül fel a héten a házra, várjuk már nagyon!

haz.jpg

A borítást (műszárított borovi) az alább látható nútfédert kapta. A gerendák pontosan illeszkednek egymásra, illetve a külső oldalán kapott egy kis lefelé nyúló részt, hogy a csorgó víz ne tudjon a gerendák közé visszafolyni.

boritas_metszet.jpg

A csúszások után erre a hétre kaptunk ígéretet arra, hogy a ház kívülről burkolva lesz, illetve a belső válaszfalak is helyükre szigetelésekkel együtt! Amint ezek megvannak, úgy az értékbecslő máris megjelenik, hogy a következő adag pénzt áthelyeztesse számlánkra.
Szerdára várjuk a belső szigetelés illetve a cserepek kiszállítását is.
Ha a téglafal elkészül, akkor hívjuk a kéményest, szerelje meg azt amit megkell :)
Mostanában a kandallónak a látványterve és árajánlata is meg kell, hogy érkezzen.
Ha minden jól megy, akkor a jövőhéten indul a belső villany és víz/csatorna szerelés. Izgalmas pár hetünk lesz, az biztos! Ezen a héten mindenépp szükségünk lesz egy-egy találkozóra a két szakiparral kint a helyszínen egy utolsó egyeztetés és papírozás céljából.

Elkezdtük a faborítások anyagainak és színeinek kiválasztását is.
Sokat utána olvasva arra jutottunk, hogy a 'Milesi XGT 617' vékonylazúrt kenjük kívülre, a gyártó által javasolt 2 rétegben. Mindenképp a fa természetes színe irányába szeretnénk elmenni, lehetőleg nem túl világos és nem túl sötét színnel, kicsit szürkés árnyalattal. Élőben nem láttuk még ezt az anyagot felkenve, így a vásárlás előtt mindenképp meg fogjuk tekinteni valami kereskedőnél!

A belső padlók, falak, plafon (ha csak valami szaki nagyon nem javasol mást) olajozva lesz. A padló a külső borításnál valamivel sötétebb színnel (hasonlóan mint a parasztmenyezet gerendái), a falak és a 'plafon' világos árnyalatot fog kapni.

Amint az idő tartósan 10 fok fölött lesz és az eső sem fog esni, úgy nekilátunk a külső kezelésnek mihamarabb - minél kevesebbet ázzon a kezeletlen fa.

 

Szólj hozzá

csúszás téglafal cserép festés villany fólia borovi borítás páraáteresztő milesi xgt nútféder