2016. dec 08.

"Idilli semmittevés"

írta: effiksz
"Idilli semmittevés"

avagy hogyan nehezíti meg a bank a saját befektetésének elkészülését .....

Míg az alapozás zajlott, addig a háttérben mi igyekeztünk tovább görgetni a szálakat. Beszéltünk a ház kivitelezőjével, hogy milyen ütemben, hogyan is fog felépülni a ház és ehhez nekünk hogyan kell biztosítanunk az anyagiakat.

  • A homlokzati nyílászárók a legfontosabbak, mert azoknak az átfutási ideje ~60 nap (kezelt, festett 3 rétegű üvegezett egyszerű fa ablakok valamint egy darab hasonlóan kezelt bejárati ajtó). Mivel ezek lassan kerülnek elő, így ezeknek a beszerzésével kell kezdeni.
    Az előleget ezekre ki is fizettük a kivitelező felé - számla (27%-os) ellenében.
  • Be kell szerezni a fal külső borításául szolgáló faanyagot - ennek a beszerzése hosszabb idő lehet
  • Szerkezet építése
  • Tető ácsolása
  • Födém készítése
  • Falak külső burkolása
  • Tető fedése
  • ésatöbbi...

Később, hogy az alapozással elkészültünk, rendeltem is az értékbecslőt a korábbi banki ügyintézőn keresztül.
(közben az alapozó cég vissza adta a munkaterületet és be is zárta az általuk valamint általam nyitott naplókat is)

Harmadnap meg is jelent a telken a becsüs, felbecsülte az elkészült 'építményt': 10% a készültségi fok. Ennyire tellett az első összegből, így ez van :)

Mint a későbbiekben kiderült, a készültségi fokok 'eleje' emígyen alakul:

  • alap: 9%
  • közmű beállások az alapban: 1%
  • egyéb vizes csövezések: 4%
  • szerkezetkész ház (tartófalak, födém, tető cseréppel): 30%
  • .... többiről még nincs információm...

Ezek után dyorsan be is szaladtam a bankba örömködve a számlákkal, hogy adják vissza az ÁFÁ-t és fénysebességgel utalják a következő adag pénzt a folytatáshoz.

Előzetes kalkulációim azt mutatták, hogy egy nagyobb összeget kell, hogy kapjunk:

  • első körben a piaci hitelből, mert ugye annak 70%-ig utalhatnak
  • leadott számlák után az ÁFA
  • 10% a CSOK összegéből
  • 10% a CSOK-os hitelből

Ehez képest a banki kisasszonyka szíven talált!
(később a korábbi ügyintézővel is meccseltem egyet, így az összesített információkat írom csak le - az 1 órás beszélgetésemet a 2 ügyintézővel és félórás egyeztetésemet az értékbecslővel megtartom magamnak...)

  • A hitelekből ÖSSZESEN az ingatlan hitelbiztosítéki érték 70%-ig utalhatnak. Minusz a már kiutalt összeg.
    Ami annyit tesz, hogy egyrészt nem kapunk a támogatott hitelből automatikusan 10%-ot, valamint a támogatott hitelnek sem a 70%-ig kapjuk az összeget, hanem az értkébecslő által az alapozás után megállapított HB érték 70%-t veszik: max annyit utalhatnak ki.
    Mivel az egész móka elején az értékbecslő egy igen alacsony összegre becsülte az egész történetet (a valós számok ~66%-ra, így a 10%-os készültségi fok igen kis összeggel emelte a bank számára az ingatlan értékét.
    Ezek alapján a HB érték 70%-a igen csekély összeg, az első utalás mértékét sem üti meg.
  • Az ÁFÁ-t százalékos formában folyósítják: 10%-os készültségi fok esetén a benyújtott számlák ÁFA tartalmának 10%-t utalják vissza (max 5M-ig).
    Így ha legközelebb viszek számlát, akkor az összeset összegzik, majd az aktuális készültségi fok százalékos arányában utalják az összeget (minusz persze a korábban tett ÁFA visszatérítés)
  • Visszanemtérítendő 10M-nak is a 10%-át kapjuk jelenleg (ezt az egyet eltaláltam....)

(Ja igen - ebből kifolyólag a számlákat bekérték és gondolom maradnak is az építkezés befejezéséig...)
A számlákat megküldik a NAV-hoz akármilyen céllal, és ha a NAV rábólint, akkor utalhatnak vissza - gondolom validálniuk kell, hogy valóban 27%-os ÁFA tartalommal bírnak... Nem mintha nem lenne a számlán rajta ez... Nem mintha a banki ember nem látná ezeket a számokat... bahhh... Ám legyen

Újabb 'ja igen': Az, hogy az értékbecslő hogyan állapítja meg az ingatlan aktuális HB értékét, az egy csoda! Szerintem leginkább valami fekete mágiával működhet a program, ami ezt kalkulálja: általunk az alapba felhasznált pénz mennyiségének 35%-val emelte az ingatlan értékét.... 

Így, hogy kiderült, hogy kisebb összeghez fogunk legközelebb is jutni, igen sok kihívás elé állított minket:
Korábban egyeztettem egy gépésszel, hogy hogyan, mennyiért, mikor tudnák megcsinálni a ház külső vezetékelését (víz, csatorba, esővíz elvezetés, közműrácsatlakozás, stb...) - minden ami víz és a házon kívül van.
Kaptunk rá egy 'kedvezőnek' mondható árat, valamint ígéretet, hogy még idén meg tudják oldani. Nagyszerű!
Nem kell rájuk később várni, míg a ház nincs a helyén könyebben is hozzáférnek mindenhez, gyorsabb munkavégzés, végre utólag kell csak kifizetni mindent, ésatöbbi! Boldogság van! Amint megjön a banki pénz, máris lehet kezdeni, tudjuk fizetni ezt a tételt is! (A maradékot pedig toljuk át a ház kivitelezőnek, hogy tudjanak ők is beszerezni, előkészülni)

Node! Azok után amit a bank mondott, hogy kevesebb lesz a pénz mint amire számítottunk, így abba a helyzetbe kerültünk, hogy 

  • vagy odatoljuk majd az egész pénzt a ház kivitelezőnek, hogy tudjon haladni
  • vagy egy részét adjuk a gépésznek, hogy elkészüljön minden kinti dologgal és a maradékot toljuk a házasoknak, hogy haladni tudjanak - de nyilván az nem lesz egy jelentős előrelépés...

Úgy látszik, hogy a szerencse a mi oldalunkon állt (egy pillanatra), mert a gépész arról tájékoztatott, hogy tudja milyen a CSOK-os móka, és ő így is el tudja vállalni: megcsinálja a munkákat még idén, fizetni meg ráérünk akkor, amikor a bank nagyobb összeget utal pár hónap mulva! Kész pont!

Megoldottuk!

Látszólag...

Ma beszéltem megint a bankossal, hogy mikorra várható a következő (kevés) utalás: nem tudja megmondani (majd 3 hete adtam le a számlákat, kértem az értékbecslést)....
Hogy miért is?! Mert sajnos a bank nem szereti, ha a kiutalt pénz elköltése nem látszik a százalékokon.
Hogy mitteeccik?
A bank által kiutalt első összegnek csak nagyrészét költöttük a házra (ezt látja a bank), így nem biztos, hogy fognak utalni következő részletet addig, amíg nem látják a maradékot is beépülve!
Rakjuk kicsit rendbe a gondolatokat...

  • utalt a bank
  • alapoztunk, kifizettük (számlát vittem a banknak)
  • nyílászárókat rendeltünk, kifizettük (számlát vittem a banknak)

Mi az amit nem úgy tettünk, ahogy kellett volna?

Ja igen! Meg is van! A nyílászárókra elvert pénzt a bank nem látja a 10%-os készültségi fokban, a pénz viszont nincs meg (mert én balga fizettem az ablakokért)...
Így jelenleg a bank hiányolja azt a 2.2%-os készültségi többletet, ami a kiutalt pénz és az összköltségvetés aránya indokolna.
Az, hogy számlával alátámasztom annak elköltését, az nem jelent semmit. Ő azt látja, hogy a kiutalt pénznek a 22%-a nem került beépítésre, nem 12.2%-os a készültségi fok.

Ezt a niggerséget! A pénz elköltésének több, mint az elvárt 70%-ról számlát kaptunk, bemutattuk a banknak, időben jeleztünk mindent nekik, beszélek 2 ügyintézővel és az értkébecslővel folyamatosan - és közel sem biztos, hogy a bank utalni fogja a következő részletet - addig, amíg nem látja a 2.2%-os szintnövekedést!

Tegyük fel, hogy elb@sztam valamit, nem figyeltem eléggé, jóvá akarom tenni!

  • szerzek annyi pénzt, amennyit a bank nem lát (nyílászárók ára)
  • fel szeretném használni úgy, hogy 2.2%-ot emeljen a szinten
    • megcsináltatom a külső vízszerelést - ez sajnos 0%-ot dob az egészen... de legalább megvan 3 nap alatt
    • elkezdem a házat felépíttetni úgy, hogy 2.2%-ot emeljek a készültségi szinten :D
      • odaadom a pénzt a kivitelezőnek
      • vesz belőle minimális anyagot (pár deszkát kb)
      • előkészíti az anyagot (2-3 hét)
      • kijön a helyszínre és beépíti (1 nap)
      • mindeközben eltelt több hét, nem utalt a bank és így nem lehet előre vinni semmilyen folyamatot, a kivitelező egyel több alkalommal jön ki mint kellene - feleslegesen, kell még egy értékbecslés (újabb 15 pénz) -> teljesen reális a történet.
    • a bank belátja, hogy nem elk@rváztam a pénzt, hanem a házhoz vettem olyan dolgot, ami SZÜKSÉGES lesz!

Jelenleg valami felssőbb rendű osztály vizsgálja a kialakult szituációt (mert a bankos szerint nem egy mindennapi eset amit mi elkövettünk), és majd tájékoztatnak arról, hogy mi a döntésük.

Ha pozitív elbírálásban részesítenek minket (azaz belátják, hogy jó helyre került a pénz és én ígérem, hogytöbbetilyetnemteszek), akkor mehet minden tovább. (az, hogy ez mikor történik meg - senki sem tudja. órák, hetek lehetnek...)

Ha nem bírálnak el megfelelően, akkor szerzünk valahonnan pénzt, beszélek az értékbecslővel, hogy mit tegyünk azért a 2.2%-ért, beszélünk a megfelelő kivitelezővel, megépítjük amit meg kell. Igaz, hogy elmegy vele több hét, jópárezerforint, de nem baj! Sok kölcsönt vettünk fel, lesz miből fizetni........

Az már látszik, hogy ez nem az első ilyen folyósítási probléma volt (biztos, hogy lesz még olyan helyzet, amikor a banki pénz már nincs meg és fizetni kellene ám a százalék még nem érte el a következő szintet és sz@rban leszünk...)

Az biztos, hogy a jövőben nem csinálhatunk mindent csak úgy kényünk kedve szerint - az értékbecslővel MINDIG egyeztetni kell, hogy mi legyen a következő lépés, mikor, hova költse el az ember a bank pénzét! Sokat tud segíteni, ha elárulja, hogy a külső vizes munkák lóf@szt nem érnek a százalékokban, holott elviszik az összköltség 5%-át...

 

Szólj hozzá

falak tető értékbecslés hitelbiztosítéki érték százalék nyílászárók % ütemezés födém kivitelező 27% NAV ÁFA HB