2019. jan 21.

A Tök

írta: effiksz
A Tök

mire jó, ha az embernek van töke

tökfélék

"
A tök (Cucurbita) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjának névadó nemzetsége.
Magyarországon általában kertekben termesztik a tökfajokat. A lopótök kivételével Amerikából származik, Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok, portugálok vitték be a 16. században.

A termesztett tökök nagy része négy tökfajhoz tartozik. Ezek közül a laskatöknek nincsenek nagyon elkülönült fajtái, a pézsmatöknek kevés, az óriás- ill. spárgatöknek viszont számtalan termesztett fajtája van.
"

Forrás - Wiki

Bő egy évvel ezelőtt, amikor megszakadt a kivitelezővel a kapcsolatunk, erős indulatok keringtek bennünk.
Úgy voltunk a kialakult szituációval, hogy mi megtettünk mindent, amit emberileg - normális kereteken belül lehetett. Mindenféle jogi hercehurcának valószínűleg lett volna értelme (ismerve a Magyar igazságszolgáltatást - sok éves elhúzódó időszakkal számolva), de a stresszhez köthető egészségi állapot kézzel fogható romlása miatt úgy döntöttünk, hogy elengedjük. Nem kis tanulópénzt hátrahagyva, szélnek eresztjük a dolgokat és megpróbálunk mindent lenyelni, megoldani magunknak - 2/4 kézzel.

Amikor a ház még 'csak' szerkezetkész sem volt, ám a külső borítások nagy üzemben csúsztak a helyükre - észrevettük, hogy a földszint és tetőtér közötti látszó födémgerendák (1-2) kezd szétnyílni a ragasztás mentén (3 gerenda összeragasztva). Mikor jeleztük a problémát, kerítettek (fahon) egy szakit, aki megszakértette a dolgokat, javasolt egy szerkezeti javítást (hogy ne kelljen megbontani a már 'kész' dolgokat). A hibát elismerték. Mivel a javítást követően várhatóan a tartóssága így is ugyanaz, mintha már eredetileg jó lenne, így nem ugráltunk. Ígéretet kaptunk arra, hogy ha vizuálisan nem felel meg nekünk az amit kapunk, akkor körbedobozolják a gerendákat úgy, hogy ne okozzon bennünk törtést az élmény.
A megfelelő javítás a mai napig nem készült el, pedig jó pár telefonos megkeresés, szeméyes beszélgetés és emailváltás alkalmával kértük őket... 'Természetesen' azóta a gerendák 70%-a vagy így vagy úgy érintett

Amikor a ház hőkamerás vizsgálata megtörtént (másodjára is), akkor kiderült, hogy kb az összes nyílászáró sz@rul van beépítve, szelelnek. Van hely, ahol kézzel érezhető a fuvallat. Nem lehetetlen ezzel együtt élni, de tekintettel arra, hogy ez egy új ház - talán nem ilyen állapotban kellene, hogy legyenek.
A javítása nyárra van tervezve. Az összes fölszinti ajtó és ablak külső takaróléceit visszaszedni, megnézni, hogy mi a gond. Várhatóan újra kell púrhabozni őket. Ha ennél komolyabb a jelenség, akkor a belső lambériát kell erősen megbontani, és varázsolni valamit házon belül is.

Amikor a garázst maradt árván, lesz@rtuk, majd lesz vele valami.
Szépen lassan kívülről kezdett elkészülni.
Mire örülhettünk volna végre a kész műnek, kiderült, hogy a tetőszerkezete életveszélyes. 6 méteres fesztávon 8cm-t süllyedt a gerinc mentén bő 1 év alatt.
A javítása (egy új épületnek... ?!) természetesen pénzbe és nem kevés időbe került, de 'készen' van. Nem fog ráomlani a belehányt rengeteg holmira. A süllyedését 4cm-re csökkentettük úgy, hogy volt már hogy a tetőt elemeltük az oldalfalról - merthogy a szarufa és a szelemen 2-2 százasszöggel vannak összefogatva... A maradék 4cm már sajnos a fogópárokban van benne, deformálódtak...
Erről sajnos nem készültek megfelelő képek - tele volt már mindenem azzal, hogy javítanom kell az újat.

Amikor a 2 héttel ezelőtti 60-80 kilómtéerperórás szél érkezett meg felénk, összenéztünk az asszonnyal (a korom sötétben...), mert mintha a cserepek táncoltak volna a ház tetején egész éjjel. másnap felmentem 8 méterre, hogy megnézem hogy is állnak a dolgok. Szerencsére talán 1-2 cserép mozgott ki, de semmi laikus szemmel látható jelentős dolgot nem tapasztaltam.
Igenám! csakhogy a másfél éve lakott házunk tetejének szarufái mintha szépen lassan engednének az idő múlásának, és csúsznának le a szelemenekről. 4 helyen látszik, hogy hogyan vannak egymásra ültetve, ebből háromnál a jelenség igen szembeötlő.
Mivel igen messze áll a szakmám az ácstól (ámbár hülyeazértnemvagyok), így várunk 1-2 szakit, hogy közelebbről is szemrevételzze kialakult szituációt és megmondják, hogy az új házunk teteje életveszélyes és egy következő szél Kansas-be repít mindanyiunkat, vagy kellett a háznak némi idő mire az összes fa összeért és a jelenlegi állapot már végleges állapot.
A javítására az egyik szaki látatlanban annyit mondott, hogy vélhetően nem katasztrofális a helyzet, ám a szarufa/szelemen kapcsolatát kissé erősíteni kell. Szép szóval, kézrátétellel, esetleg 260as szerkezetépítő csavarokkal... Cserepek le, csavarozás, cserepek vissza. 1 nap, 100 pénz.

Elengedtük. Megpróbáltuk.

Nem telik úgy el nap, hogy legalább egy ilyen hiba ne kerüljön előtérbe.

Így sajnos a mai napig értetlenül állunk az előtt, hogy ha valaki dolgozik majd hibázik, akkor miért nem növeszt megfelelő méretű tököt ahhoz, hogy legalább a saját gondatlanságából elkövetett hibákat megpróbálja minél gyorsabban, nyugodtabban és szakszerűbben (tudásához képest) megoldani - vállalva azt, hogy elrontott valamit.
Vállalja fel. A kapcsolat így sem fog megjavulni, de legalább tisztességgel könyvelheti el a történetet.

Panaszkodni könnyű, megjavítani nehéz, ott helyben 'megfelelő' hangnemben fellépni a saját érdekeidet figyelembe véve - g3cinehéz!

Az utóbbi pár évben rá kellett hogy jöjjek, nekem sem sikerült még a megfelelő méretű célszerszámot növesztenem a lábaim közé.

Talán, majd eljön az ideje annak is

 

Szólj hozzá

szar javítás cserép szél tök tető garázs szarufa szelemen