2016. okt 26.

Szerződéskötés

írta: effiksz
Szerződéskötés

Sikerült!

Aláírtunk minden papírt - avagy elindultunk a lejtőn.

Pár napja sikeresen vettük az utolsó lehetséges akadályt az építkezés megkezdése előtt.
3 gyerekkel beslattyogtunk az előre egyeztetett időpntban a bankba, ahol a közjegyzővel kezdtük az ügyintézést.
A korábban kapott szerződés tervezetet olvasta fel hangosan (mint egy kötelező performanszként), miközben mi igyekeztünk a 3 gyereket kordában tartani. Az olvasás sebessége olyan 6 szó / másodperc lehetett, így az avatatlan fülek számára legfeljebb akkor lehetett benne értelmes szószerkezetet találni, ha előtte legalább egyszer átfutotta már korábban az anyagot (persze az otthoni olvasás kötelező mindenki számára - csak tudnunk kell, hogy kb milyen feltételekkel adjuk el a vesénket).
A felolvasás közben néhány dolgot kérdeztem még tőle, ám mivel a közjegyzői okirat nem tartalmaz mindent (pl az aktuális hirdetményét a banknak), a közjegyző pedig nem bankos, így sok mindenre nem tudott választ adni.

Az biztos, hogy az alábbiakat tartalmazza ez az okirat:

  • adósok adatai
  • fedezetül szolgáló ingatlan adatai (annak értékbecsült számai)
  • hitel összege és annak kamata (kedvezmények nélkül)
  • futamidő hossza
  • varázs számok, amik alapján kalkulálódik minden
  • információ és kötelezettségvállalás arra vonakozóan, ha beborulna a hitel

Mikor ezeket eldarálta, megértettük, felfogtuk, hogy mit is vállalunk, akkor aláírtuk mindannyian a dokumentumot (adósok, közjegyző és 2 tanú)
A hölgy igen kedves és segítőkész volt, jól tűrték egymást a gyerekekkel! :)

Miután végeztünk vele, akkor átkerültünk az OTP-s ügyintézőhöz, akinél a szerződéskötés történt.
A CSOK 10M és ÁFA visszatérítéses pár oldal aláírása után következett újra a nagyobb adag: a CSOK 10M hitel és a piaci hitel aláírásai. 7 oldalas anyag mind a kettő, 6 példányban. Minden oldal szignózva (70!), 6 oldalanként aláírva (6) - ezt mind a kettőnknek (adósoknak) meg kellett tennünk. (a gyerekek közben egész jól viselkedtek: nem törtek össze semmit és a helyzethez képest egész csendesen viselkedtek :) )

Tájékoztattak, hogy amennyiben szeretnénk, bevihetjük a hiteles anyagot a földhivatalba, hogy bejegyezzék a telekre, ellenkező esetben ezt ők teszik meg postai úton (ügyintézés szaporaságától függően 2-5 nap)

Ezen kívül kötelezően kötni kell egy 'Építés szerelés biztosítást' (épszer) is, záradékkal ellátva. Ha ez meg van, akkor be kell vinni a bankba, hogy elkönyveljék maguknak. Ezt követően várhatóan már másnap utalják is az első részletet!

Mint eddig is tudtam, csak nem sejtettem: az első utalást követő hónapban már fizethetjük is a törlesztőt (arra a hitelre, amiből elkezdtek utalni):

  • az adott hitelre vonatkozó teljes havi díjat (nem csak a kiutalt részlet után)
  • minden hónap 1.-én veszik le csoportos beszedéssel a megadott számlaszámról az összeget. Ezen változtatni nem lehet! Ha 1.-én nincs megfelelő összeg a számlán, akkor az első pénzek beérkezésekor le is vonják a törleszést - addig napi büntető kamatot számolnak rá... Ezt kiküszöbölni úgy lehet, hogy
    1. mindig van annyi pénz a számlán hónap elején
    2. hitelkeretet kell csinálni a számlára, így ha nincs rajta pénz is lesz rajta pénz
  • ha egy hitel kiutalása megkezdődött, akkor azt addig tolják, amíg el nem fogy a keret (illetve a használatbavételi engedély megkapása előtt 95%-ig). Így nem lehet azzal játszani, hogy most én ebből a pénzből kérek (piaci), aztán meg abból (CSOK), utána meg amabból (megint piaci) - így sok értelme sem lenne
    • ha kiutaltak minden összeget és sok lett (ugye igyekeztünk túlbecsülni az árakat, nehogy belebukjunk a vége előtt), akkor valahogy meg lehet oldani, hogy a fennmaradó összeget visszavegye a bank (előtörlesztés)
    • Vagy akár el is lehet költeni a végén mindet amennyiben a költségvetés 70%-ról már bemutattuk a számlákat.
    • így ha jól gondolom, akkor megoldható egy konyhabútor, vagy akár napelemek vásárlása is az építkezés végén - de mivel a terv az, hogy mihamarabb a hitel végére érjünk, így a 'visszaadom a banknak' verzió ésszerűbbnek tűnik

Így jelenleg várjuk, hogy a földhivatal tegye a dolgát, a fennmaradó időben pedig intézzük az épszer biztosítás kötését. Amint megvan, visszük a bankba, hogy kezdődhessen a móka!

Ja igen, mivel az alapozó kivitelező elfoglaltságai miatt még nem tud kezdeni (csak 2 hét mulva), így nem sürgetjük a dolgokat. Megvárjuk a november elejét, hogy csak decemberben kelljen elkezdni törleszteni a hitelt.

 

PS: pár napja kaptunk (ugye 2 tulajdonos/építtető van) egy levelet a NAV-tól, miszerint szívesen meglátogatnák a vásárolt telkünket a mi társaságunkba értékbecslés céljából! Mint azt az ügyintéző állította ez nem egy újkeletű hobbija intézményüknek, hanem minden ingatlan vétel esetén megcsinálják ezt. Sikerült egyeztetni vele, hogy ne kelljen megjelennünk hétköznap 11 és 13 óra között a helyszínen. Így ha lesz ideje akkor ő kimegy, fényképez, majd felkeressük személyesen valamikor hivatalában és együtt kitöltjük a szükséges papírokat.

Szólj hozzá

bank költségvetés részlet 70% 95% kiutalás 3 gyerek NAV CSOK építés szerelés biztosítás épszer