2018. sze 30.

Egy kivitelező története

írta: effiksz
Egy kivitelező története

igaz történet alapján...

Ehun igyexem leírni viharos kapcsolatunkat 'egy' kivitelezővel, akivel célunk volt, hogy családi házunkat kifogástalan minőségben, egy mindenkinek maradandó élményekkel (ez mondjuk sikerült) teli építtessük fel.

A történet nyomokban valóságot tartalmazhat.
Amennyiben bárkinek eltérő véleménye lenne az itt leírtakban foglaltakkal, kérem jelezni szíveskedjék, azon nyomban nyilvánosságra hozom!

Öveket becsatolni, hátradőlni - kéretik figyelmesen olvasni!

A történetünk 2015 karácsonyán' kezdődött, mikor is a CSOK-ot nagy dirrel-durral beharngozták. Rájöttünk, hogy ha saját házat szeretnénk, ez lesz a megfelelő pillanat amikor lépnünk kell.
2016 elején eldőlt, hogy faházat szeretnénk építtetni. Nagy lelkesedéssel kezdtünk el nézni a lehetőségeinket, tervezgetni a következő 20 év otthonát családunk számára. A tervező megtalálását követően hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ki lesz a győztes befutó A kivitelező címért:

Mint azt egy korai bejegyzésben fejtegettem, több kivitelezővel felvettük a kapcsolatot. Több, már kész házat is megtekintettünk, árajánlatokat kértünk - míg csak nem belebotlottunk egy gimnáziumi ismerettségbe, akikről kiderült, hogy évek óta pont ilyen házak építésével foglalkoznak megélhetésszerűen.
Beszéltünk velük, szimpatikusak voltak ennyi év távlatából is, jók voltak az általuk épített házak is, és nem utolsó sorban: jó árat adtak a terveinkre. Volt némi 'előéletük', de mivel nem szeretjük a 'nagyokat' támogatni ha nem muszáj, így ennél a kis cégnél tettük le a voksunkat:

NYÍR-FAHON Kft.

NYÍR-FAHON Kft. (új weboldal?!)

2016 második felében megbeszéltük a részleteket, leszerződtünk.
Tisztában voltunk azzal, hogy lehet kicsit lassabban fognak dolgozni (noszogatni kell őket) mint más cégek (erre egy korábbi házuk tulaja hívta fel a figyelmünket), ám mivel 'volt egy évünk' befejezni mindent, így egy 3 hónapos építkezés bőven belefért gondolataink szerint.
Mindkét fél tudomásul vette, hogy nem rendelkeznek saját tőkével, így abból a pénzből tudnak dolgozni, amit kapnak. Némi kezdőtőke a rendelkezésünkre állt, a többit viszont a CSOK-ból kivett összegekből tudtuk fedezni, lépésenként.
A szerződés keretein belül vállalták, hogy a szerkezeten kívül a cserepezést, belső burkolást (lambéria) és a bádogozást is megcsinálják.

Mivel egy évünk volt mindenre, így rugalmasak tudtunk lenni kb minden tekintetben. Ha van más munkájuk is és nem tudnak jönni, vagy épp csúsznak valamivel - semmi gond! Jelezzék: MINDENT meg tudunk beszélni.
Kizárólag egy dolgot kértünk tőlük már a legelején: bármi olyan történik, ami nem úgy volt megbeszélve, jelezzék! Emailt napi sokszor nézek, telefonnal alszok - így elég hamar észreveszem ha keresnek, azonnal tudunk reagálni a kialakult szituációra!

2016 November elejére kész volt az alapozásunk, így kezdődhetett a szerkezet építése - megkapták az első pénzmagot, hogy el tudják kezdeni a dolgokat.
Jelezték, hogy a nyílászárók legyártása (harmadik fél által) pár hónapot is igényelhet és azt előre kell fizetni, így pénzt kértek és kaptak rá.
Mivel a tél enyhén kezdődött, így gondoltuk, hogy a szerkezet előkészítése és felállítása még abban a hónapban meg is történhet.
Sajnos nem így lett.
2017 Január végéig számtalan telefonhívást indítottam, rengeteg emailt küldtem feléjük, ám ennek töredékére érkezett válasz. Volt, hogy hetekig nem kaptunk semmilyen fajta visszajelzést - úgy, hogy részükről ígéretek függtek a levegőben.
Február közepén végre megindult a szekér. Az egyik este hívott a leendő szomszédasszonyunk, hogy mozgolódás van az építkezésen (este 9, hideg, sötét). Mivel senki sem jelezte, hogy vendégeskedne nálunk az építési területen, így azzal nyugtattuk magunkat, hogy biztos a FAHON csinál végre valamit. Telefon, email, sms, facebook - minden lehetséges csatornát megkeresve sikerült kiderítenem, hogy valóban ők azok - meghozták végre az első szállítmányt! (szerződést követő 6. hónapban)
Örültünk, mint majom a farkának, hogy végre elindult leendő otthonunk a boldogulás útján.
A következő napokban megérkezett a szerkezethez minden anyag, a srácok gyorsan és vidáman felhúzták az egészet!

Hatásszünet.

Újabb számtalan telefon, email, sms ment el nekik - válasz minimális. Ha mégis sikerült elérni őket, akkor elnézés és türelem kérés és ígéret jött a részükről.
Mint a birkák, türelmesek voltunk. Bíztunk bennük. Több ismerős/rokon már itt jelezte, hogy legyünk velük 'picit' keményebbek - de a korábbi ismerettségünknek és a konfliktus kerülő természetünknek köszönhetően sokmindent nem tettünk: vártuk, hogy történjen valami.

Hetekig pihenés, izgulás, hogy mi is van velük. Majd mikor előkerültek - némi elnézéskérést követően újra munkához láttak. Örültünk. Gyoran felpattintották a külső faburkolatot is.

Közben a nyílászárók késtek - nem is keveset. Mivel tudtuk, hogy melyik cég gyártja őket, így mindent meg szerttem volna tenni annak érdekében, hogy ezirányból se késsen a kivitelezés többet a kelleténél.
Felhívtam az 'ablakosokat'. Feltettem a nagy költői kérdést, hogy mikor is szállítanak végre.

Érdekesnek találták kérdésemet: a FAHON-tól kaptak árajánlat kérést, ám sajnos ezután elfogyott a lendületük, a rendelésig már nem jutottak el. Az ablakos szerint valami fizetés küröli probléma volt (egy összegben előre kellett fizetni az ablakokat, a kivitelező meg utólag szertte volna mindezt megtenni)

Rendben. Mi kifizettük a nyílászárók teljes összegét a  FAHON-nak, az ablakos viszont nemhogy nem késik, megrendelést sem kapott.
Hol a pénzünk? Miért kaptuk teljesen ellentétes - valótlan - információt a FAHON-tól?

Nyilván azonnal ment a telefon/sms/email szentháromság feléjük, hogy ha lehet akkor valós információkkal lássanak már el minket - mint munkaadójukat.

Természetesen késve (napokkal később), de magkaptuk a megnyugtatást, hogy megvan a pénzünk, elnézést hogy nem mondták el a valóságot (?!) mert már nem volt képük megint a késésre indokot keresve elénk állniuk: akadt valami gondjuk a tüzépükkel, és egy korábbi tartozást vontak le a befizetett összegből - így a mi pénzünk nem ablakokra ment el, hanem a tartozásukra...

Egy csúnya szó nélkül beszéltük meg a helyzetet - további bizalmat szavaztunk nekik... (bah...)

Mivel a házon belül sokminden más tennivaló nem akadt, így vártunk az ablakokra.
Mikor megjöttek, azokat is pikk-pakk beépítették.

Viszont a végetnemérő csúszásokat tetézve nagyobb problémánk is akadt!

A ház 2 szintje közötti látszó födémgerendák önáló életre keltek. Elkezdtek szétnyílni.
3 rétegben ragasztott gerendák, amiket ők gyártottak le. Saját telphelyükön, a télnek egyetlen olyan hetében amikor nagyon hideg volt. Kinti minuszokból raktárba bevitti megfagyott gerendákat ragasztottak össze, amik pár hónapig szépek voltak, viszont ahogy kezdett melegedni az idő, megadták magukat! Először csak egy, végül több mint 50%-uk.

Mikor ezt szóvá tettük, jött az elnézés kérés végnélkül. Szerkezetileg túl vannak méretezve, így nem okoz statikai gondot. Ha meg nem tetszik amit látunk, akkor elburkolják szépen őket...

Mivel a rendelkezésünkre álló 1 év nagy része lepörgött, ráadásul a frissen épített dolgokat máris bontani kellett volna, így belementünk abba, hogy amennyiben egy statikus is alátámasztja azt amit ők állítanak, akkor folytathatjuk a munkákat.
Statkius jött, látott, szakértett: Amennyiben a szétvált gerendákat összecsavarozzák, úgy szerkezetileg jó lesz.

Ígéretet kaptunk arra, hogy átmenő csavarokkal a szakértői véleményhez híven összefogják a gerendákat (mivel szépen lassan több is szétnyílt, így megállapodásunk szerint az összeset csavarozzák), majd burkolják mindet.

Ebből végül az lett, hogy soxori könyörgésünket követően 1 gerendát átmenő csavarokkal, néhányat pedig buz!nagy valamilyen facsavarral próbáltak összefogni.
Nem mindet, nem átmenőcsavarokkal.

Mindeközben az összes többi szakival történt időbeli egyeztetésünk is csúszott annak rendje és módja szerint.
Már a többi szakipar emberei is kérdezgették, hogy miért nem hagyjuk őket a fenében és keresünk más kivitelzeőt aki befejezi a házunkat. (a többi kivitelzeő duurván el volt havazva, ráadásul más után sz@rt nem takarítanak...)

A május-június-július hónapokról már csak homályos emlékeim vannak (szerencsére). Az biztos, hogy több alkalommal hetekig azt sem tudtuk, hol vannak - semmi sem történt a házzal.
Árván ázott az esőben...
Megszámlálhatatlan telefonhívás, email és sms küldés... Legtöbb esetben válaszra sem méltattak.
Ekkor természetesen már emailben (mivel máshogy nem volt lehetőségem) jeleztem, hogy amennyiben nem kerülnek elő gyorsan, az utolsó adga birodalmi egységet nemhogy nem fizetjük ki, mással fejeztetjük be a munkát.
(semmi elmentektiab^dospics@ba, semmi csúnya szó - maximum emlekedett hangnem)

Közben az e-napló napi szintű vezetésére is többször felhívtam a figyelmüket, hogy legalább amikor ott vannak és csinálják, azokat a napokat dokumentálják, mert különben minket b@sz meg hivatal... Ennek eredményeképp a házunk papíron 20 napon belül kész volt... Hát no, duurván pörögtek a srácok...

Június (Július?!) végén már emailben küldtem nekik egy szerződés módosításról szóló dokumentumot, melyben kötbért tüntettem fel a végdátum utáni átadás esetén.
Másnap reggel csörgött is a telefonom, hogy ezt ők nem fogadják el. Személyes találkozás alkalmával sem írták alá, ellenben ígértek megint fűt-fát, hogy ők megtesznek mindent a sikeres befejzés érdekében...

Ez időszakban volt, hogy 1-2 emberük kint volt a háznál egész nap - de sok mindent nem csináltak.
Előfordult, hogy 'elugrottak' anyagért, 3 napig vissza sem jöttek.
De akadt olyan is, amikor délelőtt 11kor hívtam őket, felvették, közölték hogy épp úton vannak az építkezésre - egy órán belül megérkeznek. Sajnos az egy órából szintén napok lettek.
Ilyen esetben egyszer sem történt visszajelzés, hogy más dolguk akadt volna - egyszerűen nem jelentek meg.

A nyílászárók mikor megjöttek, gyorsan helyükre is kerültek - végre zárt volt a szerkezet. Pár hét után az egiyk szaki hívta fel a figyelmünket, hogy talán a bejárati ajtó nem jó irányba nyílik. Valóban. Az emailes egyeztetésekben balos volt (befele nyíló), a beszerelt pedig egy jobbos - kifelé nyílva szerelve.
Szóvátevés után magyarázkodás, hogy dehát így beszéltük még a legelején (8 hónapja) - de nem! Minden azóta tett nyílászárós mailben a mi állításunk volt leírva. Kiszerelték, majd pár napon belül hoztak egy másikat - megfelelő nyitási iránnyal (természetesen másfajtát, de akkor már belementünk ebbe is...).

Vagy épp az ablakok. Mindegyiket nyíló-bukó vasalattal kértük - a 8 ablakból EGY tudta ezeket, a többi csak nyitható volt. Ezt orvosolták - szerencsére a vasalat cserélhető volt rajtuk, így 1 napnyi munkával megoldották ezt is...

Jó, akadt olyan eset is, amikor sikerült a rengeteg csúszásért vígaszdíjként megegyeznünk abban, hogy a házban lévő téglafalat 2 emberük húzza fel (munkadíj és habarcsot átvállalták - nyilván az összértékhez képest jelentéktelen összeg...)

Az első befejezési határidőnk 2017 Július közepe volt. Ezt kérésükre kitoltuk Augusztus közepére (újabb +1 hónap) úgy, hogy már 3 hónapja kész lehetett volna.
Minden más szakipar napokon belül jött és csinálta a megbeszélteket (volt, hogy a villanyszerelő vasárnap reggel 7től árkot ásott...), rajtuk nem múlt a végleges szint.

Gyorsan eljött a költözés napjai is. Még fúrtak faragtak odabent, szegőléceztek, burkoltak - úgy, hogy az ezt megelőző 2 hétben nem jártak nálunk. Kapkodva, minden figyelmességet nélkülözve csinálták a befejező munkálatokat. Ekkor csavarozták a födémgerendákat is... részben...
A hajópadló festését a szakikkal 2 héttel korábbra leegyeztettem - nem tudtak jönni, mert még nem voltak kész a srácok odabent... Így a költözés utáni héten festődött a padlónk úgy, hogy a rengeteg bútort és dobozt annak megfelelően pakolásztuk innen oda, hogy épp hol fognak festegetni...

A FAHON ezzel mint aki munkáját teljesen elvégezte, levonult.
Azért jeleztük feléjük, hogy az utolsó 10%-ot akkor fizetjük ki, amikor a belső befejezőmunkálatok teljes mértékben készen vannak (merthogy a szegőlécek felszerelése 20%on állt) - erre ők is rábólintottak, elfogadták a feltételt.
Örültünk annak, hogy végre elfoglalhattuk a házunkat, ám a rendezkedés, a ház 'belakása' váratott magára tudván, hogy kb minden sarokban még dolguk lesz (illetve a padló festése is hátravolt)

Ja igen - eddig a pontig amikor a folytaáshoz pénzt kértek, MINDIG 2 napon belül a számlájukon volt (egyszer a vége felé amikor már hetekig nem jelntkeztek, akkor 7 nap mulva utaltam...)

A költözést következő 1 hétben a padló festése is megtörtént, közben igyekeztem a papírmunkáknak a végére járni.
Kiderült, hogy az építésügy felé beadott tervekne szerepelt a garázsunk is, és emiatt használatbavételi papírt addig nem adnak ki, míg minden a terveken szereplő építmény el nem készül - addig pedig a bank sem utalja az utolsó bennmaradt 10%-ot.

Nem volt más hátra, mint valakivel megcsináltanti a garázst is.

Mivel a srácoknak lógtunk még pénzzel, és vissza is kellett jönniük a házat befejzni - illetve a gerendás story miatt anyagi kártérítést szerettünk volna, így a FAHON-nal újra megegyeztünk.

A szerződés tartalmazta a garázs felépítéséről szóló információt, a befejezési dátumot (2 hetes munkára 2 hónap - az aláírást követően) és egy mindenki számára elfogadható kötbért.
A szerződést mind a két fél önszántából, saját akaratából írta alá!
Az ő oldalukról a 2 hetes munkára szánt 2 hónapos intervallum megfelelőnek tűnt, mi pedig az elfogadott kötbér miatt védve éreztük magunkat.
A kialkudott összeg kb anyagárral volt számolva, mivel sikerült átvinnünk rajtuk az alábbi csökkentéseket:
költözésig 3 hónapnyi albérlet díjunk, gerendák miatti összeg, többi szakiparnak a többszöri átütemezésével járó többlet költségeink.
Megegyeztünk abban, hogy a házból fennmaradó tartozásunkat és a garázs összegét egyösszegben fizetjük ki, amint mindennel készen vannak és a használatbavételit megkaptuk, bevittük a bankba és kiutalták a pénzünket.

Elfogadták, megegyeztünk, aláírtunk.

Annak rendje és módja szerint egyszercsak elő is kerültek, hozták az anyagokat - megörültünk, hogy végre észheztértek - befejezik amit elkezdtek.

2-3 nap alatt felhúzták a szerkezetet, feldobálták rá a cserepeket (persze ez is 1-2 hét altt...)
Volt, hogy előkerült egyikük, hogy a házon belüli elmaradt szegőléceket felrakja, illetve a korábban kapkodva szarul felrakottaket kicserélje. Talán 2 alkalom volt, amikor több órán át itt voltak szegőléc ügyben.
Volt, hogy elugrottak anyagért a 3 percre lévő multiba - 3 napra...
A kúpcserepeket sem sikerült felrakniuk, ott maradtak a raklapon. Délután 3 órát írtunk, felhőmentes, verőfényes napsütéses októberi nap. Kúpcserepek felrakása max 1 óra, még világosban mehettek volna el

Mikor a cserepeket rakták fel jött az egyik FAHON tulaj, hogy adjak még 1M pénzt, hogy tudják folytatni a munkálatokat.
Mit ad isteni, itt már nemet mondtam.

A következő 3 hétre újra eltűntek. Nyilván kerestem őket ahol csak lehetett - nulla sikerrel.
Ezt követően az egyik srác kijött még a kutyáink által megbontott szigetelést kijavítani - 1 órás munka.

Akkor láttuk őket utoljára.

2017 Novemberében és Decemberben - a befejezési határidő lejárta előtt és után - újból kerestem őket, újból nulla sikerrel. December utolsó napjaiban ajánlott levélben szólítottuk fel őket a befejezére, ellenkező esetben hivatalos eljárást tettünk kilátásba - ugyanazt a szöveget emailben is megkapták.

1 napon belül jött a válasz email, miszerint nekünk végig ez volt a tervünk, hogy lehúzzuk őket - node, az utolsó levélváltásunk:

Kivitelezők (2017. dec. 22. 11:27)
Sziasztok!
Az utóbbi hónapok tarthatatlan állapota miatt (telefonon nem lehet *-t elérni hetek óta, semmilyen érdemi információt nem hallunk, előrelépést nem tapasztalunk) amennyiben napokon belül nem történik lényegi előrelépés a ház belső terében és a garázs építése kapcsán, úgy januárban a legelső dolgunk a jogi lépések megtétele lesz.
Jelenleg már nem csak a garázs jelenlegi állapota miatt, hanem a ház állaga miatt is újabb szakértők bevonását látjuk szükségesnek:
- a ház minden szél mozgásnál olyan hangokat hallat, mintha össze akarna dőlni
- a födémgerendák szakértő által előírt csavarozása csak részben történt meg így az előírt kötelező/szakszerű javítás nem tekinthető teljesnek (sok hónap után sem...)
Válaszotokat várva:
kivitelezők

FAHON (2018. jan. 2. 7:35)
Sziasztok!
Utólag is Boldog Ünnepeket kívánok.
Szerettem volna jelentkezni, dec 14-én kaptam egy üzenetet a kivitelezőtől, ami egy kicsit bosszantott, de nem igazán akarok bosszankodni.
Szerintem az első perctől kezdve erre megy ki a dolog (itt van a pénz a zsebemben, de nem akarom odaadni, csak ha készen van, ezek a kivitelező szavai).
Viszont az utolsó személyes beszélgetésünk során kiderült, nincs pénz. Kötbér, alkudozás, levonás stb., mindenbe belementem.
Február, március környékén befejezzük a garázst, jogi lépéseken én nem gondolkodom.
Sziasztok

Kivtelezők (2018. jan. 2. 10:16)
Sziasztok!
Boldog Új Évet nektek is!
A bosszankodásra semmi ok.
A garázs szerződésének aláírásakor megegyeztünk abban, hogy X forintot átutalok a ház árából, a maradék X-t illetve a garázs árát akkor kapjátok meg, ha minden készen van. (A sok elérhetetlenség és késlekedés miatt ezt magadra vállaltad)
A garázs szerződés szerinti befejezési határideje másfél hónapja járt le (azóta elérhetetlen is voltál, válaszra sem méltattál: látsd üzeneteimet november 10, 14, 21, 27, 28.-án), a ház pedig lassan egy év után sincs kész.
Úgy gondolom, hogy részemről megtettem mindent, ami a kivitelezés lehető leg nyugodtabb lebonyolításához szükséges volt.
(nem gondoljátok komolyan, hogy több mint X forint átutalása után az utolsó X-n szeretnénk nyerészkedni?!)
A jogi lépések úton vannak.
Sajnáljuk, hogy erre sor került.
kivitelezők

FAHON (jan. 3., Sze 5:18)
Szervusztok!
Én is sajnálom.
Nem azt mondtam, hogy nyerészkedni szeretnétek, hanem azt, hogy nincs pénz, ami az utolsó személyes beszélgetésünkkor kiderült.
Nekem sincs pénzem, hogy tovább finanszírozzam a garázs építését. Február, március környékén tudom folytatni a munkát, amennyiben kell.
Kérem, tájékoztassatok a jogi lépésekről.
Köszönettel FAHON

Ezekután 'felfogadtunk' egy igazságügyi szakértőt, hogy tegye rendbe a dolgainkat. Egyszer találkozott a FAHON-nal, ahonnan azt az információt juttatta vissza hozzánk, hogy a srácok feltették a kezüket, nem tartanak igényt semmilyen pénzre részünkről, aláírnak bármit, de ők hozzánk vissza nem jönnek, mert nem fizettünk időben és megromlott a viszonyunk.

Az már csak a pikantériája a dolgoknak, hogy ezekután a szakértő is szőrén szálán eltűnt... Szóval magunkra maradtunk a végjátékkal...

A következő napokban igyexem a fent említett 'minőségi' kifogásainkról készült fotókat megosztani a közjóval: sz@r gerendák, sz@r szegőzések, bádogos megoldás, derékszög keresés, szigetelés megoldások.
img_20180930_091219.jpg

Érdekes, hogy nyomokban szép megoldásokat is fel lehet fedezni a munkájukban...
Az, hogy a padló helyenként igen mozgékony, betudjuk annak, hogy a fa rugalmasabb mint a beton... Nyugtatjuk magunkat... :)

Ezen sorok írása sok érzést újra felébresztett bennünk - jellemzően nem kellemeseket...

Az első házasok építkezési élményét - megfosztották tőlünk
(vagy épp megfelelőképp adták át?!).
Ezt visszaadni nem lehet...
Szólj hozzá

szerződés befejezés garázs fahon nyír-fahon