2016. okt 17.

(ár)Zuhanás!

írta: effiksz
(ár)Zuhanás!

Alakulnak a dolgok!
Egyelőre annak az irányával lehetnek gondok, de igyekszünk azért a megfelelő mederben tartani mindent!

A sikeres értékbecslés után pár nappal hívott az OTP-s ügyintéző, hogy nincsennek túl jó hírei!
Megkapta a becslés számait, amik messze az elvárt alatt teljesítettek: a mi számításunkhoz képest (mennyit adtunk a telekért + mennyibe fog kerülni a ház) a bank annak 60%-át állapította meg mint forgalmi érték, míg a hitelbiztosítéki érték csupán 43%-a lett az általunk kalkulált összegeknek. (forgalmi érték: ennyiért tudná értékesíteni a bank a dolgokat ha beborulna minden, hitelbiztosítéki érték: max ennyi kölcsönt ad a bank a beruházásra)
Így a kölcsönként felveendő összegnek épp a határán táncolunk és így nagyon nem biztos, hogy mehet minden a maga útján!
Mindemellett az értékbecslő szerint szükségünk lesz egy hivatalos 'szakaszoltatás'-ra, mivel nem szándékozunk megépíteni mindent (garázs) ami a tarveken szerepel - pusztán jelenlegi anyagi körülmények miatt, illetve kiemelte, hogy szerinte mindenképp kell, hogy a kivitelező rendelkezzen ÉMI és/vagy ÉME engedéllyel az általa felépített szerkezetrhez.

Haladjunk akkor szépen sorban:

  1. ÉME, ÉMI: az építésügyi hatósággal egyeztetve állíthatom, hogy semmi ilyesfajta dolgot ők nem vizsgálnak. Illetve ha egy cég rendelkezik ilyennel és ezekre tekintettel építi fel a házat, akkor minden szép és jó. Amennyiben viszont a kivitelezőnek nincs ilyen engedélye, akkor a beépített anyagokhoz kapott teljesítménynyilatkozatokat kell megszerezni, feltölteni e-naplóba. Semmi varázslat.
  2. Szakaszoltatás: Amennyiben az építkezés alatt már ELKÉSZÜLT építmények a terveknek megfelelnek, úgy minden rendben! Amennyiben valamit változtatni szeretnénk a tervekhez képest, arról írni kell egy módosítást, fel kell rakni e-naplóba - mindezt az ezt érintő építés előtt 15 nappal. Viszont ha valami olyan ami a terveken szerepel nem készül el, úgy arról valamikor értesíteni kell a hatóságot.
    Ezek megfelelőjét alkalmazni kell minden esetben, különben vagy jön a bünti vagy nincs használatbavételi engedély! (A bank kérheti, hogy ha már tudjuk, hogy mi nem fog elkészülni, akkor arról már most adjunk be papírt a hivatalnak... ám amíg nem kérik hivatalosan, addig semmit nem teszünk...)
  3. Értékbecslés: emberünk mgenézte a telket, lefotózta a közműveket, átnézte a terveket, majd ezek alapján úgy döntött, hogy a banknak kevesebb mint ötven százalékát éri a beruházás, mint amennyibe valójában kerülni fog. Nem azért mert csillivilli mindenféle extra dolgokkal pakoljuk tele a házat (mert így is vannak olyan lépések, amit a költségvetés miatt magunk fogunk elvégezni), hanem azért mert
    • ez a terület nem megyeszékhely, nagyváros akári, hanem csak egy 'nagyközség', így az ár alacsonyabb lesz, mintha egy nagyobb településen építenénk ugyanezt
    • a környéken nem épülnek tömegével könnyűszerkezetes házak (az építésügy szerint az ő körzetükben ez lesz az első), így adott esetben értéksíteni is nehezebb lesz

Első körben ezeket megbeszéltük az ügyintézővel, aki ígérte, hogy bead egy felülvizsgálati kérelmet amit majd a nagyobb fejesek elbírálnak. Ha jobb értékeket állapítanak meg, akkor az lesz az érvényes, ha pedig helyben hagyják, akkor így jártunk, kereshetünk másik bankot (vagymittudoménmileszakkor). Nem érdekel, majd az idő megoldja a dolgokat.

2 napon belül jön egy email. Feladó: OTP bank. Tárgy: Szerződés tervezet. Hívom az ügyintézőt, hogy most mi van?! Elmondja, hogy a mi kis 'közjátékunk' mellett a folyamat ment a maga útján tovább, és a főfő döntők úgy gondolták, hogy minden megfelel annak amit ők elvárnak, így adnak pénzt, lehet szerződni. Hogy a saját emberük úgy gondolja, hogy az ingatlan nem fog annyit érni, mint amennyi pénzt adni szeretnének? Az mindegy is...

A tervezett kézhezvételétől számított negyedik napon lehet szerződni - közjegyző jelenlétében.
A szerződés kb másnapján széljegyre rakják a dolgokat, és az azt követő napon várhatóan utalnak is pénzt. Hogy mennyit?!
Mivel mi piaci hitelet is veszünk fel, amit a telekre terhelnek, így a telek hitelbiztosíték értékének max 50%-ig előre adhatnak összeget (ezt mi ki is használjuk, ebből lesz az alap :) )
Ezt követően egy újabb értékbecslés jön, ahol megállapítják, hogy a teljes építmény hány százaléka készült el. ezek alapján az igényelt pénzlelő formákból a megfelelő %-ot folyósítják majd (10+10+CSOK+piaci+ÁFA)

Mivel a tervezetben 1-2 dolog el lett írva és/vagy számolva, így egy javított verziót fognak küldeni napokon belül. Újabb 4 nap türelmi idő következik, majd mehetünk a közjegyzőhöz.

Lassan, de biztosan halad minden a saját medrében.

Nagyon reméljük, hogy a tél még nem közeleg, Havas Zsoni megvárja a tavaszt miattunk...

Szólj hozzá

szerződés értékbecslés OTP 4 nap ÉME ÉMI szakaszoltatás