2016. aug 11.

Tervezés 1

írta: effiksz
Tervezés 1

Mint minden valamire való ember aki házat szeretne építeni azonnal elkezd álmodozni, hogy milyen is legyen élete otthona. Ezen gyorsan túllépve papírt és ceruzát ragad mindenki, rajzolni kezd. Először kicsit elnagyzolva, majd egyre pontosítva a helyiségek számát, elhelyezését, méretét stb...

A papír és ceruza jó barát, könnyen használható és mindenkinél adott eszköz. Na de kérem! 2016-ot írunk, itt az űrkorszak! Lépjünk egyet okosan!

Sweet Home 3D!

Ingyenesen letölthető kis 3D tervező applikáció! Egyszerű, gyors, kb mindent le lehet vele tervezni méretarányosan, házat bebútorozva, képekkel a falakon, mindennel! Nagyon sok kiegészítő bútorzat elérhet hozzá neten, jó cucc!

Ezzel sikerült is pár este alatt a papíralapú tervekből digitális verziót összerakni, ahol a házba 'belépve' meg is tudtunk mindent tekinteni 'élőben'!
Sajnos ezek a alapján a tervek alapján pontos árakat nehéz bármilyen kivitelezőtöl kicsikarni, de egy nagyságrendi számot többen adtak!

Ezzel az első adag lelkesedés meg is lenne!

Következő lépés, ha meg van, hogy miből legyen a ház (szalma, fa, vagy tégla hogy a farkas el ne fúúújja), akkor egy arra 'szakosodott' tervezőt érdemes keresnünk. Mi legalábbis így tettünk. Véletlenül valahol (vagy neten vagy a Gerendaházak újságban) találtam egy nevet, akire rákeresve azt láttam, hogy több olyan jellegű házat tervezett már, mint amilyet mi szeretnénk. Uzsgyi, gyors levélváltás és meg is van a tervezőnk!

Megbeszéltünk egy találkozót a telken (ekkor még a bontás előkészítése zajlott, érintetlen volt a birodalom) ahol annak rendje és módja szerint meg is jelent a tervező és társa. Mire odaértünk, addigra már méregették a járdát, kerítést és a többit. Szimpatikus volt első látásra, minden jól ment. Beljebb mentünk a telekre, méregették a házat, vizes árkot, felmértek mindent ami szükséges ahhoz, hogy elkezdjék a munkát. Majd mindezek után beszélgetni kezdtünk: mi az amit mi szeretnénk, hány szobát, fürdő, wc, gardrób legyen-e, kandallót hova szeretnénk - körülbelüli elképzeléseinkre volt kíváncsi, az általunk rajzolt tervekre viszont nem (ne az határozza meg az ő gondolatait is - jogos!). Minden megvolt egy óra alatt, kezet fogtunk, elköszöntünk, hazamentünk.

A kézfogásunk persze pénzbe fog kerülni! Engedélyezési tervdokumentáció előállítása 280 pénz + ÁFA, 3 ütemben fizetve. A tervezés elején 80, véglegesítésnél 120, engedélyeztetéskor a maradék 80.

3 napon belül csipog a levelesláda - megjöttek az elődleges tervek! Ez gyorsan ment! Az elbeszéléseink alapján kb 70%-ban azt rajzolta meg, amit mi terveztünk korábban. Az a 30% viszont igen lényegesnek bizonyult: ésszerűbben helyezett el dolgokat, jobban kihasználta a teret. Kisebb alapterületen fértek el a szobák mint ahogy nekünk sikerült lerakni őket.
Egy-két apróbb dolgot pontosítottunk még, megbeszéltük a ház telken való elhelyezkedését, valamint kialakítottunk egy garázs/tároló/előtér épületkomplexumot is a házon kívül, ami hosszú távon jó szolgálatot fog tenni, viszont első körben nem biztos, hogy belefér majd a költségvetésünkbe. Ezt majd kimatekozzuk. A lényeg, hogy a terveken szerepeljen, hogy tudjuk, hogy a házat hova kell majd kitűzni ugye ha eljön az ideje.

A szinte véglegesnek mondható tervek kb 2 hét alatt állítódtak elő. Később még pontosításra kerülnek pár helyen.
Amint a kivitelező kilétére is fény derül, úgy a falak és egyéb szerkezeti elemek méretei, milyenségei is pontosan felkerülnek a tervekre, így csak akkor tudjuk az engedélyeztetési folyamatot elkezdeni. De addig is a kiválasztott potenciális tervezők felé lehet küldeni a papírokat, hogy mondjanak jobbnál jobb árakat! A kivitelezési költségek ugye nem csak nekünk fontos, hogy tudjuk mit mennyiért csinálnak majd, de szükséges lesz a banki procedúra elindításához is.

Ollé !

Szólj hozzá

tervező sweet home 3d engedélyeztetés