2017. már 13.

Téglafal

írta: effiksz
Téglafal

építésügyi ellenörzés, eső és sok-sok téglaaaaa

Eltelt egy újabb hét, történt némi változás ez idő alatt!
De mindent csak szépen, sorjában!

Sajnos a következő pár napban az időjárás nem volt valami kegyes hozzánk, így a srácok csak apróbb dolgokkal tudtak haladni:

  • tetőt fóliázták le
  • eresz helye alá lambériát raktak
  • páracseppentő lemezeket helyezték el az eresz környékére
    • "a cseppentő lemez szerepe, hogy a tetőfedés alá bejutott vizet (porhó, csapóeső) úgy vezesse ki, hogy az ne érintkezzen a faszerkezetekkel és a fóliát se kelljen kilógatni a tetőfedő anyag alól"
  • felkerült a 10cm párnafa a cserepek alá, hogy a tető megfelelő kiszellőzése biztosítva legyen (erre jön majd ugye a cserépléc, és maga a cserép

tetofoliazas.jpg

Kedd kora reggel autóba szálltunk és elmentünk megnézni a leendő téglafalunk alkotó elemeit! Ugyanis korábban elhatároztuk, hogy a nappali egyik fala (ami túlpartján egy vendég- és/vagy dolgozószoba lesz, valamint a kandalló hátteréül is szolgálni fog) bontott, kisméretű, piros színű téglából rakott 'rusztikus' fal lesz. Kb 7m x 3m x 2 sor. Tervek szerint mi rakjuk, nopersze meglátjuk hogy hogyan! :)
Szóval sikerült találni neten hírdetést, miszerint megfelelő áron megvehetjük a szükséges anyagot! A helyszínen megtekintést nyertek a raklapokon álló termékek, egyeztettük melyik adagokat kérjük kiszállíttatni, csevegtünk kicsit, majd irány a munka!

  • bontott kisméretű tégla darabára: 55 HUF (szerény számítások szerint közel 2000db fog kelleni, így 5 raklappal rendeltünk - 5x405db)
  • kiszállítás: 25.000 HUF
  • raklapok ára: 2500 HUF / db (visszavihető, becserélhető EUR raklapok)
  • tömege: raklaponként bő 1 tonna...
  • várható kiszállítása szerdán vagy csütörtökön napközben.... azzz....
  • az élmény felbecsülhetetlen!

Még mindig kedd: hív a műszaki ellenőr, hogy az építésügy bejelentkezett ellenőrzésre csütörtökre! Nem kell aggódni, rutin ellenőrzés, nem lesz baj. Gyomorgörcs, mostmilesz, mindenrendbenmegye, mibekötnekbele, mileszígyvelünk?! Jeleztem a kivitelező felé is, hogy ugyan mindenképp legyen már jelen mindenféle papírokkal a megadott időben és térben...

Szerdán a leendő kéményesünk tiszteletét tette a helyszínen és egyeztett a kivitelezővel, hogy kb hol lesz a kémény és milyen módon lehet azt majd szerelni, áttörni a födémen, stb. Estére meg is kaptam az árajánlatát!

  • bruttó 356 egység a 8.6m szerelt kémény ára tartozékokkal
  • nettó 86 pénz a munkadíj
  • kéményseprő átadás díja: bruttó 40.000 HUF

Amint kész a tervezett téglafalunk, úgy lehet hívni, rakja helyére a dolgokat. (ja igen, célszerű pénzzel is rendelkeznünk is addigra)

Lábjegyzet: az értékbecslőt azóta sem hívtam, így 'áthidaló' összegekből kell gazdálkodnunk! Ezért az érintetteknek hálásak vagyunk! :)

Csütörtökön végre eljött a nagy nap!

  • Délelőtt 10-re beszéltem meg időpontot a kandallóssal, hogy mérje fel a helyzetünket, pontosítsuk az igényeket.
  • 10 és 1 között várható a tégla is
  • közben valamikor a hivatal is tiszteletét teszi
  • ezek alapján 2re már vissza is mehetek dolgozni!

Na, ez az a terv, ami már délelőtt 9kor borult... A kandallóssal nem véglegesítettem az időpontot, így nem 10-re hanem fél 1-re tud jönni, A tégla nem ér oda 1-ig, hanem csak utána valamikor. A hivatal legalább pontos lesz! :)

11 körül megérkezett a műszaki ellenőr, egyeztettük az addig elkészült munkákat illetve tisztáztuk a tartószerkezeti elemek kezelésére vonatkozó gondolatokat is:

  • MINDENKÉPP olyan anyaggal kell kezelni a fát, ami gombaölő, rovartaszító, tűzgátló. Erre egy szert mondtak mindahányan: TETOL. Rendelkezik mindenféle megfelelő minősítéssel - ám sajnos mérgező (perszeértemén...), így nagyon reméljük, hogy mire burkolják a tartóelemeket kívül-belül, addigra a mérgező része elillan, nem fog tartósan bentragadni. 2 rétegben, kenéssel kerül a fára. Lehetőség szerint színezni kell a szert, hogy lássuk a rétegeket. Száraz fa és száraz idő szükséges, hogy ne mossa le az eső és megfelelően be tudja szívni a fa.
  • a lefektetett vízszigetelést mindenképp át kell javítgatni a belső burkolási munkák előtt, hogy ne maradjanak sérülések rajta.
  • további ütemterv egyeztetése is megtörtént

Amint végeztünk, a hivatal máris megérkezett! Épp szakadt az eső, így 'sajnos' pár kép készítése után gyorsan be is álltak a már félig fedett ház alá. Váltottunk pár szót, jelezték, hogy jó lenne a beépített anyagok műbizonylatait (?!) minél hamarabb az e-naplóban is rögzíteni, illetve, hogy a műszaki ellenőrünk papírforma szerint a kivitelező oldalán áll, így valahogy át kell dokumentálnunk az erő világos felére (majd kialakul ez is). Dokumentáltak, aláírtunk, viszlát! Ezen is túl vagyunk! :)
(itt jegyezném meg, hogy az eső akkor kezdett el szakadni amikor jöttek és akkor állt el, amikor kiléptek a kapun)

Pillanatokon belül a kandallós is megérkezett. Beszélgettünk a korábbi ajánlatról, tervekről, kandalló betét típusáról, kandalló kinézetéről, légvezetékek helyéről, kialakításáról.
Abban maradtunk, hogy amíg a téglafalat rakjuk, addig ők egy héten belül előállnak egy látványtervvel és egy árajánlattal, utána tudjuk pontosítani a dolgokat. Ők egyeztetnek a kéményessel, velünk, mi meg a kéményessel és velük aztán  meg mindenki mindenkivel és... Meg is lesz a kandallónk! :)

A nagy téglaszállítmányra várás közepette mivel már dolgozni úgy sem megyek, beugrok veszek pár kiló maltert és némi szigetelést a falba.

  • legolcsóbb amit találtam: habarcs 40kg-os zsákokkban 1000 pénzért a bauhaus-ban, vettem gyorsan 10 zsákkal
  • 2cm szálas hőszigetelés: Knauf Insulation táblás valamilyen gyapot - a célnak pont megfelel. 2 sorba rakjuk majd a téglafalat, közé megy a szigetelés: cél, hogy a nappaliból átszűrődő hangokat valamelyest elnyelje a vendégszoba irányába: 7500 HUF / ~10nm, ebből kettőt vettem biztos ami biztos

 Nagy élmény volt a zsákokat talicskával behurcolni a leendő célterületre. Jó móka a 40kg-s zsákokat cipelni :)

habarcs.jpg

Mire ezzel végeztem, meg is jött a tégla. Szép nagy darus teherautó hozta. Némi hezitálás után arra jutottunk, hogy a korábbi záporos idő után biztos ami biztos tegyen egy próbát és álljon be a ház mellé.
Ez a próbálkozás odáig jutott, hogy már a kapu előtti beállón 30cm-t süllyedt a gépkocsi eleje - a súly persze hátúl volt. Egy intenzív fejcsóválást követően emberünk kiszállt, majd lecövekelte a terhes autót és elkezdte az árokparta kirakodni a terméket. Ezzel még nem is lenne gond, ha találnék akárkit, aki a maradék közel 30 métert megteszi a 6 tonna téglával a közeljövőben.
Tégla kifizet, emberünk elmegy. Én elkezdek telefonálgatni, hogy kereítsek valami bobketet erre a célra. Nyilván nem sikerül. Na majd másnap!

teglak.jpg

Péntek reggel. Szakad az eső. Kiérek a helyszínre, áll a sár mindenhol. a Kert közepéig el sem jutok, mert elsüllyedtem. Gyalog. 10cm-t. Hogyideegyrakodósjárműsemfogbejönnimertelássamagát az is biztos.
Téglahordás in-dul! 3 napunk van behordani a téglát (600db/nap) illetve felhúzni a falat.

tegla_pentek.jpg

Később a szülők is megérkeztek - ők már láttak ilyen téglafalat közelebbről, így együtt csináljuk!
Délutánra az eső elállt, 5kor már a napot is láttuk kikacsintani!
A fallal sajnos nem egészen úgy haladtunk, mint terveztük, node a kezdet mindíg nehéz, majd a maradék napban összehozzuk!

Szombaton szerencsére érkezett két barátunk és segítettek berántani a házba 3 raklapnyi anyagot - ezúton is köszönjük! :)
A fal szépen, lassan haladt. Jelentős változás nem állt fenn az előző naphoz képest, így szomorúan konstatáltuk, hogy az utolsó nap kell felraknunk a maradék 80%-át!
Hozzáteszem, hogy aznap többen is jöttek meglátogatni minket: mélyen tisztelt blogkövetők, kivitelező vadászaton lévő párok, rokonok, ismerősök. Így a munka néha meg-meg állt, de talán nem ezen múlott a sebességünk... Az idő szép volt, egész nap sütött a nap.

tegla_szombat.jpg

Vasárnap újra korán reggel ébredés, 10-kor már a falat raktuk bőszen. Délután 3kor láttuk, hogy erősen beborult a tervünk (najó, ezt már pénteken sejtettük, de ugye a remény...): 5-6 sorig jutottunk a kb 50-ből!
A maradék 1 raklap téglát újabb segítséggel behordtuk, kész vagyunk vele!
A 3. nap végére igen elfáradtunk mind ahányan voltunk, így már csak a veszekedés maradt: miért úgy van rakva, nincs szintben, kiáll a sarka, csúnya ésatöbbi... Hívjunk szakit, az majd jól felrakja pár nap alatt! Jó, mindjárt leakasztok egyet a polcról aki megbízható, nem túl drága és pár napon belül itt is tud teremni, hogy a többi munkát ne akasszuk meg!

Egyik oldal

tegla_vasarnap_1.jpg

Másik oldal

tegla_vasarnap_2.jpg

Közben a falba tervezett villany csöveket is igyekeztünk elhelyezni, remélhetőleg megfelelően.

tegla_villany.jpg

Egyik reggel váltottunk pár szót a kivitelező srácokkal és kiderült, hogy ketten közülük alapvetően kőművesek, csak átmenetileg segédkeznek faházakat összerakni. Beszéltem a főnökkel és sikerült megegyeznünk, hogy amíg csak kisebb dolgok vannak a ház körül, addig hódolhatnak a szakmájuknak: befejezik a mi általunk elkezdett falat!
Meglátjuk, hogy hogy tudnak haladni vele. A minőség szerintem csak jobb lehet annél, amit mi csináltunk! :)

Időközben a tető fóliázása is befejeződött, valamint a jó időnek hála az alsó szintet is lekezelték a már említett szerrel 1 nap alatt kétszer. Szép zöld lett a ház! :)
Valamint felállították a korábban már összeállított előszobánkat is!

eloszoba_1.jpg

A ház külső borításának megmunkálásánál akadt némi fennforgás kivitelező részről, ám várhatóan nem jelentős a csúszás - holnap el is kezdhetik körbe a fóliát felerősíteni illetve a burkolatot felrakni.
Mint kiderült a munkagépük nem fogadta jól a boritó anyagot:

  • borovi
  • 6.5cm x 24cm x 4m szálakban rakják majd fel
  • mivel a ház 8 x 12m, így viszonylag könnyű dolguk lesz a méretezéssel

boritas.jpg

Türelmetlenül várjuk már a látvány részét!

Mivel a kivitelező jelenleg is tartja ahoz magát, hogy a jövő hét végére állni fog a ház, burkolva, tetővel, így jeleztem a bank felé, hogy értékbecslést szeretnénk kérni. Másnap reggel már le is emelték a pénzt (~12 egység) a számlánkról, harmadnap pedig hívott az értékbecslő a céldátum végett. Péntekre vagy szombatra fogom előjegyeztetni.

 Ja igen a lényeg!
A kert hátsó részén találtunk egy leendő tulipán földet! :)

tulipan.jpg

Szólj hozzá

tégla eső téglafal kezelés ellenőrzés tető sár építésügy értékbecslés raklap kandalló szigetelés borovi habarcs műszaki ellenőr párnafa tetol páracseppentő