2016. sze 27.

Költség(el)vetés

írta: effiksz
Költség(el)vetés

Aki nem a sarki közértből lopta a házravalóját, nyilván azzal kezdi egy ház tervezését, hogy megpróbálja megsaccolni, mennyibe fog az egész móka kerülni?!

Tiszta sor, hogy ha az ember első házat épít, mindenfajta információt befogad: szomszédtól, baráttól, ismerőstöl és ismeretlentől. Szereti az ember tudni, hogy ha valamibe belevág, annak mi lesz a vége. Mind időben, térben és anyagilag is.

Így tettünk mi is. Hetekig, hónapoking gondolkodtunk (míg a papírok tologatódnak), hogy mit is szeretnénk, és mennyit fogunk otthagyni érte.
Bújtuk a netet mindenféle szákmok után. Nagyszerű kis excel kalkulátort is csináltam magunknak, ahol mindenféle tételek fel vannak sorolva - olcsó/drága nettó/bruttó, optimista/pesszimista árazással.

Az ember minél többet hall és olvas, annál több olyan dolog kerül fel a listájára, ami korábban eszébe sem jutott.

Így, hogy közeledik a banki ügyintézés, lassan nekünk is rendelkeznünk kellene minden idevonatkozó számmal, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, mikor áll a szaki velünk szemben és nem tudjuk kifizetni.

A tételek, amikkel mindenképp számolni kell (könnyűszerkezetes - gerendaház - ház építésekor):

  • telek vásárlás
  • ha van rajta bontandó épület, annak bontási összegeivel (bontás tervezése, bontás, telek átminősítése)
  • ügyvédnek fizetendő százalékok (telekárból számolva)
  • tervezések (helyszínrajz, alapozás, ház, villamos, víz, csatorna, gáz, fűtés, hűtés)
  • esetleges közműhozzájárulás, ha az előző tulaj nem fizette be
  • e-napló kezelése
  • alapozás kivitelezése
  • külső víz és csatorna rácsatlakozás a hálózatra
  • ház kivitelezése (falak, külső-belső burkolás, szigetelés, nyílászárók kívül belül, tetőfedés, lambériázás, bádogosmunkák, külső-belső festés)
  • villanyszerelés alapszerelése kívül belül, szerelvények (plusz villanykapcsolók, dugaljak, lámpák, kaputelefon, riasztó rendszer)
  • víz, csatorna és gáz házon belüli alapszerelése, szaniterek (plusz mosdókagyló, fürdőkád, zuhanyfülke, csapok, wc csésze, kis bojler, nagy bojler, szagelszívó, mosogatótálca, sütő, tűzhely, ...)
  • fűtés kivitelezése (radiátorok, padlófűtés, kandalló, ...)
  • szellőzés, klíma alapszerelése (plusz klíma egységek)
  • burkolások kivitelezése (fali csempe, padlólap, laminált padló, hajópadló, padlószőnyeg, csiszolás/lakkozás)

Jelenleg megvan a telek, megvannak a tervek, jöhetnak az árajánlatok!

A különböző tervezőknek szolgáltatniuk kell egy olyan tételes listát, amin minden beépítendő anyag szerepel.
Ezeket a listákat el lehet küldeni a különböző kiszemelt cégeknek, hogy mondjanak rá egy árat, mennyiért tudják megoldani a tervek alapján, a feltüntetett anyagok felhasználásával az adott munkafolyamatot.

Nem tűnik ördöngősségnek!
Az ember túrja egy kicsit a netet (esetleg szerez ismerőstöl ajánlást egy), majd az adott email címre küld egy levelet, miszerint: 'itt vannak a tervek, mennyiért oldanád meg?'. Az adott kivitelező hazamegy, előveszi a táblázatot, ír minden termékre egy árat, majd megadja, hogy az adott munkát mennyiért végezné el. (nyilván az árak idő és pontos egyeztetés után változhatnak, de a nagyságrend állandó kell hogy legyen)

Ennél egyszerűbbet talán elképzelni sem lehet. Amilyen panaszokat az ember hall az építőiparról, azt a képet festi maga elé, hogy kapkodnak a kivitelezők a megrendelések után, dolgozni szeretnének! Ők is csak pénzből élnek, na!

Na nem. Ezt így nem lehet csinálni. Az, hogy ha elolvasnak egy árajánlat kérésre irányuló levelet, akkor érdemben reagáljanak rá:

  • elolvastam, nem érdekel
  • elolvastam, nincs rá időm
  • elolvastam, jövőhéten foglalkozok vele
  • Köszönöm megkeresését, 2 napon belül küldöm ajánlatomat!
  • k@pd be, nem akarok dolgozni

A fentiek közül egyik sem tapasztalható a válogatott és válogatatlan kivitelezők között! (tisztelet a nagyon elenyésző kivételnek akik 1 napon belül valamilyen választ adnak)

Jellemzően ha az ember megír egy összeszedett, minden szükséges információt tartalmazó levelet (értsd: szívélyes köszönés, alaprajzok, adott szakipari tervek, tételes anyaglista, kérés arra vonatkozóan, hogy jelezzen vissza ha megkapta a levelet és írja le mikorra várhatsz választ), akkor a kivitelező reakciója az, hogy: SEMMI. Tényleg semmi!

Érdekes módon minden egyes embert fel kell hívni telefonon is a levél küldését követő másnap, hogy legalább a korábban említett lista egyik válaszát megkapjuk!
1 esetleg 2 naponta újra fel kell hívni emberünket, hogy legyen már kedves és vegye a fáradtságot, hogy legalább ránézzen a leveledre és mondjon rá bármit.

Egyelőre azt nem tudom, hogy a 'bármit' alatt a 'nem érdekel'-t vagy a '2 napon belül írok árat'-t szeretem jobban hallani.
Ha valaki első hívásnál leráz az sz@r ügy, de legalább egyenes válasz, nincs vele mit kezdeni.
Viszont ha valaki ígéretet tesz, akkor az ember elvárja, hogy a megbeszélt dátumon valóban jöjjön az ajánlat. Ha nem jön, legalább egy üzenetet dobjon akármilyen formában, hogy 'elfelejtettem', 'nem volt időm', akármi! De nem...

A szakiparos kicsiny kivitelezők az esetek nagyrészében nem tartják az ígért dátumokat, nem szólnak vissza semmit, nem reagálnak a mailre, sőt a telefont is az esetek elenyésző százalékában veszik fel ha az ember hívja őket. Az, hogy 10x hívod őket, nem veszik fel, majd vegyék a fáradtságot, hogy visszahívjanak... Ilyen nincs!

A napok, hetek pörögnek, és még mindig nem sikerült egy olyan költségvetést összeállítani, amire azt merem mondani, hogy elfogadható. Nem szigorúan az árak miatt, hanem azért, mert van olyan iparosmunka, amiből csak egy ajánlatom van, így semmi fajta összehasonlítási alappal nem rendelkezem.

Vegyük sorra a konkrét tapasztalatokat:

Alapozás:

  1. aki bontotta a házat a telken, végez alapozást is. Első körben kaptam tőle egy gyors (1 hét alatt) ajánlatot kézzel írva (4.2M), nehezen olvashatóan egy papíron. Pár ponton a tételek ki vannak emelve, de lehetne lényegesen pontosabb is. Másodkörben mikor a konkrét alapozás tervezete a kezemben volt, akkor 2 hétig tartott, mire egy árat (4.8M, állítólag a közmű rákötés is benne van) telefonon keresztül sikerült kicsikarnom - ez egy hete volt. Kértem, hogy küldje át emailben is, had nézzem meg mit tartalmaz pontosabban. A mail nem jött, azóta elérni telefonon nem tudom (visszahívni meg persze hogy nem hív)
  2. mail küldését követően 4 napnyi csend, majd kaptam annyi visszajelzést (péntek), hogy várnak még a beton listaárára, amint megvan küldik. Hétfőn telefonálok, hogy mi a helyzet, ígérik, hogy máris küldik az ajánlatot. Valóban, 1 órán belül meg is kaptam mailben. Sokkot is kaptam mailben... 7.6M
  3. újabb email küldés, másnap felhívom (tapasztalatok miatt), 1 héten belül ígéri az árazást - még várom...
  4. mail elment, másnap telefon. Ígéretet kaptam arra, hogy küldi az ajánlatát emberünk. Azóta is várom (4 napja)
  5. mail elküld, telefonon egyeztetünk, 1 héten belül kapok árat (3.3M). Hívom újra, mikor a végleges terveket megkaptam, hogy árazza újra - egyelőre várok a válaszra.

Ház kivitelezése:

  1. levél elmegy, gyors válasz jön, ígérik, hogy küldik az árazást. 1-2 telefonálást követően 1 hónap mulva lett ár. Magas ár.
  2. levél elmegy, gyors válasz: katalógust küldtek a 'termékeikkel', ahol a négyzetméter ár irányadó lehet - de egyénenként változik. Magas ár.
  3. levél szintén elmegy, gyors válasz: weboldalon elérhetőek a négyzetméter árak, onnan tudok kalkulálni. Kössz!
  4. mail, gyors válasz: alap árakat kaptam, személyes egyeztetés 2 héten belül, utána sem vagyok sokkal okosabb
  5. mail, pár napon belül válasz, pontos árazással. Személyes találkozó 2 héten belül, minden rendben zajlik
  6. telefonos megkeresés, mail után lassú válasz pontos árral, kedvező. Nehézkes személyes találkozó...

Villanyszerelés:

  1. gyors telefonos egyeztetés, mail elküld, 1 hetes csúszás, még nincs ár
  2. mail elküld, telefonos egyeztetés másnap, 2-3 napon belül pontos ár (1.5M munkadíj)
  3. mail elküld, telefonos egyeztetés másnap, 1 héten belüli ígéret (még nem járt le)
  4. újabb levél, 2 napon belül kalkulálható ár (7500/nm, hogy nett/bruttó, anyaggal vagy nélküle, azt nem fejti ki)
  5. másik levél, 3 napon belüli választ ígérnek

Víz/csatorna szerelés

  1. email elmegy, másnap hívom, nem e-napló kompatibilis, nincs ár
  2. email elmegy, másnap hívom, 1 héten belül pontos árak. (2M belső szerelés mindennel együtt, 3.3M külső megoldások mindennel együtt)
  3. telefonos egyeztetés: idén már nem tudja vállalni, ár nincs
  4. telefonon hívom, 10 pénzt kér az ajánlat elkészítéséért, nincs ár...

Kandalló

  1. levél megír, elmegy, válasz gyorsan jön, pontosítunk, 3 napon belül pontos ár jön (1.6M + kémény)
  2. email, semmi válasz
  3. email semmi válasz
  4. email, másnap hívom, légcsatornázást nem vállalnak
  5. email, másnap hívom, légcsatorna minusz
  6. email, 4-5 múlva valamilyen ár, nem sokra tudom használni

Egyelőre itt állunk.
Kezdem hitemet veszíteni.
Úgy gondoltam, ha valakinek van egy szakmája és más ember pénzt szeretne adni azért, hogy megoldjon dolgokat, akkor kapva kap az alkalmon, hogy dolgozhasson. Sajnos nem így van.
Lobogtathatom én a terveimet, pénzemet akárki előtt. Ölhetek bele napi sok órát, hogy leveleket írogassak, telefonálgassak. Ha egyáltalán felveszik a telefont, a fáradtságot nem veszi, hogy megkérdezze, mi a bajom... Semmi.
Nincs bajom.
Házat szeretnék.
Ha kell, felépítem magamnak... Még ilyet!

Nomeg, a munkadíjak!
1.5M HUF azért, hogy egy könnyűszerkezetes házat bevezetékeljen valaki? 5000 HUF órabérrel számolva is 300 munkaóra. Nemár!
5M HUF azért, hogy alapom legyen? Értem én, hogy pénzből élünk, na de mindennek legyen már határa, és nem HAT ára.... (ez de rossz volt)

Szólj hozzá

bank hitel költségvetés víz csatorna villany kandalló kivitelező OTP CSOK