2016. júl 28.

A bontás - és ami mögötte van

írta: effiksz
A bontás - és ami mögötte van

Most, hogy van egy papírunk arról (május 10), hogy lesz egy telkünk ha lebontjuk a rajta álló házat és hitelt kapunk a banktól, kezdődhet is az igazi móka és kacagás!

Hogy is álljunk neki egy bontásnak?! Hátöööö...
Mint megtudtam, szükségünk van egy tervezőre, aki lepapírozza a bontás milyenségét (mit kell bontani, mennyit, hova viszik a sittet, stb...). Akasszunk le egy ilyet valahonnan!

Szerencsére az ingatlanos akin keresztül ment az ügylet ajánlott egy helyi tervezőt, aki pont ilyenekkel foglalkozik. Juppiiii! Hívom, egyeztetek vele (kedd van), vasárnap ki tud menni a telekre felmérni a dolgokat. VIsszakérdezek, hogy Vasárnap?! Válasz: Igen, megoldja - csak egy óra. Zsír. Ez is meg van mégsincs este!

Tulajjal egyeztetek, hogy nem leszek ott a hétvégén, engedje már be vasárnap, az anyagiakat majd elrendezem vele később - tulaj segít, minden ok.

Szombaton hívom az illetőt, nem veszi fel. Vasárnap hívom, hogy hogy haladm nem veszi fel a telefont. Hétfőn hívom, hogy hogy sikerült a munka, nem veszi fel. Hívom megint: se kép se hang. Írok üzenetet, semmi. Erről ennyit. Pénzt akarok adni valakinek azért, hogy dolgozik, és arra nem méltat, hogy a telefont felvegye 10-ből egyszer.

1 hét semmit tevés meg is volt (május 16)

Jöhet a B terv. Le kell akasztani egy másik tervezőt! Netet túr, talál egy másikat. Korábban már váltottam vele pár mailt, sokan ajánlják, megbízhatónak tűnik. Felhívom, tud jönni, csinálja. Szombaton (május 21).
Az adott napon időben megjelent a telken, szimpatikus koma. Körbejárja a házat, méreget, írogat, 40 perc alatt végez is. Kérdezgetem az építkezéssel kapcsolatban mindenféléről, válaszol is szívesen. Vasárnap összerakja a doksit és hétfőn (május 23) már fel is tölti a megfelelő helyre. Ja, közben fizessek be 10 pénzt bontási illetéknek. Befizettem. Az ügymenet átfutási ideje max 15 nap, a 15. napon lehet kezdeni a bontást. Hurrá!
(Ezt a folyamatot 35 pénzért vállalta, amit nem kért el előre... azt hiszem...)

A holtidőben keressünk bontászt. Ennél mi sem egyszerűbb! Pacsizz le a szomszéddal, aki legyen az 1 utcával feljebbi építési vállalkozó alkalmazottja, akik pedig bontásokat is csinálnak szépszámmal! Telefont megeresztem, egyeztetünk, találkozunk, beszélgetünk, megegyezünk. A bontantmány egy ~32m*7m-es épület tornáccal szinnel, konyhával, 3 szobával, stb. Ezt mindenestül 1M-ért takarítják el (hivatali ügyintézések nélkül) (50 a műszaki vezető, 50 a pala szállítása). Mivel máshonnan ennél nagyobb számokat hallottam, így gyorsan kezet is fogunk.

Mikor tudnak kezdeni? Amint lejár a 15 nap várakozás. Nagyszerű! Megy ez!

Közben szerzek villany szerelőt is, aki állít egy ideiglenes oszlopot a telekre, hogy az ELMŰ le tudja szerelni a jelenlegi órát és át tudja kötni a drótokat a mi dobozunkba.
A villanyszerelő az egyeztetett időpontban meg is jelenik a helyszínen, hozza az oszlopot, cuccokat. 2 órán belül végeznek is, minden ok. 170 pénz + áfa. Ennyiért még időpontot is kaptam az ELMŰ-től, hogy mikor jönnek átkötni a dolgokat. Node az ELMŰ irányába is be kellett csengetni gyors' 20 pénzt...

Eltelik 1 hét, 2 hét.

A 15. napon hívom a bontástervezőt, hogy mi a helyzet? Nem veszi fel. jó persze elkéstem vele, este 6kor próbálkozom... Másnap hívom reggel 9-kor, hogy hogy állunk: még nem tudja, mindjárt felhívja a hivatalt és visszaszól. Várok 1 órát. kettőt... visszahívom. Sikerült elérnie a hivatalt ahol azt mondták, hogy nem tüntettük fel azt, hogy a palát (mint veszélyes hulladékot) hol fogják lerakni., ezért hiánypótlásra visszaküldik a papírokat. Óha! Nagyot nyelek, rendben. Persze, benne van, hogy szinte minden nap változnak a szabályok, épp most épp egy ilyenbe beleszaladtunk. Legyen.

Hívom a hivatalt, hogy hogyan meddig tart egy ilyen hiánypótlás, hogyan lehetne gyorsítani az ügyön. Hivatalnok felveszi és mondja, hogy náluk nincs olyan hogy hiánypótlás. Micsoda? Mondjam a helyrajzi számot, címet, megnézi hogy áll az ügy. Nem találja a rendszerben. Milyen néven volt? Aha. Még méndig semmi. Adjam már meg a tervező számát, majd felhívja és tisztázza vele - lehet hogy rossz helyre töltötte fel a papírokat - majd visszahív (Gyanús. Felettébb gyanús! Még nem tudom mi, de valami nagyon nem stimt!)

Várok megint egy órát (csak úgy pörögnek), csörög a telefonom, a hivatalnok az. Beszélt az építésszel. Már látja a rendszerben a feltöltött anyagokat. (Szerencsétlenünk 2 hétig ült a cuccokon, megcsinálta a doksikat, csak b@szott feltölteni a ETDR-be, majd mikor kérdem hogy mizu, nem kicsit ferdít a valóságon...). Kezdődhet a 2 hét!
Ja igen, az illetéket meg valahogy visszajuttatják, mert idén valamikortól változtak a szabályok és a családiház bontása már csak bejelentés köteles (persze bizonyos kereetken belül).

Június 6-a van. Eltelt egy hónap. SEMMI sem történt még - leszámítva a rengeteg telefonálást és egyeztetéseket a semmiért...
Hívom a bontót, hogy baj van, ne kezdjenek semmit sem. Rendben, van mást mit tenniük, átütemezik a dolgokat.
A hivatalnokkal beszélgetek még, hogy akkor a 15. napon lehet-e kezdeni a dolgokat, mondja igen. Rendben.

Közben, hogy ne unatkozzunk, keressünk tervezőt a házhoz... (majd máshol részletezem)

3 nap várakozás után jön a mail, benne a bontási bejelntés elfogadásával. 12 nap. }jabb 4 nap és megjön a levél is. Hívom a hivatalt, hogy mi ez? Nem 15 nap a várakozás? Erre ő: max 15 nap. Ha hamarabb befogadják, akkor hamarabb lehet kezdeni. Fasza. Félreértetetm. Telefon megy a bontónak, hogy megkapták a zöld utat! Hétvégén neki is állnak, 1 hét alatt eltakarítanak mindent. Éljen!

Június 14. Több mint egy hónap telt el az első kapavágásnak hitt mozdulat óta, és most kezdődhet is már valami...

Sajnos a hétvégén nem jött össze a kezdés, csak a következő hét közepén. Sebaj, az ELMŰ is pont aznap jön délelőtt 10-re, legfeljebb látjuk az első lépéseket. (Június 21). Közben kiderült, hogy műszaki ellenőr sem kell a bontáshoz, mert változtak a szabályok. (50 pénzzel kevesebb!)
A céldátumon hívom reggel 9kor emberünket, hogy 10re ott van? (számítanak a percek, mert szabit nem vettem ki, így sietnem kell vissza) Persze, 10re ott lesz, félóra alatt meg vannak, mehetek dolgomra. Pöpec! 10 előtt kiérünk, beszélgetünk addig a bontászokkal, hogy mit hogyan, csodáljuk ahogy eltűnik a tető a házról.
10:30. Hívom az ELMŰ-st, hogy helyzet? Már pakol és jön.
11:00. Újabb hívás. Még 1-2 dobozt be kell raknia, és ott is van.
11:30. Az utolsó hívás. Máris indul, 10 perc és ott van.
12:10. Megérkezett...

Szerencsére addig a szomszéd nénivel barátkoztunk, beszélgettünk, sütiztünk - fő a kapcsolat teremtés!

Fél óra alatt meg is oldották a dolgot, mentek útjukra. Bontászok bontottak. Mi pedig elindultunk haza...

A ház még aznap elborult. Hatalmas romokat hagytak maguk után a fiúk! A következő napokban valamennyire rendeződött a helyzet, 3 nap után dombokba rendezve állt a sitt.

2 hét múlva (július 4) vettem a bátorságot és kerestem egy földmérőt. Persze! Ő kell ahoz, hogy a földhivatalba be lehessen jelenteni, hogy elborult a ház, vegyék le a térképről.
Napokon belül ki is jött, és 42 pénzért cserébe el is készített egy vázrajzot, amit lehet majd csatolni a többi sallang mellé.

Újabb telefon az építésügyieknek (mindíg nagyon segítőkészek voltak!), hogy hogyan is lehetne ez kész tegnapra? (július 13)

Ki kellett tölteni egy doksit arról, hogy mi került elbontásra, mekkora volt, milyen anyagból stb... Némi telefonos segítség után meg is volt a dolog, mailben ment a helyi építésügyi hivatalhoz. Egy gyors helyszíni szemle során készített fotóval igazolták, hogy valóban nincs többé ház a megadott lokáción, így máris kezdődhet az elismervény készítése - amit a földhivatalba kell majd továbbítani. Pár szép szó, és másnap délután kezemben is volt az igazolás. (persze ez is csak az után, hogy újabb 20 pénzt kicsengettem illeték címén) 

Már csak a földhivatal van hátra, ahol törlik a térképről a házat hivatalosan is. Földmérő a hivatalba bebattyog a rajzával és az építésügynél kapott elismervénnyel, újabb 15 pénzzel (amivel hivatalosan lehet gyorsítani a max 2*30 napos ügymeneten) (július 15)

El sem hiszem! Július 18-a van, hív a földmérő, hogy a földhivatal megerősítette az információt, miszerint törölték a házat a térképről! Mire nem képes 15 egységnyi boldogság! 60 napból csinált 3-at! Végre elértünk valamit! :)

KÉSZ!

Szólj hozzá

térkép bontás telek illeték földhivatal építésügy tervező földmérő ELMŰ