2016. aug 29.

Sűrűsödés

írta: effiksz
Sűrűsödés

Csak úgy repülnek a napok, hetek a fejünk felett!

Mintha tegnap kezdtük volna az egész mókát, és már el is illant 8 hónap... És még hol a vége?!

No sebaj, fel a fejjel! Végre a hét végén kaptam adatokat, terveket - haladnak a dolgok!

SIkerült a műlt héten megtekineni az utolsó esélyes kivitelező 2 házát is!
Az első ház egy nyaralónak indult, majd a felújítások során annyira megtetszett a tulajoknak, hogy oda is költöztek. Szép kis szigetelt gerendaház, fa zsalukkal, hajópadlóval, bent gipszkarton borítással. Az egész ház alapvatően szépen sikerült, ám az összhangot nagyon rombolta pár dolog. A külső festés 3 év után erősen pattogzott a déli oldalon (ugye ott kapja a legtöbb napsütést), a benti ajtó kereteknél és ablakpárkányoknál igen sok olyan munkát találtunk, amit mi is meg tudtunk volna oldani hasonlóképp'. Mint utólag kiderült, a tulajdonos saját maga festetet a házat kívülről és a sok megmaradt faanyagot is felhasználta a belső 'csinosítgatására', így az nem a kivitelező hibája volt...
A második ház merőben hasonlított arra, mint amit mi terveztettünk (kiderült, hogy ugyanaz a tervezőnk :) ). Kívülről és belülről is hasonló kialakítású és szerkezetű volt a miénkhez, így örömmel tekintettük meg. Itt már a ház külseje is merőben szebb volt (igaz, ez egy 1 éves építmény), nem voltak festék hibák, nem találtunk semmit, amire mint megrendelő azt mondhattuk volna, hogy nem jó. A ház belseje is csodás volt. Szép burkolatok, igényes kivitelezés!
Egy órán keresztül biztos nézegettük a házat kívül és belül is, nagyon megtetszett!

Ezzel el is dőlt a kivitelező sorsa, hazaérve azonnal fel is hívatm őket, egyeztettem velük.
Árban hasonló, mint a másik kettő, ellenben mivel korábbról még ismerem a srácokat, így közvetlenebbül tudok velük beszélni, adott esetben erélyesebben is tudok fellépni a saját érdekünket megvédve! Sajnos nekik sincs felhalmozott 'raktárkészletük', ám a beszélgetések alatt kiderült, hogy ezt át tudjuk hidalni a banki kifizetéseket megfelelően ütemezve. Időben nekik belefér az építés kb bármikor (jelenleg alvállalkozóként dolgoznak az egyik nagynevű gerendaház építő cég alatt, így sokat tanultak a szakma fortélyairól), így amint látjuk az alagút végét, úgy ki is tudjuk tűzni a megfelelő kezdési dátumot.

A hét folyamán találkozunk velük személyesen és pontosítjuk az igényeket, hogy mit hogyan is kellene megoldani majd, hol lehetne esetleg a kivitelezés árát megvágni (mi az amire jelenleg nincs feltétlenül szükségünk), satöbbi.

Mind emellett pár napja megkaptuk a villanyszerelési tervek első verzióját. Alaposan áttanulmányoztuk minden irányból: hova is kellenek villanykapcsolók, melyik kapcsoló mit kapcsoljon, hova és mennyi dugalj kerüljön, mozgás és nyitás érzékelők hova kerüljenek. A gondolatokat összeszedve továbbítottam az illetékes felé, jelenleg várjuk a választ (vagy a módosított terveket)

Sikerült szert tennünk végre (2 hét után) a földmérés végtermékére is. Egy térkép, amin pontosan fel vannak tüntetve a közművek, fák, oszlopok, ojjektumok a telken, valamint a telek határok is árbázolásra kerültek (szerencsére semmilyen lényeges eltérést nem mutatnak a földhivatali ábrákkal, így ez megmarad nekünk).

A víz és csatorna hálózat tervezése is halad tovább: pár gondolatot váltottam a tervezővel, ami alapján bővíteni fog néhány dolgot (a ház mind a 2 végére kerüljön locsoló csap, valamint a csatorna kiállásokat is meghosszabbítjuk, hogy adott esetben a kert irányába is lehessen további közművekkel ellátott vendégházat, műhelyt, akármit építeni a jövőben - így nem kell majd akkor feltúrni mindent)

Kaptam ajánlatot az alapozás elkészítésére is.
Bruttó ~153nm alapterületre (~94 a ház maga, mellette ~39nm garázs és ~20nm egyéb tároló és kinti előszoba) két ajánlat érkezett (végleges alapozási terv nélkül, csak az alaprajz alapján). Jelentős eltérések vannka közöttük, így utána kell járnom, hogy melyik miért annyi amennyi...

  • az első kb 3.7M-ról szólt (amiben több dolog nettó árral lett feltűntetve)
  • a másik 3.3M-ra sikerült, ám ebben minden papírozott árral szerepel.

 

Jelenleg várjuk a tervek módosított változatait, illetve a beadáshoz szükséges dokumentumokat. Várhatóan a héten meg fog történni a csoda és elindulnak a tervek költői útjukra! Amint feltöltöttünk mindent, úgy irány a bank és a többi hivatal a CSOK-hoz szükséges igazolásokért!

 

+ 1: A múlthéten kaptunk a földhivataltól egy sürgönyt, miszerint azonnal pótoljuk az un. B400-as adatlapot kitöltését, mert anélkül nem érvényes a telek adásvétele vagymi... Pénteken 9 után hívtam a hivatalt, hogy mirőlisvanszó?! (4 telefonszámból az egyiket fel is vették sokadik próbálkozásra)
Az ügyintéző kedves és segítőkész volt, azt mondta, hogy utánanéz és visszahív. Hívom őket megint 11:45-kor, hogy mi a helyzet - nem veszik fel... Huh! Hívom újra őket Hétfőn reggel 8 után, hogy na! Szerencsére valóban megtette a megtenni valót és megnézte a helyzetünket. Arról tájékoztatott, hogy szerencsére adtunk le ilyen papírt is, csak ezekszerint kicsit később, így a levél és a B400 beérkezése elkerülték egymást. Valóban miénk a telek! :)

Szólj hozzá

térkép tervek víz csatorna villany zsalu földhivatal közművek kivitelező hajópadló