2016. aug 03.

Telekvásárlás

írta: effiksz
Telekvásárlás

Végre eljött a napja, hogy a végleges adásvételi szerződést megírjuk.

A térképről törölték a rajta elterülő házat (merthogyugye elbontódott 2 hónap alatt), így illetékmentessé vált a vásárlás (amennyiben fogadjuk, hogy 4 éven belül házat építünk a birtokra).

Nincs más hátra, mint hívni az ügyvédet és a tulajokat, hogy iőpontot egyeztessünk, valamint egyeztetni a bankkal, hogy lassan lehetne szerződni az első körös hitelt.

Ügyvédet hívom, nem veszi fel (júli 19.), hívom később, semmi. Írok emailt, nincs reakció. Küldök SMS-t, se kép se hang. Biztos szabadságon van. Hívom a következő napokban is, az eredmény hasonló.

Keresem az ingatlanost, hátha neki van ötlete. Felveszi, szerinte nincs szabin az ügyvédnő, de lehet, hogy nagyon elfoglalt. Rendben. Hívogatom rendszeresen (1-2 óránként) míg nem csak egyszer  (júli 21.) felveszi, elnézést kér a hallgatásért. Időpontot egyeztetünk (júli 28-a estére), miszerint a korábbi helyen találkozzunk a fizetés és papírmunka végett. Az eladókkal lebeszéli a dolgokat, mailben pedig küld szerződés mintát. Hurrá! már csak egy hét és meg is van a telek!

Este csörög a telefonom, az OTP-s hitelintéző az.
Felveszem: 'Átessék?'.
OTP: 'Üdv! Látom elindult a hitelintézés (értékbecslésen túlvoltunk - OTP-nél összesn 38 pénzt kértek érte, amit utólag visszatérítenek), de jelezni szeretném, hogy amennyiben a tervek nem változtak, úgy nem fog sikerülni a CSOK igénylés, építkezés!'
Én: 'Merthogy?!'
OTP: 'Ugyanis az OTP kitalálta pár hete, hogy egy már hitellel terhelt telekre a CSOK-ot sem jegyzi be a második helyre, nemhogy további hitelt adna rá.' (a számítások végig azt mutatják, hogy nem a hitel mennyisége a gond, hanem a sorrend ahogy mi azt elképzeltük)
Én: 'Node kérem! A CSOK-ot sem jegyzi be utána? Az pedig nem visszatérítendő ám!'
OTP: 'Persze hogy nem az, de ez is az Államkincstáron keresztül bonyolódik, ők pedig a 10 éves kinemköltözhetőség miatt bejegyeznek keményen!'
Én: 'Hátöööizééééé, Köszöntem!'

Na akkor most miaizé lesz?! Önerőket ha összeadok mindent amit a kispárnában is tartunk, akkor közel megvannak a számok, de akkor nem tudunk elkezdeni építkezni... Megakad minden folyamat! Hogy lesz ebből ház?!

Gyors kétségbeesés után a következő napok újabb telefonálgatásokkal és egy újabb hitelessel való találkozással telt, akitől megtudtuk, hogy amennyiben a telket tisztán önerőből vesszük mindenfajta hitel nélkül, akkor a CSOK+ÁFA+hitel igénylése után a bank azonnal tudja utalni a fedezetnek ~10%át, amivel lehet tovább vinni az ügyeket (pl elkezdeni az alapozást). Így mindjárt más a dolog! Így már csak a következő hónapok anyagi csődjeit kell túlélni ahhoz, hogy legyen egy családi házunk!

Nagyszerű, az anyagi része elrendezve! Sőt, mivel nem lesz hitel sem bevonva elsőkörben, így nem kell a bank varázslatra sem várnunk heteket! (ám a korábbi értékbecslés összegét bebuktuk... a bank visszatérítette volna utólag, amennyiben tényleg szerződünk. de így sajna nem)

Csak úgy repülnek a napok, máris július 27-e van. Hív az egyik tulaj, hogy megkapták postán a ház törléséről a végzést. Végre! Akkor holnap úgy is találkozunk, ide is adhatja, 'Találkozunk? Mert?' - kérdezi. Az ügyvéd nem hívta őket, hogy pénzt viszünk, szerződünk végre? Őket aztán nem... ! Óhogyaza!

Ügyvédet hívom, nem veszi fel, hívom később, semmi. Írok emailt, nincs reakció. Küldök SMS-t, se kép se hang. Szerződés tervezet sincs még sehol...
Hívom az ingatlanost: 'Menjünk csak a megbeszélt helyre a megbeszélt időben, jó lesz az mindenkinek!'. Legyen...

Másnap mindannyian megjelentünk a 'szokott helyen és időben'. Az ügyvéd késve ugyan, de tiszteletét tette. A szerződést ott helyben össze is rakta (minek oda tervezet), alá is írtuk!

Az első fejezet ezzel véget is ért... Persze nem, mert akadt még pár tenni való a napi 6-8 ügyvédhívogatásközben is... De majdnem... :)

Szólj hozzá

ügyvéd bank hitel értékbecslés államkincstár OTP ÁFA CSOK